Στη δημοσιότητα έδωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας βίντεο με τη στιγμή που πύραυλος χτυπά μία εγκατάσταση των Χούθι στην Υεμένη.

Οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, αφού η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα αψήφησε την προειδοποίηση να σταματήσει να στοχεύει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που το μαχητικό αεροσκάφος βομβαρδίζει ένα κτίριο.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης 11/1 73 πλήγματα κατά των ανταρτών, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και έξι να τραυματιστούν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι.

«Ο αμερικανοβρετανικός εχθρός εξαπέλυσε 73 επιδρομές, στοχοθετώντας την πρωτεύουσα Σαναά και τις επαρχίες Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Σααντά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο πέντε μαρτύρων και τον τραυματισμό έξι άλλων μελών των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Γιαχία Σαρέα στην πλατφόρμα Χ, δηλώνοντας ότι αυτή η «επιθετικότητα…δεν θα μείνει αναπάντητη».

Η εκ νέου απάντηση της Μεγάλης Βρετανίας

Τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήταν πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση.

«Η πράξη μας και η πράξη των Αμερικανών χθες το βράδυ έγινε σε αυτοάμυνα προκειμένου να αμυνθούμε κατά περαιτέρω επιθέσεων στα πολεμικά μας πλοία καθώς εκτελούν τις νόμιμες και εύλογες επιχειρήσεις τους», σημείωσε ο Χίπι.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν πλήγματα από αέρος και θαλάσσης κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη σε απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών αυτών σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε υποστήριξη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Γάζα στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Ο Χίπι περιέγραψε τα πλήγματα ως την αναλογική απάντηση στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Βεβαίως έχουμε κατά νου την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση», σημείωσε. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε αν έχουν προγραμματιστεί κι άλλα πλήγματα, αλλά σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η προειδοποίηση στους Χούθι. «Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα σταματήσουν οι επιθέσεις», είπε.

Λίγο αργότερα δήλωσε στο BBC ότι η Βρετανία δεν προγραμματίζει άμεσα περαιτέρω αποστολές για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. «Δεν υπάρχουν άμεσα προγραμματισμένα, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Χθες το βράδυ υπήρξε μια περιορισμένη, αναλογική, απαραίτητη απάντηση», υπογράμμισε.

Απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε από κάποιους πολιτικούς αντιπάλους ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στο βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει εκ των προτέρων την στρατιωτική επέμβαση, ο Χίπι είπε: «Ο πρωθυπουργός χρειάζεται να λαμβάνει αποφάσεις όπως αυτές βάσει των στρατιωτικών, στρατηγικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων -οι οποίες οδήγησαν στο χρονοδιάγραμμα.

«Προφανώς το κοινοβούλιο δεν προγραμματίζεται να μιλήσει σήμερα, αλλά όταν το κοινοβούλιο επιστρέψει θα υπάρξει ευκαιρία να συζητηθούν αυτά πλήρως και σε βάθος».

Η απόφαση των 10 Συμμάχων για τις επιθέσεις

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και 8 σύμμαχοί τους βεβαιώνουν σήμερα σε κοινή τους δήλωση ότι «στόχος (τους) παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων» και «η αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα» μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

«Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν κοινή δέσμευση για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, του διεθνούς εμπορίου και της υπεράσπισης της ζωής ναυτικών απέναντι σε παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις», σημειώνουν οι κυβερνήσεις 10 χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Βρετανία και ΗΠΑ) στην κοινή τους δήλωση.

«Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το μήνυμά μας πρέπει να είναι απολύτως σαφές: δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο σημαντικές οδούς ναυσιπλοΐας στον κόσμο απέναντι σε συνεχιζόμενες απειλές», υπογραμμίζουν.

Τη νύχτα που πέρασε, οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Αυτοί έχουν πολλαπλασιάσει από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου τις επιθέσεις τους κατά των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Ρωσία καταδίκασε τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα, κάνοντας λόγο για ενέργεια που οδηγεί «στην κλιμάκωση» και για «καταστροφικούς στόχους», ενώ η Κίνα εξέφρασε «ανησυχία» για την αύξηση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η «θύελλα» αντιδράσεων

Γαλλία – Δανία: «Οι ενέργειες αυτές φέρουν σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση στην περιοχή»

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας έκκληση να σταματήσουν αυτές άμεσα στον απόηχο των αμερικανοβρετανικών πληγμάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη.

«Με αυτές τις ένοπλες ενέργειες οι Χούθι φέρουν την υπερβολικά σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας –χώρας προέλευσης του κολοσσού θαλασσίων μεταφορών Maersk– ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία συντάχθηκε με αμερικανική ανακοίνωση που προειδοποιούσε τους Χούθι να αναστείλουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Θα είναι τεράστιος ο λογαριασμός αν οι Χούθι επιτύχουν να απομακρύνουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Το 12% όλων των μη στρατιωτικών πλοίων διαπλέουν ακριβώς αυτά τα στενά», είπε ο Ράσμουσεν.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα η Maersk είχε ανακοινώσει ότι αλλάζει την πορεία όλων των πλοίων της με εμπορευματοκιβώτια από τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής για το προσεχές μέλλον προειδοποιώντας τους πελάτες της να προετοιμαστούν για σημαντική αναστάτωση.

Γερμανία – ΕΕ ζητούν την αποκλιμάκωση των εντάσεων

Οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις του κινήματος, εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έγραψε σήμερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν επιθέσεις από αέρος και θαλάσσης κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις του κινήματος σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια δραματική περιφερειακή εξάπλωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

Η «ανησυχία» της Κίνας

Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι «ανησυχεί» από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

«Η Κίνα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, και προέτρεψε «τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης».

Η απάντηση της Χαμάς

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα απερίφραστα τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Η Χαμάς σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο της επίθεσής τους στην ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ιορδανία παρακολουθεί τις εξελίξεις

Η Ιορδανία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τον αντίκτυπό τους στην περιφερειακή ασφάλεια, μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αϊμάν Σαφάντι.

Η αδυναμία να περιοριστούν οι «εξτρεμιστικές» πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη Μέση Ανατολή προς περισσότερη σύγκρουση και πολέμους, προειδοποίησε επίσης ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαφάντι σημείωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής λόγω της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να δράσει για να σταματήσει την «επίθεσή» του κατά των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν πλήγματα από αέρος και θαλάσσης κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη σε απάντηση στις επιθέσεις του κινήματος σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε διαμαρτυρία για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ.