Οι αρχές της Αργεντινής και το ΔΝΤ ανακοίνωσαν ότι συνήφθη συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τη χορήγηση στη χώρα 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Στο σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η προτεινόμενη εκταμίευση έχει σκοπό να υποστηρίξει τις σθεναρές προσπάθειες (…) των νέων αρχών να αποκαταστήσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα» καθώς και να «βοηθήσει την Αργεντινή να καλύψει τις ανάγκες της» ως προς την αποπληρωμή υποχρεώσεών της, διευκρίνισε το ΔΝΤ.

Φυσικά, η Κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι θα πρέπει ως αντάλλαγμα να παρουσιάσει το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων) ίσο με το 2% του ΑΕΠ. Η αναγγελία έγινε μετά την έβδομη αξιολόγηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους 44 δισεκ. δολαρίων της Αργεντινής στο ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Λουίς Καπούτο τόνισε ότι δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, αλλά πρόσθεσε πως η αποστολή του ΔΝΤ τον διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός είναι ανοικτός σε νέο πρόγραμμα δανεισμού και περισσότερα κεφάλαια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ