Σε πλήρη εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται οι ενέργειες της αποκεντρωμένης διοίκησης για την υλοποίηση του project κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Coco-Mat στην Ακρόπολη. Το project ανατέθηκε πριν από περίπου 3 μήνες στην αποκεντρωμένη διοίκηση με απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα για την χρηματοδότηση της μελέτης κατεδάφισης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της υπόθεσης, για ένα κομβικό βήμα στο όλο εγχείρημα, το οποίο είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Η μελέτη αναμένεται να ανατεθεί μετά από διαγωνισμό σε εξειδικευμένους συμβούλους, οι οποίοι θα αναλάβουν να περιγράψουν τις εργασίες που απαιτούνται και κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει αυτές να εκτελεστούν, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του υπόλοιπου κτιρίου και των περιοίκων.

«Είναι άλλο πράγμα να κατεδαφίζεις ένα αυθαίρετο στον αιγιαλό, και άλλο να επιχειρήσεις να κοντύνεις κατά δυόμιση ορόφους ένα ενεργό κτήριο 33 μέτρων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το κτήριο δεν θα υποστεί άλλες ζημιές ή φθορές και μάλιστα σε μια πυκνοδομημένη και κατοικημένη περιοχή», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

«Χειρουργική αφαίρεση»

Πρώτες εκτιμήσεις μηχανικών θέλουν την διαδικασία να απαιτεί χρόνο και χρήμα λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η «χειρουργική αφαίρεση» ορόφων σε ένα ψηλό οικοδόμημα. Είναι πολύ πιθανόν, όπως λένε να χρειαστεί η τοποθέτηση γερανού και κατά συνέπεια κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή, αφού θα πρέπει να δεσμευτεί δημόσιος χώρος για να στηθεί το εργοτάξιο.

Ενδέχεται, όπως προσθέτουν, κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης να πληγεί η στατικότητα του κτιρίου και να χρειαστεί πρόσθετη ενίσχυση που θα ανεβάσει το κόστος του έργου. Το οποίο, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμη και το 1 εκατ. ευρώ!

Τα επόμενα βήματα

Ανάμεσα στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα συντάξει τις μελέτες και η φυσικά η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της κατεδάφισης σε εξειδικευμένη εταιρεία. Επιπρόσθετα, θα χρειαστεί η εξασφάλιση άδεια για την παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου όσο εκτελούνται οι εργασίες αναφέρει το δημοσίευμα του ot.gr.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ το περασμένο φθινόπωρο αποφάσισε να αναθέσει στις κρατικές υπηρεσίες την ευθύνη κατεδάφισης των δυο τελευταίων ορόφων του 10όροφου ξενοδοχείου Coco-Mat στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν αυθαίρετοι, δίνοντάς τες μάλιστα περιθώριο έξι μηνών για να προετοιμάσουν την όλη διαδικασία.

Και αυτό παρά τις ενστάσεις που εξέφρασαν οι κρατικοί λειτουργοί με υπομνήματα και παραστάσεις, υποστηρίζοντας πως θα καθυστερήσει περαιτέρω η κατεδάφιση λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος.

Η άρνηση της Μπλε Κέδρος

Είχε προηγηθεί η άρνηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας (Μπλε Κέδρος) των αδελφών Ευμορφίδη να αναλάβει την κατεδάφιση επικαλούμενη τις δυσχέρειες του έργου. Δεν αποκλείεται πάντως όλα τα παραπάνω να ανατραπούν σε περίπτωση που η Μπλε Κέδρος πετύχει μια θετική για αυτήν δικαστική απόφαση.

Η διοίκηση της έχει καταθέσει μια σειρά από προσφυγές σε σειρά δικαστηρίων, υποστηρίζοντας πως το ξενοδοχείο μαζί με τους δυο επίμαχους ορόφους κατασκευάστηκε με νόμιμη άδεια και συνολικό κόστος που ξεπέρασε τα 11 εκατ. ευρώ.