Στην πρόσφατη ομιλία του με αφορμή την τρίτη επέτειο της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον προκάτοχό του «απειλή για τη δημοκρατία» και κάλεσε τους Αμερικανούς να «αναλογιστούν την πραγματική βαρύτητα» για την ψήφο που θα δώσουν τον προσεχή Νοέμβριο.

Την ίδια ακριβώς μέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από την Αϊόβα απαντούσε ότι ο νυν πρόεδρος «αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία γιατί είναι ανίκανος». Αντίθετα ο ίδιος είπε θα σώσει τη χώρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το παραμικρό για το ότι στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ξεσήκωσε έναν ετερόκλητο όχλο να εισβάλει στο Καπιτώλιο για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κλειδώνει το χρίσμα ο Τραμπ – Δυσκολότερος ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο

Στην εν λόγω Πολιτεία, σε λιγότερο από μία εβδομάδα ξεκινούν οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών και ο Τραμπ φαίνεται να έχει κλειδώσει την προεδρική του υποψηφιότητα. Όχι όμως και την επιστροφή στον Λευκό Οίκο όπως πολλοί έχουν προεξοφλήσει.

Έστω, ότι μπορεί να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια από το πλήθος των ποινικών αδικημάτων που εκκρεμούν σε βάρος του. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που οργίζονται μπροστά στο ενδεχόμενο να εκλεγεί και πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δύο διαφορετικοί πρόεδροι

Αλλά όπως αναφέρει το Politico «η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει τώρα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εξελέγη νόμιμα, ότι ο Τραμπ είναι ένοχος για απόπειρα κλοπής των εκλογών και ότι οι ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες κατά του Τραμπ πρέπει να προχωρήσουν». Λίγο πριν λήξει η θητεία του, το εμβληματικό περιοδικό The Atlantic έγραφε σε άρθρο γνώμης πως υπάρχει μόνο ένας τίτλος που μπορεί να διεκδικήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ότι «είναι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική».

Παραβίασε κατά συρροή τον όρκο του όπως αποδείχθηκε από τη συνεχή χρήση της θέσης του για προσωπικό οικονομικό όφελος. Απέτυχε να βάλει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ πάνω από τις δικές του πολιτικές ανάγκες. Ενώ, στην πανδημία ήταν ανίκανος ή απρόθυμος να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους για να σώσει ζωές. Αντίθετα, ενθάρρυνε ενεργά συμπεριφορές που εξάπλωναν τον ιό.

Στον αντίποδα, ο διάδοχός του γενική ομολογία, υπήρξε ένας καλός πρόεδρος για τις ΗΠΑ. Οι πολιτικές του βοήθησαν στην αποδυνάμωση του καθεστώτος Πούτιν και στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ. Στον Ινδο-Ειρηνικό, δημιούργησε μια κατάσταση ισχύος, ενώ η κυβέρνησή του εργάστηκε σκληρά για να διατηρήσει μια σταθερή σχέση με την Κίνα.

Στο εσωτερικό, προώθησε εμβληματικά νομοσχέδια δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις υποδομές, την έρευνα και την εγχώρια παραγωγή. Η αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας με μεγάλες «ενέσεις» ομοσπονδιακής βοήθειας, ώθησε σε ταχεία ανάκαμψη, παρά την οδυνηρή άνοδο του πληθωρισμού.

«Κλείνει την ψαλίδα» ο Μπάιντεν σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις

Με αυτά τα δεδομένα, έχει σημασία η πρόσφατη δημοσκόπηση από την εταιρεία στρατηγικών συμβούλων Redfield & Wilton Strategies σε συνεργασία με την εφημερίδα Telegraph. Σύμφωνα με αυτή, σε τέσσερις από έξι «Swing States», Πολιτείες δηλαδή που ενδέχεται να αποφασίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, το προβάδισμα του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν μειώθηκε.

Συγκεκριμένα, ενώ ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα και στις έξι πολιτείες που συμμετείχαν στην έρευνα -Αριζόνα,Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια, Φλόριντα και Μίτσιγκαν- η διαφορά μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν στις τέσσερις πρώτες, πλησίασε περισσότερο. Στην δε Πενσυλβάνια, ο Τραμπ έχει προβάδισμα μόλις μιας μονάδας έναντι του Μπάιντεν, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο το προβάδισμα ήταν στις 7 μονάδες.

Επιπλέον κανείς εκ των δύο, δεν λαμβάνει πάνω από 50% σε καμία Πολιτεία. Κάτι που σημαίνει ότι οι «Swing States» παραμένουν διχασμένες ως προς το ποιον θα υποστηρίξουν. Συνεπώς, αυτοί που προεξοφλούν ότι ο Μπάιντεν εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του κυρίως, αλλά και της αδυναμίας του να πείσει τους Αμερικανούς ότι προώθησε εμβληματικά νομοσχέδια ή ότι βελτίωσε την οικονομία, θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί. Απομένουν άλλωστε πολλοί μήνες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Κοντολογίς; Είναι νωρίς να τον ξεγράψουν!