Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν σας έλεγα ότι χθες, αρκετή ώρα πριν ο Πρωθυπουργός δώσει συνέντευξη για τις κυβερνητικές προθέσεις στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών (και υιοθεσίας και τεκνοθεσίας ), υπήρξε ένας άτυπος διαγωνισμός ανάμεσα σε βουλευτές όλων των κομμάτων για το ποιος δεν θα ψηφίσει υπέρ του νόμου.

Το περίεργο της υπόθεσης ήταν ότι έλεγαν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, χωρίς καν να γνωρίζουν ακόμα ούτε το περιεχόμενό του, ούτε ποιο υπουργείο θα το φέρει στη Βουλή, ούτε βεβαίως περίμεναν να ακούσουν τι θα έλεγε για το ζήτημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή το όχι στην τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα.

***

Το ρεύμα του «δεν ψηφίζω»

Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι εμφανίστηκαν και υπουργοί που δήλωναν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν ή ακόμα το σκέφτονται αν θα ψηφίσουν ή όχι. Για παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης υπουργός Επικρατείας δηλώνει πως δεν πρόκειται να το ψηφίσει, κάνοντας έναν άλλο υπουργό, τον Δημήτρη Καιρίδη να απορεί πώς είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο που θα φέρει την υπογραφή του κ. Βορίδη να μην ψηφιστεί από τον κ. Βορίδη. Άλλες πληροφορίες που έχω συλλέξει αναφέρουν ότι και έτερος υπουργός διαφωνεί, ο οποίος όμως ως εξωκοινοβουλευτικός δεν θα έχει καμία κομματική ( ή εκλογική) επίπτωση εάν δεν το ψηφίσει.

***

Η δυσαρέσκεια Φλωρίδη

Προτού σας πω και άλλα ονόματα που σκέφτονται να το καταψηφίσουν, σας αποκαλύπτω ότι ο Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, προφανώς και δεν βλέπει με καλό μάτι την όλη διαδικασία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και ξέρετε γιατί; Επειδή το θέμα βρίσκεται στην σφαίρα του οικογενειακού δικαίου και είναι «δουλειά» του υπουργείου Δικαιοσύνης να το κάνει (όπως το έκανε και στο παρελθόν) αλλά έως τώρα ουδείς τον έχει ειδοποιήσει. Όταν λέω ουδείς, εννοώ από το Μαξίμου.

Εμμέσως πλην σαφώς ο Πρωθυπουργός είπε στη χθεσινή συνέντευξή του ότι ναι μεν οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όπως θέλουν, χωρίς να θέτει θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας, αλλά για τα μέλη της κυβέρνησης, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν μπορεί, σου λέει ένας υπουργός, αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός να διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική. Ωστόσο και σε αυτούς έδωσε μια διέξοδο ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως οι βουλευτές είναι αυτοί που ψηφίζουν και όχι οι υπουργοί.

***

Γρίφος η κοινοβουλευτική αριθμητική

Εκείνο που ωστόσο έμαθα είναι ότι οι υφυπουργοί που σκέπτονται να το καταψηφίσουν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες από το γαλάζιο στρατόπεδο οι Χρήστος Δήμας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Κεφάλα (η οποία να σημειώσω είναι υφυπουργός στο κατεξοχήν υπουργείο για την ισότητα και την οικογένεια) και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Από το σκέφτονται όμως έως να το κάνουν πράξη είναι μια… διαβούλευση… δρόμος. Τι θα γίνει με αυτούς εάν τελικά δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο; .

Αλλά ας μην ξεχάσουμε και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος από την αρχή έχει ταχθεί εναντίον του νομοσχεδίου (όταν έρθει) για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μαζί με αυτόν, όπως λεγόταν χθες στη Βουλή και κάπου 80 γαλάζιοι βουλευτές.

***

Ο γόρδιος δεσμός του ΠαΣοΚ

Τώρα τι γίνεται στα άλλα κόμματα; Χθες στη Βουλή οι μειονοτικοί βουλευτές του ΠαΣοΚ, έλεγαν πως δεν πρόκειται να το ψηφίσουν, χωρίς να ακολουθήσουν την όποια μελλοντική γραμμή τους κόμματός τους. Μάλιστα προχώρησαν και σε ένα βήμα παραπάνω ονοματίζοντας τουλάχιστον άλλους έξι βουλευτές του ΠαΣοΚ ότι και αυτοί, σύμφωνα με τις δικές τους πληροφορίες δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι όταν έρθει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη γραμμή θα ακολουθηθεί από πολλούς στο ΠαΣοΚ η γραμμή που χάραξαν παλαιότερα μερικοί άλλοι βουλευτές στο κόμμα, με το σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή την… απουσία (αποχή).

Ο Nίκος Ανδρουλάκης ωστόσο, με φόντο τις αντιδράσεις βουλευτών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι «δεν θα μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης τα εσωκομματικά του προβλήματα στο ΠαΣοΚ. Είναι δικά του κι ας τα λύσει. Η κυβέρνηση νομοθετεί. Εμείς δεν πρόκειται να «δέσουμε τα κορδόνια» της Νέας Δημοκρατίας (και όσα δεν λύνονται κόβονται θα συμπλήρωνα…)

***

Τα… μαθηματικά Κασσελάκη διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Τώρα μεταξύ μας, δεν είμαι βέβαιος εάν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συμφωνήσουν με την πρόταση νόμου που κατεβάζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και τούτο γιατί μάλλον ακραία εμφανίζεται η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη γιατί μεταξύ άλλων προτείνει την εισαγωγή του όρου «Γονέας Ι» και «Γονέας ΙΙ», την επέκταση της τεκνοθεσίας σε ιντερσεξ ή διεμφυλικά ζευγάρια, ακόμα και την αλλαγή όρων όπως επίδομα μητρότητας ή άδεια πατρότητας. Παράλληλα, ζητά την επέκταση του δικαιώματος απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας από άνδρα εκτός σχέσης, όπως και για ομόφυλα ζευγάρια εφόσον έχουν σύμφωνο συμβίωσης ή έχουν παντρευτεί.

***

Πολιορκητικός κριός για την συνοχή της κυβέρνησης

Σχεδόν στο σύνολό του όμως το πολιτικό τοπίο κινητοποιείται, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν με «όχημα» τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση να καταφέρουν πλήγματα στην εικόνα σταθερής υπεροχής που διατηρούν η κυβέρνηση και η Ν.Δ.

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος διαμορφώνονται προσδοκίες για προσέλκυση του πιο συντηρητικού τμήματος ψηφοφόρων της Ν.Δ., που και δημοσκοπικά εμφανίζεται να τοποθετείται αρνητικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στην άλλη πλευρά, στο κεντροαριστερό τόξο, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κινούνται στη λογική καταγγελίας της κυβέρνησης για επίπλαστη προοδευτικότητα, για ατολμία και μισό βήμα σε ένα ζήτημα ισότητας και δικαιωμάτων, που δεν χωρά παζάρια, ισορροπίες και συμβιβασμούς. Ακόμα υπέρ της παροχής του συνόλου των δικαιωμάτων στα ομόφυλα ζευγάρια, όσον αφορά τον γάμο και την τεκνοθεσία, τοποθετήθηκε χθες θετικά ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

***

Το κίνημα του βρεφικού γάλακτος (και της… πάνας)

Ολίγοι το πρόσεξαν, αλλά μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνται τα υπουργικά συμβούλια, ένα παράξενο κίνημα έκανε την εμφάνισή του, έχοντας μάλιστα και… αιτήματα.

Πρόκειται για το κίνημά του βρεφικού γάλακτος, στο οποίο ηγετικά στελέχη μέσα στο Μαξίμου εμφανίστηκαν, η Κύρα Κάπη, διευθύντρια επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, ο σύζυγός της Χρήστος Ζωγράφος, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.

Το ζεύγος προσφάτως απέκτησε μία χαριτωμένη κορούλα. Στο κίνημα μετέχει και ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επίσης προσφάτως απέκτησε γιο.

Όλοι αυτοί γνώριζαν ιδίοις όμμασι τις εξωφρενικές τιμές του βρεφικού γάλακτος και επικρότησαν την πρωθυπουργική απόφαση για την επιβολή πλαφόν. Λίαν συντόμως μαθαίνω ότι το κίνημα του βρεφικού γάλακτος θα εξελιχθεί και σε κίνημα της… πάνας (γιατί και εκεί έχουμε ένα θεματάκι με την ακρίβεια)

***

Τα ελληνικά F-35 έχουν ωριμάσει

Για τα ελληνικά F-35 αλλά και τα τουρκικά F-16, αναφέρθηκε στη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός. Τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα αίτημα για την απόκτηση F-35, που θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις και δη την αεροπορία της χώρας.

«Το αίτημα αυτό είναι απολύτως ώριμο και θα εγκριθεί σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσο για τα F-16 που διεκδικεί η Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας «δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε είμαστε εμείς αυτοί που θα βάλουμε κάποιο φρένο ή έχουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε την πώληση αμυντικού υλικού σε μια άλλη χώρα».