Με στόχο την τουριστική προώθηση του δήμου Αμφιλοχίας, η νέα δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σάκη Τορουνίδη, θα δώσει έμφαση τόσο στον θρησκευτικό όσο και στο θαλάσσιο τουρισμό με επίκεντρο τον Αμβρακικό Κόλπο και με ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού.

 

Ποιες αποφάσεις θα σηματοδοτήσουν τη νέα διοικητική περίοδο;

Οι δικοί μας άξονες έργου είναι οι ανάγκες των ανθρώπων. Όλα πρέπει να περιστρέφονται και να κατηγοριοποιούνται γύρω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την ασφάλεια από κάθε απειλή ή φυσική καταστροφή και την ποιότητα ζωής, χωρίς κανένας να μένει πίσω.

Το 2023 μας έδωσε σκληρό μάθημα σε σχέση με την αναγκαιότητα για ανθεκτικές υποδομές, πολιτική προστασία και πλήρη κοινωνική στήριξη. Παράλληλα η δημοτική αρχή θα υποστηρίξει ένα αναπτυξιακό πακέτο με σχέδιο που ενώνει όλα τα κύτταρα ανάπτυξης που τον απαρτίζουν: Το αστικό κέντρο με την περιφέρεια, την πόλη με τα χωριά, το βουνό με την θάλασσα.

Προτεραιότητα έχουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου με προσήλωση στην ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα, την προστιθέμενη αξία, τις λειτουργικές αποσβέσεις, την κοινωνική συνοχή και κυρίως τη διαφάνεια. Στη βάση αυτή προχωράμε την ολοκλήρωση των Μελετών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων, στην ολοκλήρωση έργων ύδρευσης κι αποχέτευσης, στην ανάπλαση – αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, στις αναπλάσεις οικιστικού ιστού σε Αμφιλοχία και οικισμούς για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών, στην στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, των αγροτών και κτηνοτρόφων που αποτελούν την αιχμή της τοπικής οικονομίας, στην αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και της κατασκήνωσης Μπούκας, ανακύκλωση στα απορρίμματα κι εξοικονόμηση ενέργειας παντού.

Η δική μας δημοτική αρχή θα κάνει τη διαφορά στις κοινωνικές πολιτικές και τη στήριξη των αδυνάτων. Δίνουμε άμεσα το σύνθημα για συμπερίληψη κι εξωστρέφεια με ανάδειξη των πολιτιστικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων του τόπου μας με στόχευση την ανάπτυξη της επισκεψιμότητας και του τουρισμού.

«Έργα σέρνονται για 4 χρόνια»

Ποια προβλήματα «ταλαιπωρούν» ακόμη τον δήμο;

Έχουμε δεσμευτεί ότι μέσα στα δύο χρόνια της θητείας μας τελειώνουμε όλα τα έργα που σέρνονται 4 χρόνια τώρα από τεχνικό σε τεχνικό πρόγραμμα. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω την αναβάθμιση των παιδικών σταθμών, την κατασκευή και λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού Μενιδίου, την ολοκλήρωση της ανάπλασης σε κάθε παιδική χαρά του Δήμου, τη βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου αλλά και όλα τα σημαντικά έργα ύδρευσης της Δημοτικής Ενότητας Αμφιλοχίας, Ινάχου και Μενιδίου και φυσικά τα ασφαλτικά, οι τσιμεντοστρώσεις, η αγροτική οδοποιία και η εσωτερική οδοποιία οικισμών κι Αμφιλοχίας.

Αγροτουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός: Είναι στις προτεραιότητές σας;

Ο Δήμος Αμφιλοχίας είναι ένας ευλογημένος τόπος, έχει τα πάντα. Θάλασσα, βουνό, απερίγραπτο φυσικό κάλλος, πανέμορφο αστικό κέντρο, παραδοσιακά χωριά και τοπικά προϊόντα πρώτης ποιότητας (γάλα, τυριά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, ελιές, λάδι). Η προτεραιότητα στον εναλλακτικό τουρισμό, επομένως, μπαίνει από μόνη της.

Με ριζική αλλαγή και πλήρη αναβάθμιση της – σήμερα ανύπαρκτης – τουριστικής προώθησης του Δήμου σε συγκεκριμένα target groups σε Ελλάδα και εξωτερικό, με έμφαση στον θρησκευτικό τουρισμό και ανάδειξη των μοναστηριών του τόπου μας, στο θαλάσσιο τουρισμό με επίκεντρο τον Αμβρακικό Κόλπο, με ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού, με ανάδειξη της τοπικής μας κουζίνας. Τέλος με ενεργοποίηση του ιαματικού τουρισμού, με επαναλειτουργία των ιαματικών πηγών Κρεμαστών.