Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας τα νοσοκομεία που έχουν μείνει όρθια μετά τους βομβαρδισμούς.

Όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) το Ισραήλ αρνείται την πρόσβαση, με αποτέλεσμα τις πρώτες μέρες του 2024 να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5 από τις 24 προγραμματισμένες παραδόσεις σε φάρμακα και τρόφιμα.

Εν τω μεταξύ οι σοροί 30 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο τελευταίο κύμα ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στο Χαν Γιουνίς.

Αγχολυτικά αντί για αναλγητικά

«Η μορφίνη εξαντλήθηκε», επισήμανε η αμερικανίδα γιατρός Σίμα Τζιλάνι σε ηχητικά που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ International Rescue Committee (IRC) χθες Πέμπτη 11/1. Η γιατρός μόλις επέστρεψε από αποστολή δυο εβδομάδων ομάδας της IRC στο νοσοκομείο Αλ Ακσά. «Περιθάλπουμε ασθενείς στα πρόθυρα του θανάτου (…) με Midazolam, που είναι αγχολυτικό, αλλά όχι αναλγητικό», τόνισε.

Σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων σε επιθανάτια αγωνία, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι γιατροί είναι να ανακουφίσουν τον πόνο. Στον παλαιστινιακό θύλακο, δεν μπορούν κάνουν καν αυτό, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει θάνατος με αξιοπρέπεια όταν είσαι στο πάτωμα τμήματος επειγόντων περιστατικών» είπε.

Το νοσοκομείο Αλ Ακσά λειτουργεί, όπως είπε, χάρη στο «απολύτως ηρωικό» προσωπικό -ιατρικό, νοσηλευτικό, εθελοντές- όμως δεν θα μπορέσει να αντέξει παρά λίγα 24ωρα σε κάθε περίπτωση.