Ξεκάθαρη θέση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πήρε ο Κώστας Κυρανάκης. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε δηλώσεις του στο Open, επεσήμανε ότι είναι υπέρ του γάμου, αλλά κατά της τεκνοθεσίας.

Αρχικά ο κ. Κυρανάκης τόνισε: «Ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του ένα θέμα που κανείς δεν άνοιξε μέχρι σήμερα και αυτό δείχνει έναν άνθρωπο και έναν πρωθυπουργό που θέλει να εκπροσωπήσει όλους τους Έλληνες. Αυτό τον τιμά γιατί δεν είναι δεδομένο και κυρίως για τη βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είναι πιο αντιδραστική σε όλη αυτή τη συζήτηση. Δεν σας λέω καν στο νομοσχέδιο, στη συζήτηση σας λέω. Βλέπω στα ρεπορτάζ αυτών των ημερών μια απλοποίηση και μια τυποποίηση σ’ ένα θέμα σύνθετο».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στη θέση του για το θέμα είπε: «Είδα έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει την αντίληψη για αυτά τα πράγματα, ότι πρέπει να είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και αυτό είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι αναγνώρισε μια πραγματικότητα, ανέδειξε μια πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Η θέση μου είναι καθαρή. Είμαι υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, είμαι κατά τη τεκνοθεσίας».

Έπειτα σε επισήμανση των δημοσιογράφων ότι αυτά τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα είπε: «Αν ήταν αλληλένδετα δεν θα υπήρχε η εξαίρεση για την οποία μίλησε ο Πρωθυπουργός για τις παρένθετες μητέρες. Εδώ εισάγεται μια εξαίρεση».

Για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: «Πόσα παιδιά είναι προς υιοθεσία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα παιδιά προς υιοθεσία στην Ελλάδα είναι κάτω από 10. Εδώ έρχεται να ρυθμιστεί ένα ζήτημα που υπάρχει ήδη.  Μια μητέρα η οποία είναι σε ομόφυλο ζευγάρι θα μπορεί να συνάψει πολιτικά γάμο είμαι υπέρ αυτού θα το ψηφίσει. Είμαι υπέρ αυτού, θα το ψηφίσω. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς Α’ βαθμού έχει την κηδεμονία. Άρα ρυθμίζεται το ζήτημα του εάν πάθω κάτι εγώ τι θα γίνει και όλα τα σχετικά. Σωστά ρυθμίζεται. Συμφωνώ με τον πρωθυπουργό να μην παραγγέλνονται παιδιά με παρένθετη μητέρα. Εγώ άκουσα τον πρωθυπουργό και σε αυτά που λέει συμφωνώ».

Τέλος ο κ. Κυρανάκης ξεκαθάρισε πως «αν το νομοσχέδιο έρθει με αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, που αυτό θα γίνει, είμαι θετικός εφόσον δεν υπάρχουν διατάξεις που θα επιτρέπουν την τεκνοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρωθυπουργός με κάλυψε με όσα είπε».