Στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν μετά τις 12 το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018, καθιστώντας αδύνατον να γίνουν επιτυχημένες ρίψεις με τα εναέρια μέσα πάνω από τις εστίες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, αναφέρθηκε ο τότε διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης, στο ξεκίνημα της απολογίας του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς» είπε ο κατηγορούμενος και πρόσθεσε πως υπάρχουν καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης, όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα είναι έξι μποφόρ, με ριπές οκτώ με εννέα μποφόρ.

«Ένα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτές τις συνθήκες. Τι να κάνουμε, να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν είμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική», ενώ εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του τη θλίψη του για ό, τι συνέβη.

Ο κ. Φωστιέρης απολογούμενος αμφισβήτησε επί της ουσίας πως ένας κατώτερος αξιωματικός, όπως ο Δ. Λιότσιος, που συνέταξε την πραγματογνωμοσύνη μπορεί να σηκώσει το βαρύ φορτίο αυτής της υπόθεσης, διατυπώνοντας την άποψη ότι θα έπρεπε να είχαν συνεργαστεί πραγματογνώμονες πέντε διαφορετικών ειδικοτήτων για να χυθεί άπλετο φως στην κρινόμενη υπόθεση.

Για το 112 είπε πως άρχισε να δημιουργείται η υποδομή το 2018, δεν υπήρχε τότε ενώ χαρακτήρισε «κουτό» το ερώτημα για το εάν υπήρχε επιφυλακή. «Κουτό εάν τηρήθηκε επιφυλακή. Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή. Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα 15 θέσεις εργασίας. Σε εμάς είχε αποφασιστεί να μην υπάρχει γραμμή προτεραιότητας. Αυτό ,ωστόσο, δημιουργεί πρόβλημα διότι λένε μας καλούν και δεν απαντούν. Οι θέσεις εργασίας ήταν τρεις.»

Η απολογία του κ. Φωστιέρη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Παραδοχή λαθών και αποποίηση ευθυνών

Νωρίτερα, παραλείψεις αστοχίες και λάθη στην επιχειρησιακή αντιμετώπιση της φονικής φωτιάς παραδέχθηκε στη διάρκεια της απολογίας του ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την εθνική τραγωδία προήχθη στη θέση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Θέλω να εκφράσω ως άνθρωπος τη λύπη μου και την οδύνη μου για τους τραυματίες, για τους πληγέντες και εν γένει για τους παθόντες. Δε θέλω να πω κάτι άλλο γιατί αυτή ήταν η πιο τραγική ημέρα της ζωής μου.»

Με αυτά τα λόγια ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος, άνοιξε τον κύκλο της απολογίας του.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες και επικαλούμενος συγκεκριμένες διατάξεις υποστήριξε πως δεν είχε ο ίδιος αρμοδιότητα για όσα τον έφεραν στο εδώλιο δείχνοντας προς την πλευρά του αρχηγού του Σώματος.