θα αρχίσω σήμερα με την γιορτή του Αθλητισμού που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Παιδείας και τούτο γιατί εξέπεμψε πολλά χρήσιμα για την εποχή μας μηνύματα και υπερήφανες θύμισες, με την Γιάννα Αγγελοπούλου, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» να αποστέλλει το πρώτο μήνυμα, ύστερα από 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσαν οι Έλληνες: «Μας συνδέει το απίστευτο συναίσθημα υπερηφάνειας που μας πλημμύρισε όλες και όλους όταν συνειδητοποιήσαμε τι καταφέραμε πριν από 20 χρόνια», είπε και η αίθουσα σείστηκε από χειροκροτήματα.

Ήταν εκεί αθλητές του 2004, ήταν επίσης εθελοντές, αυτοί που έδωσαν και την ψυχή τους ανιδιοτελώς για την άρτια τέλεση των αγώνων, ήταν τέλος αυτοί που διοργάνωσαν τους αγώνες. Όλοι μαζί μια αγκαλιά, χωρίς τον φόβο της Covid, θυμήθηκαν, εκείνες τις μεγάλες στιγμές. Θυμήθηκαν συγκεκριμένα το αίσθημα υπερηφάνειας που όλοι τους εισέπραξαν και που το άξιζαν, όπως τους είπε η κυρία Αγγελοπούλου, αλλά και που σήμερα πάλι το χρειάζονται.

Θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε, σημείωσε, «το τεράστιο κεφάλαιο της εθνικής αυτοπεποίθησης που ήταν και η επιτυχία των αγώνων, το οποίο θα πρέπει να το αξιοποιούμε συνεχώς και να επιδιώκουμε να το κάνουνε καλύτερο», γιατί τότε, όπως είπε με συγκίνηση, κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα όλων όσων βρίσκονταν στην αίθουσα , «αποδειχθήκαμε καλύτεροι όπως όλοι μας το αναγνώρισαν και καλύτεροι απ΄ότι εμείς πιστέψαμε».

Μια ακόμα συγκινητική σκηνή δεν έγινε μπροστά σε κάμερες και σε μικρόφωνα: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, της είπε σε κάποια στιγμή: «Κάναμε τους καλύτερους, αλλά και τους φθηνότερους Ολυμπιακούς Αγώνες».

***

Η οικογένεια Μητσοτάκη και η Μαρινέλλα

Ένα τραγούδι που γράφτηκε, το 1972, μέσα στη δικτατορία και επί μήνες το εξέταζαν πολύπλευρα οι φωστήρες της λογοκρισίας, συγκαταλεγόταν στα αγαπημένα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το «Συμβιβαζόμαστε» το οποίο ερμηνεύει μοναδικά έως σήμερα η Μαρινέλλα και ο πρώην Πρωθυπουργός το αφιέρωνε όταν πήγαινε να την ακούσει στα διάφορα κέντρα διασκέδασης.

Ενδιαφέρον ήταν ότι ο πατήρ Μητσοτάκης τραγουδούσε το ρεφραίν και ως αγορητής στη Βουλή, διακρινόμενος- όπως οι περισσότεροι πολιτικοί της εποχής- για το ο ή ω που περιλάμβανε στις λέξεις του : « Πρέπει να σπάσωμε τις αλυσίδες, δεν έχομε καιρό γι΄άλλες ελπίδες…» αντί του «πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες, δεν έχουμε καιρό γι΄ άλλες ελπίδες».

Το απολάμβανε δε ιδιαιτέρως, όταν κάποιος το παρατηρούσε, ενώ το χειροκροτούσε στα σχετικά επιθεωρησιακά νούμερα. Παρότι οι στίχοι εστιάζουν στον αδιέξοδο δεσμό δύο ανθρώπων χωρίς αναφορά στην αφετηρία της σχέσης («σαν συναντιόμαστε δεν κοιταζόμαστε ούτε σαν φίλοι…»), εν τούτοις προκρίνουν εξ΄ αρχή τη διάρρηξη ως αναγκαιότητα απέναντι στην υποκρισία: « Συμβιβαζόμαστε, δε χωριζόμαστε κι αυτό είναι λάθος. Υποκρινόμαστε πως αγαπιόμαστε τάχα με πάθος».

Επιπλέον ο Μητσοτάκης εμπνεόμενος από το ρητό: «αν δεν σπάσομε αυγά, δεν φτιάχνομε ομελέτα», το οποίο επίσης συχνώς επικαλούνταν στους λόγους του, θεωρούσε ότι το τραγούδι ταίριαζε γάντι με την πολιτική του ιδιοσυγκρασία. Συνεπώς η πρόσφατη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου Μαρέβας Γκραμπόφσκι στη μουσική παράσταση της Μαρινέλλας αναδεικνύει και τη διαχρονικότητα της κορυφαίας καλλιτέχνιδας και τη διαχρονική επιλογή του ακροατηρίου στο πρόσωπο της.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε στη σύζυγό του το ερωτικό τραγούδι «Καμιά φορά» που ερμήνευσε ζωντανά η Μαρινέλλα.

***

ΚΥΣΕΑ: Η ώρα των αποφάσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ήρθε η ώρα των κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έληξε η επιτυχημένη θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και τώρα συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ για να αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάτι που έγινε και δεν πρέπει να γίνεται όταν πρόκειται για Ένοπλες Δυνάμεις, είναι οι διαρροές που ξεφύτρωσαν από παντού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι θεσμός και δεν επιτρέπονται τέτοιες συνήθειες, να αφήνονται δηλαδή να διαρρεύσουν ονόματα αξιωματικών για τις θέσεις που προορίζονται ή ότι αποστρατεύονται. Είναι απαράδεκτο και δεν ταιριάζει σε Έλληνα στρατιωτικό να μαθαίνει εάν προάγεται ή εάν αποστρατεύεται από τα… Sites!

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τις διαρροές αυτές νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ προορίζεται ο Σερραίος αντιστράτηγος, διοικητής Ειδικού Πολέμου, Δημήτρης Χούπης. Εάν συμβεί αυτό (που όπως λένε οι πληροφορίες πρόκειται να συμβεί), τότε παρασύρει όλους τους αρχαιότερους στην επετηρίδα.

Με δυο λόγια, αποστρατεύεται πιθανότατα ολόκληρη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (και κυρίως ο Α/ΓΕΑ- που κάποιες πληροφορίες τον προόριζαν ως αρχαιότερο στη θέση του στρατηγού Φλώρου).

Θα είναι η δεύτερη φορά από τη μεταπολίτευση που ολόκληρη ηγεσία απομακρύνεται (με μια όμως διαφορά απομακρύνεται από την ίδια κυβέρνηση που πέρυσι την ίδια περίοδο την έκρινε διατηρητέα). Η πρώτη ήταν όταν έγινε από διοικητής Α΄ Στρατιάς, Α/ΓΕΕΘΑ ο στρατηγός Κωσταράκος.

Εάν τελικά αυτές οι διαρροές (που έφθασαν και σε μένα) υλοποιηθούν στο ΚΥΣΕΑ, τότε αρχηγός ΓΕΑ προορίζεται ο αντιπτέραρχος (Ι) Γρηγοριάδης, αρχηγός ΑΤΑ ο αντιπτέραρχος Παπαχρήστου (είναι ο ανώτατος αξιωματικός υπεύθυνος για την εκπαίδευση για τον οποίο αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός όταν υπηρετούσε ως σμηνίτης την θητεία του) και Α/ΓΕΝ ο αντιναύαρχος ( σήμερα αρχηγός Στόλου) Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας.

Βεβαίως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ και από τον Πρωθυπουργό.

***

Τι γύρευε ο Στουρνάρας στην γιορτή του Αθλητισμού

Η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκαν οι πάντες (ανάμεσά τους και μέλη της κυβέρνησης) όταν είδαν τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα σε εκδήλωση του αθλητισμού. Αλλά τους καθησύχασε όλους, λέγοντάς τους ότι «έρχομαι με καλές προθέσεις».

Τι καλές προθέσεις έχει ένας κεντρικός τραπεζίτης: Τους είπε λοιπόν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα κόψει δύο αναμνηστικά νομίσματα, για τα 20 χρόνια από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και για τα 20 χρόνια από την κατάκτηση του Euro. Αλλά δεν τους αποκάλυψε το μυστικό του. Ό,τι και ο ίδιος εξακολουθεί να παραμένει αθλητής- κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων έως σήμερα. Όταν βρεθεί στην θάλασσα της Σύρου, κολυμπά επί 5 ώρες συνεχώς χωρίς μεν να κουράζεται αλλά κάνοντας την γυναίκα του Λίνα να ανησυχεί, όταν τον χάνει από τον θαλάσσιο ορίζοντα.

***

Όταν οι Τούρκοι σέβονται εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα

Από 7-16 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η τουρκική Διακλαδική Άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ ή DENIZKURDU δηλαδή της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία όπως έχει ανακοινωθεί περιλαμβάνονται διάφορα σενάρια και ασκήσεις και κυρίως αποβατικά σενάρια κατάληψης νησιωτικού εδάφους, με συμμετοχή επίσης και δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, όπως Πεζοναύτες, Αμφίβιοι Καταδρομείς, Υποβρύχιοι Καταστροφείς καθώς επίσης μέσα και προσωπικό από τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία αλλά και από το Λιμενικό Σώμα.

Να θυμίσω ότι η περσινή Άσκηση που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο 2023 είχε ακυρωθεί αμέσως μόλις επανεξελέγη πρόεδρος ο κ. Ερντογάν.

Μαθαίνω ότι η Άσκηση εξελίσσεται ομαλά χωρίς προκλητικές ενέργειες από τους γείτονες στην θάλασσα και στον αέρα, όπου δείχνουν με τις ενέργειές τους ότι σέβονται τα Εθνικά χωρικά ύδατα και τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο και αποφεύγουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Ενώ άλλες φορές, άλλες χρονιές οι προκλήσεις γίνονταν συνεχείς. Για την νηνεμία που επικρατεί στο Αιγαίο, ιδιαίτερα σε μια Άσκηση που οι γείτονες φρόντιζαν παραδοσιακά να πραγματοποιούν σωρεία παραβιάσεων, καταλυτικό ρόλο παίζει και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όπου τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί και θα συνεχίσει να ενισχύεται.

***

Μετά θάνατον παράσημα στους διερμηνείς

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, , σε ειδική τελετή σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απονείμει, μετά θάνατον, το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος στα αδέλφια Άντζελα Μόιρα και Φίλιππο Αντώνη Μανδαλιό, εθελοντές διερμηνείς που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023.