Ο πρώτος που δήλωσε πως δεν πρόκειται να πάει στις Σπέτσες, στο κάλεσμα Κασσελάκη και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Γιατί άραγε; Μήπως ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τις πρωτόγνωρες για το κόμμα αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη για ταξιδάκι στις Σπέτσες, έστω για να πραγματοποιηθεί εκεί η συνεδρίαση της ΚΟ; Ή μήπως είχε κάποια άλλη ασχολία; Ρώτησα λοιπόν και έμαθα;

Ο κ. Τσίπρας, μου είπαν επισήμως από την Κουμουνδούρου, δεν μετέχει σε καμία επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μετέχει, παρά σε σπάνιες περιπτώσεις, στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στη μόνη επιτροπή που μετέχει είναι αυτή του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνεπώς δεν είχε κανέναν λόγο να εμφανιστεί στο νησί των Σπετσών για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία μάλιστα θα είναι διήμερη.

Μοιάζει αυτό το διήμερο ως εκδρομή για τους βουλευτές. Αφού, όπως μου εξήγησαν ο Πρόεδρος Στέφανος, έχει φροντίσει και για την διαμονή τους (σε ξενοδοχείο) και για την τροφή τους. Όλα αυτά με έξοδα δικά του, όχι, όπως κάποιοι είπαν, του κόμματος.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην οικία του Προέδρου και θα διαρκέσει συνολικά δέκα ώρες. Γιατί όμως;

Από τώρα δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές. Κάθε τομεάρχης θα παρουσιάζει το πλάνο του και κυρίως προτάσεις νόμου επί μισή ώρα. Δεν ξέρω εάν ο Πρόεδρος έχει κλεψύδρα για να μετρά τον χρόνο (όπως έκανε παλαιότερα στα υπουργικά συμβούλια ο Γιώργος Παπανδρέου με την Τίνα Μπιρμπίλη να κουβαλά μαζί της την κλεψύδρα), αλλά ο κ. Κασσελάκης έκανε την πρώτη εξαίρεση. Ο τομεάρχης Οικονομικών, δηλαδή ο Νίκος Παππάς θα έχει το δικαίωμα να ομιλεί για μία ολόκληρη ώρα.

Έτσι πέντε ώρες συνεδρίασης τη μια μέρα, πέντε την άλλη. Α, να μην το ξεχάσω, παρά τις αρνήσεις ορισμένων βουλευτών να πάνε Σπέτσες, η Κουμουνδούρου υπολογίζει (και για τόσους έκλεισε δωμάτια σε ξενοδοχείο) περί τα 40 άτομα. Τώρα θα πείτε, αφού οι βουλευτές είναι 35 (δεν θα έρθει όπως είπαμε ο Τσίπρας) πώς θα εμφανισθούν 40 άτομα. Ε, να υπολογίζονται και οι συνεργάτες του Προέδρου.

***

Τα καλωσορίσματα η… αναβάθμιση και η ικανοποίηση Άδωνι στο Υπουργικό

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο που είχε διάρκεια 3,5 ωρών, ήταν καθαρά τεχνοκρατικό (λόγω αυθαιρέτων που θα τα κυνηγούν πλέον και με drones), αλλά και το πρώτο που έγινε μετά τις διορθωτικές κινήσεις (σ.σ. διάβαζε μίνι ανασχηματισμό) που έκανε ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης που την περισσότερη ώρα περπατούσε μέσα στην αίθουσα (λόγω μέσης) καλωσόρισε αμέσως τους νέους υπουργούς.

Στην πραγματικότητα καλωσόρισε μόνον την Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργό Εργασίας, η μόνη που έως τώρα δεν μετείχε (ως υφυπουργός) σε υπουργικά συμβούλια. Οι υπόλοιποι, δηλαδή Άδωνις Γεωργιάδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απλώς άλλαξαν θέση με τις νέες τους ιδιότητες.

Υπήρξε όμως και μία… αναβάθμιση θέσεως. Ο Παύλος Μαρινάκης έως τώρα μετείχε στα υπουργικά συμβούλια ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά σε πίσω σειρά. Τώρα με το που έγινε υφυπουργός προήχθη στην πρώτη σειρά του Υπουργικού Συμβουλίου. Και κάτι ακόμα. Οι υπουργοί που πολιτεύονται στο Βόρειο Τμήμα, ήτοι Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως κάθισαν μαζί με τον Άδωνι να εκφράζει την ικανοποίησή του που «γλύτωσε» όπως έλεγε στον Καιρίδη από τους… μετανάστες και έτσι έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί.

***

Ο δημοφιλής… κανένας και πού οφείλεται η δημοφιλία των υπουργών

Ξέρετε τι εντυπωσιάζει περισσότερο στη δημοσκόπηση (Alco) για τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης; Όχι μόνον επειδή θεωρείται ο πιο επιτυχημένος ο Νίκος Δένδιας, αλλά με μειωμένο ποσοστό, 32% και ακολουθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 15%, αλλά το ποσοστό των 35% (πιο πάνω δηλαδή από τον πιο επιτυχημένο) που οι ερωτηθέντες θεωρούν κανέναν ως επιτυχημένο.

Για την ιστορία σας λέω ότι έπονται οι Άδωνις Γεωργιάδης με 10%, Κωστής Χατζηδάκης 8%, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 6%, Βασίλης Κικίλιας 4%, Νίκη Κεραμέως 3% και την οκτάδα συμπληρώνει ο Μάκης Βορίδης με το 2% των αυθόρμητων απαντήσεων.

Κανένας αναφέρει το 35% των ερωτηθέντων ενώ το 16% δεν εκφράζει γνώμη. Ακόμα στο 62% οι αρνητικές γνώμες για τον Κασσελάκη, ενώ οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας έχουν τις περισσότερες θετικές γνώμες

Εδώ θέλω να σημειώσω και τούτο: Κάποτε σε μια δημοσκόπηση, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ήταν πρώτος με… επικό ποσοστό, 98%. Τον ρώτησα κάποια στιγμή πού κατά τη γνώμη του οφείλει την δημοφιλία του; Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, χαμογέλασε και απάντησε: «Στο γεγονός ότι είμαι… ανεύθυνος»! Κατά το Σύνταγμα όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ανεύθυνος άρχοντας.

***

Η ακρίβεια στο μικροσκόπιο του Μαξίμου

Η ακρίβεια και η αντιμετώπισή της θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο πρωινής συσκέψεως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Τι θα αποφασιστεί θα το ανακοινώσει το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας. Εκείνο που έμαθα είναι ότι θα ληφθούν μέτρα για την «εξασφάλιση της διεύρυνσης στις εκπτώσεις των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ». Επειδή αυτά τα γενικά δεν τα πολυκαταλαβαίνω ρώτησα αρμοδίως ποια προϊόντα θα αφορούν αυτές οι εκπτώσεις. Μου είπαν λοιπόν ότι θα αφορούν το βρεφικό γάλα και γενικά τις βρεφικές τροφές και είδη για τα βρέφη, καθώς τα απορρυπαντικά, καθαριστικά αφρόλουτρα, τις οδοντόκρεμες κτλ.

***

Ο γάμος στα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών

Να ξέρετε ότι το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και της τεκνοθεσίας, ακόμα και της υιοθεσίας παιδιών κυριαρχεί στις συζητήσεις ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ. Όχι τόσο των άλλων κομμάτων, όσο της ΝΔ. Από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός ανοίγει τη συζήτηση για ένα θέμα απόψε από την… ΕΡΤ, ένα θέμα το οποίο δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί σε νομοσχέδιο, ούτε κανείς γνωρίζει πότε θα διαμορφωθεί σε νομοσχέδιο και τι θα περιλαμβάνει αυτό, ή ακόμα ποιος θα είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου, έως και πώς επηρεάζει το θέμα αυτό τις πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις του κυβερνητικού σχήματος.

Πολλά τα πηγαδάκια γαλάζιων βουλευτών, με το που άνοιξε η Βουλή, συζητούσαν το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι θα σας μεταφέρω τι λεγόταν σε ένα από τα πηγαδάκια αυτά, χθες μέσα στοπ Εντευκτήριο βουλευτών, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στην Εξεταστική για την τραγωδία των Τεμπών. Έλεγαν λοιπόν έξι βουλευτείς της ΝΔ πως «δεν μπορεί να τοποθετείται υφυπουργός της κυβέρνησης η εκτός επετηρίδας και νεαρή κοινοβουλευτικά και μετά κάποιοι να μιλάνε για …μασάζ στο θέμα του γάμου των ομόφυλων σε βουλευτές που θεωρούν τους εαυτούς τους ξεκάθαρα πλέον εκτός πλάνων Μαξίμου». Κι όντως η πρόσφατη πρωθυπουργική «διόρθωση» έχει φέρει αναστάτωση και γκρίνια που θα εκφραστεί νομοτελειακά στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών. Κάπως έτσι στο ραντάρ μπαίνουν διαμαρτυρόμενοι βουλευτές από Θεσσαλία, Πελοπόννησο, βόρεια Ελλάδα, Β Πειραιά κλπ. Σας τα μετέφερα, όπως ακριβώς τα είπαν και αμαρτία ουκ έχω

***

Ποιος δεν θέλει να ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ;

Πολλοί επίσης εξαρτούν την ψήφο τους από το αν θα τους ζητηθεί ή όχι. «Κανένας δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας. Για ποιο λόγο λοιπόν να υπερψηφίσουμε όταν το ίδιο το Μαξίμου δεν μας έχει ενοχλήσει;» λένε. Δεν έφτανε, είπαν ακόμα, που οδηγήθηκαν εκτός επιτροπής Τεμπών οι Θάνος Πλεύρης και Ζωή Ράπτη, οι δυο μοναδικοί βουλευτές που αξιοποιήθηκαν κυβερνητικά ανήκαν στην ίδια επιτροπή. Οι κ.κ. Νικολακόπουλος και Λυτριβη θα αντικατασταθούν όπως μαθαίνουμε από τους έμπειρους Στέλιο Πέτσα και Μακάριο Λαζαριδη.

***

Ο γνωστός και ο σωστός Κικίλιας

Σε ένα άλλο πηγαδάκι στο καφενείο της Βουλής πίνοντας εσπρέσο και καπουτσίνο, με συνοδεία κέικ σοκολάτας συζητούσαν για αρκετή ώρα ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου και ένας οικονομολόγος ο Ηλίας Κικίλιας. Κύριο θέμα η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και οι ευρωεκλογές. Ο κ. Κικίλιας θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠαΣοΚ. Τον ρώτησα τι σχέση έχει με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και ιδού τι απάντηση μου έδωσε:. «Ο υπουργός είναι ο γνωστός Κικίλιας, ενώ εγώ είμαι ο σωστός Κικίλιας». Μετά από αυτό τους άφησα να συνεχίσουν τη συζήτησή τους.

***

Ανοιχτό για το κοινό το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους

Όπως μαθαίνω από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από το Σάββατο 13 Ιανουαρίου το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου» θα είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό, κατά τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, από 10.00 έως 13.00. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν τα ονόματα οικείων και συγγενών τους, ανάμεσα στα 121.692 ονόματα των ιστορικώς καταγεγραμμένων υπέρ Πατρίδος Πεσόντων στα πεδία των Μαχών του Έθνους από το 1830 έως το 1974, που είναι χαραγμένα στις επιτύμβιες στήλες του μοναδικού αυτού Μνημείου.

Να θυμίσω ότι η κόρη του εκλιπόντος Υποστρατήγου Επί Τιμή Ιάκωβου Τσούνη Αθηνά Τσούνη, αποδέχτηκε την πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, και το σημαντικό χρηματικό ποσό που διέθεσε ο εκλιπών πατέρας της για την βελτίωση και εκ βάθρων ανακαίνιση του γραφείου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, διατέθηκε για την ανέγερση του Μνημείου.