«Για να έχει νόημα αυτό που λέμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός με την μεγαλύτερη εγγύτητα προς τον πολίτη, αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στην καθημερινή πρακτική», εξηγεί ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, στέλνοντας μήνυμα σοβαρότητας, ορθολογισμού, ενότητας και συναινέσεων για το συμφέρον του τόπου.

 

Με ποιο όραμα για την πόλη του ξεκινά ένας νέος ηλικιακά- αλλά όχι νέος στα αυτοδιοικητικά- δήμαρχος;

Με το όραμα για μια πόλη που θα προσφέρει αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής σε δημότες και κατοίκους. Αυτό σημαίνει ασφάλεια, καθαριότητα – με το βλέμμα μας στην κυκλική οικονομία, δημόσιοι χώροι αξιώσεων και φιλόξενο αστικό περιβάλλον, βιώσιμη κινητικότητα με σοβαρές συγκοινωνίες και κοινωνική αλληλεγγύη με ανάλογες δομές. Θέλουμε μια πόλη που μπορεί να προσελκύσει νέες οικογένειες, νέες επιχειρήσεις και να κρατήσει ζωντανές τοπικές αγορές.

Μια πόλη ψηφιακά αναβαθμισμένη, μια πόλη ανθεκτική, μια πόλη με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα και αξιοποίηση των υπαρκτών πλεονεκτημάτων της. Είμαστε ένας δήμος γεωγραφικά αλλά και πληθυσμιακά μεγάλος. Ολοκληρώνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, έχουμε το στρατόπεδο Καρατάσσιου, έχουμε ένα μεγάλο ανενεργό κτηριακό απόθεμα και ο τόπος μας έχει σημαντικό ιστορικό, προσφυγικό, εργατικό ταυτοτικό αποτύπωμα.

Μεσοπρόθεσμος στόχος μου είναι να αλλάξουμε τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι περιφερειακοί δήμοι και ιδιαίτερα αυτοί του βορειοδυτικού τόξου της πόλης.

Στις θέσεις ευθύνης οι πολίτες μας έστειλαν

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει το νέο σχήμα διοίκησης του δήμου;

Πολλή δουλειά, λίγα λόγια, ομαδική προσπάθεια και σύνθεση, μετρήσιμοι στόχοι, προτεραιότητες και ιεραρχήσεις – αυτός είναι ο δικός μας τρόπος. Από εκεί και πέρα όλοι γνωρίζουν ότι θα αξιολογούνται, θα κρίνονται και όταν και εάν κριθεί αναγκαίο θα αλλάζουν. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι βρισκόμαστε στις θέσεις αυτές – θέσεις ευθύνης – γιατί οι πολίτες μας έστειλαν.

Σε αυτούς λογοδοτούμε, αυτούς υπηρετούμε, χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Αυτών τα προβλήματα οφείλουμε να λύσουμε και αυτών τα παράπονα πρέπει να ακούσουμε. Στόχος μας δεν ήταν και δεν είναι η εναλλαγή διοικήσεων και προσώπων αλλά η ουσιαστική αλλαγή προς όφελος των δημοτών.

Για να έχει νόημα αυτό που λέμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός με την μεγαλύτερη εγγύτητα προς τον πολίτη, αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στην καθημερινή πρακτική. Με μια λέξη – μήνυμα σοβαρότητας, ορθολογισμού, ενότητας και συναινέσεων για το συμφέρον του τόπου μας.

Σε ποιους τομείς θα δώσετε προτεραιότητα;

Η στρατηγική μας διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα. Άμεση βελτίωση σε ό,τι είναι εφικτό – καθημερινότητα, καθαριότητα, πράσινο, παιδικές χαρές κοκ. Ισχυρή διεκδίκηση σε τομείς που δεν ελέγχει ο Δήμος αλλά καθορίζουν την ποιότητα ζωής δημοτών και κατοίκων – αναφέρομαι κυρίαρχα σε συγκοινωνίες και ασφάλεια και ταυτόχρονα περισσότερες και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων- εκτιμώ ότι σε αυτό υπάρχουν μεγάλα περιθώρια. Σε τρίτο επίπεδο σχεδιασμός πολιτικών που θα οδηγήσουν σε σημαντικά έργα υποδομής και ανθεκτικότητας, αναπλάσεις δημοσίου χώρου, ψηφιακό εκσυγχρονισμό και ενεργειακή αναβάθμιση.