Ο Αμερικανός, ελληνικής σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν θα βρεθεί και πάλι στην Ελλάδα, αυτή την φορά μαζί με τον ηθοποιό Πολ Τζιαμάτι για την αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Τα παιδιά του χειμώνα» (The holdovers) η οποία ανοίγει στις αίθουσες την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. Πριν από μερικούς μήνες, ο σκηνοθέτης, δις βραβευμένος με το Οσκαρ σεναρίου («Απόγονοι», «Πλαγίως») επισκέφθηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την πανελλήνια πρώτη των «Παιδιών του χειμώνα» που έγινε στο πλαίσιο του φεστιβάλ στο Ολύμπιον.

Η πρώτη προβολή της ταινίας στην Αθήνα θα γίνει τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, παρουσία των δύο καλλιτεχνών που μετά το πέρας της θα συνομιλήσουν με το κοινό της αίθουσας. Η προβολή είναι μόνο με προσκλήσεις. Ηδη διακεκριμένη με πολλές βραβεύσεις, ανάμεσα στις οποίες της Χρυσής Σφαίρας καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ για τον Πολ Τζιαμάτι και Β’ γυναικείας ερμηνείας για την Ντα’Βίν Τζόι Ράντολφ, η ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» είναι εποχής με φόντο τα Χριστούγεννα του 1970.

Ενας καθηγητής Ιστορίας, ο Πολ (Τζιαμάτι), ένας ατίθασος μαθητής, ο Ανγκους (Ντόμινικ Σεσα) και η Μαίρη (Ράντολφ) η μαύρη μαγείρισσα της σχολής είναι οι τρεις πυλώνες της ταινίας, ο καθένας από τους οποίους κουβαλά τον δικό του «σταυρό». Με αυτούς τους ήρωες ο Πέιν κτίζει έναν μικρό συναισθηματικό παράδεισο, καλύπτοντας πολλά θέματα ταυτόχρονα: εκπαίδευση, εμπιστοσύνη, φιλία και αγάπη. Μερικά μόνο από τα συστατικά μιας ταινίας που πραγματικά απολαμβάνεις να παρακολουθείς.

Στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Πέιν είπε ότι η ταινία γεννήθηκε από ένα παλιό φιλμ και μία τηλεοπτική σειρά. «Η ιδέα προέκυψε όταν είδα ένα σχετικά άγνωστο γαλλικό φιλμ του 1935 του Μαρσέλ Πανιόλ, πριν δώδεκα χρόνια, σε ένα φεστιβάλ. Σκέφτηκα ότι η κεντρική ιδέα ήταν πολύ καλή και θα μπορούσε σε αυτήν να βασιστεί μια νέα ταινία.»