Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί την απώλεια του τεράστιου Γερμανού ποδοσφαιράνθρωπου Φραντς Μπεκενμπάουερ (Franz Beckenbauer). Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, ο «Κάιζερ» απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής (7/1). Ήταν 78 ετών, γεννηθείς στο Μόναχο την 11η Σεπτεμβρίου του 1945.

«Με βαθιά θλίψη σας ενημερώνουμε ότι ο σύζυγός μου και πατέρας μας Φραντς Μπεκενμπάουερ απεβίωσε ειρηνικά χθες, Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σας ζητάμε να θρηνήσετε σιωπηλά και να μην κάνετε ερωτήσεις», ανέφεραν οι οικείοι του στο σχετικό σημείωμα δίχως να δώσουν άλλες λεπτομέρειες για την απώλεια του σπουδαιότερου Γερμανού ποδοσφαιριστή και υπερεπιτυχημένου προπονητή και παράγοντα.

Τα παράσημα του Κάιζερ…

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ ήταν μια από τις τρεις προσωπικότητες που κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής. Το 1974 ήταν ο αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας στο Μουντιάλ που διεξήχθη στην πατρίδα του (2-1 την Ολλανδία του Κρόιφ) και το 1990 ο «αρχιτέκτονας» του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που έπαιξαν τα «πάντσερ» στα γήπεδα της Ιταλίας ως το 1-0 επί της Αργεντινής του Μαραντόνα στον τελικό.

Συνέδεσε φυσικά την επαγγελματική καριέρα του με την Μπάγερν Μονάχου, την οποία υπηρέτησε από το 1964 ως το 1977. Ήταν 13 ετών όταν εντάχθηκε στα κλιμάκιά της. Μαζί της πανηγύρισε τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους. Η αρχή έγινε το 1967 με το Κύπελλο Κυπελλούχων (1-0 τη Ρέιντζερς), προτού ακολουθήσουν τα τρία διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών (1974, 1975, 1976). Ένα χρόνο αργότερα έφυγε για τη Νέα Υόρκη (Κόσμος), όντας συμπαίκτης του Πελέ, προτού στις αρχές των 80s επιστρέψει για ν’ αγωνιστεί στο Αμβούργο κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα (1982).

Συνολικά ο Φραντς Μπεκενμπάουερ είχε στη συλλογή του 17 τίτλους με τα κλαμπ που αγωνίστηκε και δύο διεθνείς με τη Δυτική Γερμανία, καθώς εκτός του Μουντιάλ ήταν βασικότατο στέλεχος και της ομάδας που πρώτευσε στο Euro του 1972 (3-0 την ΕΣΣΔ). Του απονεμήθηκε δύο φορές η Χρυσή Μπάλα (1972, 1976), όντας ένας ποδοσφαιριστής που άλλαξε την έννοια του παραδοσιακού κεντρικού αμυντικού και «δίδαξε» την τέχνη του λίμπερο χάρη στην αυτοκρατορική παρουσία του στο γήπεδο.

Σε μια περίοδο δε που οι αγώνες ήταν αρκετά λιγότεροι, ο «Κάιζερ» πρόλαβε να μετρήσει 103 συμμετοχές με τα «πάντσερ».

Ως ομοσπονδιακός προπονητής, το χρίσμα του οποίου του δόθηκε το 1984, είχε επίσης τον χαμένο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1986 στο Μεξικό (2-3 από την Αργεντινή). Ακολούθως εργάστηκε στη Μαρσέιγ, την οποία οδήγησε στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος, όπως και την Μπάγερν σε άλλους δύο τίτλους (Bundesliga, UEFA Cup) λειτουργώντας σε δύο διαφορετικές περιόδους ως υπηρεσιακός (αντί των Ρίμπεκ και Ρεχάγκελ).

…και το σκάνδαλο

Αφού εγκατέλειψε και την προπονητική διακρίθηκε ως διοικητικό στέλεχος της Μπάγερν και της γερμανικής Ομοσπονδίας. Εκ των υστέρων ομολόγησε την εμπλοκή του, ως πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης, σε υπόθεση χρηματισμού μελών της FIFA στην ψηφοφορία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Υποστήριξε ότι είχε εγκριθεί αυτό το κονδύλι, σε έγγραφο που έφερε την υπογραφή του, όπως είχε αποκαλύψει το Der Spiegel, αλλά αρνήθηκε ότι εν τέλει δωροδοκήθηκε κάποιος παράγοντας.

«Πάντα υπέγραφα στα τυφλά, ακόμη εν λευκώ», είχε υποστηρίξει σχετικώς, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογούσε.

Παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε πέντε παιδιά. Ένας γιος του είχε πεθάνει από καρκίνο το 2015. «Είναι μια απώλεια με την οποία δεν μπορείς να συμβιβαστείς ποτέ», είχε δηλώσει. Τα τελευταία χρόνια ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα υγείας, κυρίως με την καρδιά του.

«Ένας καλός φίλος, ένας γενναιόδωρος άνθρωπος»

«Το σοκ είναι μεγάλο, αν και ήξερα ότι δεν ήταν καλά. Ο θάνατός του είναι μια απώλεια για το ποδόσφαιρο και για ολόκληρη τη Γερμανία. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές και προπονητές. Ο Φραντς ήταν μια εξαίρετη προσωπικότητα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, και απολάμβανε παγκόσμια αναγνώριση. Όλοι όσοι τον γνώριζαν ξέρουν πόσο σπουδαίος και γενναιόδωρος άνθρωπος ήταν. Ένας καλός φίλος έφυγε από κοντά μας. Θα μου λείψει, θα λείψει σε όλους μας», δήλωσε στην Bild ο Λόταρ Ματέους.