Η ομολογία του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ότι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών ώρες πριν μεταβεί εκεί ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι συγκλονιστική.

Ο διάλογος του κ. Σωτήρη Τερζούδη με τον Εισαγγελέα είναι ο ακόλουθος.

Εισαγγελέας: Για νεκρούς ποτέ μάθατε;

Τερζούδης: Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός.

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Τερζούδης: Ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Με λίγα λόγια. Από τις 8 ήταν γνωστό ότι ήδη είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές.

Τι είχε γίνει εκείνο το βράδυ;

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, δηλαδή τρεις ολόκληρες ώρες μετά, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Είχε, μόλις, επιστρέψει από τη Βοσνία.

Ακολούθησε μια σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και τους αρμόδιους υπουργούς με τις κάμερες ανοιχτές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αρκετές ερωτήσεις. Ρώτησε, μεταξύ άλλων, αν είχαν εκκενωθεί οι κατασκηνώσεις, πόσες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή, πότε θα πετάξουν τα πτητικά μέσα την άλλη μέρα, αν υπήρχαν πλωτά μέσα για να απεγκλωβίσουν τους πολίτες που βρήκαν καταφύγιο στις παραλίες.

Οι απαντήσεις διαδεχόταν η μία την άλλη, η εικόνα παρουσιάστηκε δύσκολη, αλλά ο βαθμός κινητοποίησης ικανοποιητικός. Κανένας, μα κανένας δεν έκανε κάποια αναφορά σε νεκρούς. Μόνο για σπίτια που καίγονταν και για εγκλωβισμένους πολίτες στο Κόκκινο Λιμανάκι έγινε λόγος.

Κανένας από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Ήξεραν στην Πυροσβεστική ότι υπήρχαν νεκροί; Το ήξεραν. Δεν έκριναν, οι επικεφαλής, απαραίτητο να ενημερώσουν την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τους νεκρούς;

Και άντε δεν το έκαναν, ας πούμε ότι τους ξέφυγε, ότι το αξιολόγησαν ως… λεπτομέρεια. Γιατί, μετά, στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, δεν το ανέφεραν; Γιατί άφηναν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει ένα σωρό ερωτήσεις και του έδιναν μια πλαστή εικόνα;

Γιατί αισθάνθηκαν ότι είναι προτιμότερο από το να πουν τι πραγματικά συμβαίνει να τον κοροϊδεύουν;

Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι κάποια στιγμή, όπως και έγινε, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα;

Ότι θα μπορούσε να υπάρξει η σκέψη ότι οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής δεν μπορεί να είναι τόσο ανεύθυνοι χαβαλέδες, άρα κάτι άλλο συμβαίνει; Ότι κάποιο άλλο «κόλπο» παίχθηκε εκείνο το βράδυ;

Ένα είναι βέβαιο. Ότι εκείνη η σύσκεψη ήταν ένα σόου. Μια κυνική αθλιότητα. Και ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε αυτή θα πρέπει να ντρέπονται. Αν είναι σε θέση να ντραπούν.