Δικαιοσύνη για ένα έγκλημα του Κολωνού που συντάραξε και συνταράσσει την ελληνική κοινωνία, με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι, το οποίο στην πιο τρυφερή ηλικία του γνώρισε τη φρίκη, έζησε μαρτυρικές στιγμές, αναγκάστηκε να κρύψει στην παιδική ψυχή του στιγμές και εικόνες βίας, και όταν έφτασε η ώρα σήκωσε στους ώμους του φορτίο δυσανάλογο αποκαλύπτοντας ένα προς ένα τα πρόσωπα όλων εκείνων των ανδρών που την κακοποίησαν .

Η «υπόθεση του Κολωνού», όπως πολιτογραφήθηκε στα δικαστικά χρονικά, φτάνει σήμερα στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Και αν σε κάθε ποινική υπόθεση η δικαίωση των θυμάτων, η τιμωρία των ενόχων, η απόδοση δικαιοσύνης και εν τέλει η κάθαρση είναι το ζητούμενο, σε αυτή την υπόθεση όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα .

Οι τρεις τακτικοί δικαστές που θα ανέβουν στην έδρα και οι τέσσερις ένορκοι, που θα κληρωθούν σήμερα και συγκροτήσουν το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνα καλούνται να κρίνουν τη δυσώδη αυτή υπόθεση.

Το βαρύ κατηγορητήριο και οι  26 κατηγορούμενοι

Απέναντί τους στο εδώλιο θα καθίσουν συνολικά 26 πρόσωπα, που κατά περίπτωση, είναι «φορτωμένα» με βαριά κακουργήματα, όπως βιασμός, μαστροπεία, πορνογραφία και ασελγείς πράξεις με ανήλικη σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα στις σελίδες του οποίου περιγράφεται ο ζόφος και η διαστροφή, που σιωπηλά επέμενε επί μήνες η ανήλικη.

Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, είναι ο 55χρονος Ηλίας Μίχος ο οποίος με βάση όσα αναφέρουν οι δικαστές που τον έστειλαν στο εδώλιο υποδυόταν την ανήλικη στις εφαρμογές viber, WhatsApp, blindchat ή χρησιμοποιούσε κατευθείαν το κινητό τηλέφωνό της και έστελνε βίντεο και γυμνές φωτογραφίες της σε άνδρες που θα συνευρίσκονταν ερωτικά μαζί της έναντι αμοιβής. Με αυτό τον τρόπο ο κατηγορούμενος έκλεινε τα ραντεβού της φρίκης στο παιδί σε χώρο κοντά στο ψιλικατζίδικο που διατηρούσε ,ενώ φέρεται ότι εκείνος ήταν που οδηγούσε τη 12χρονη στα συγκεκριμένα σημεία «και κατόπιν την παραλάμβαναν οι άγνωστοι άνδρες με το αυτοκίνητό τους και την πήγαιναν σε έτερη τοποθεσία επίσης πλησίον του καταστήματος του, την οποία αυτός είχε υποδείξει προκειμένου να συνευρεθούν ερωτικά εντός του οχήματός τους, έναντι χρηματικού ποσού 50 ευρώ συνήθως για κάθε συνεύρεση».

Σε διπλανές θέσεις στο εδώλιο της αίθουσας του Εφετείου της Αθήνας που επελέγη μετά από συγχρονισμένες ενέργειες του υπουργού Δικαιοσύνης και του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου της Αθήνας Χριστόφορου Λινού καθώς πρόκειται για μία πολυπρόσωπη δίκη για την εξέλιξη της οποία δεν επαρκούν οι μικρές σε χωρητικότητα αίθουσες των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων της Αθήνας, θα βρεθούν όλα εκείνα τα πρόσωπα που κατονόμασε στις αλλεπάλληλες καταθέσεις που έχει δώσει η ανήλικη στην αστυνομία ζώντας και ξαναζώντας τον ίδιο εφιάλτη. Η διαδικασία ήταν μακρά και επώδυνη για το παιδί που χρειάστηκε πολλές φορές να «σκαλίσει» την πληγή της για να αποκαλύψει την ταυτότητα των προσώπων που την κακοποίησαν περιμένοντας πια από τη δικαιοσύνη να τους τιμωρήσει . Σε όλη αυτή τη διαδρομή παρά το νεαρό της ηλικίας της μπήκε πολλές στο «δωμάτιο» της επαναθυματοίησης και δίνοντας με τον δικό της τρόπο ένα «μάθημα ζωής» έγινε «ασπίδα» και για άλλα ανήλικα παιδιά που πιθανώς να ζούσαν τον ίδιο εφιάλτη με εκείνη από τους κατηγορούμενους.

Στο εδώλιο και η μητέρα της ανήλικης

Μαζί με όλους αυτούς αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη βρίσκεται και η μητέρα της ανήλικης, η οποία φέρεται όχι μόνο γνώριζε πως η 12χρονη κόρη της συνευρίσκονταν έναντι αμοιβής με ενήλικους άνδρες αλλά με την όλη στάση της διευκόλυνε το παιδί της στο κλείσιμο των ραντεβού. Η μητέρα της μάλιστα όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι προσωρινά κρατούμενη, ενώ η ανήλικη έχει κατ΄επανάληψη πει στις καταθέσεις της πως η μαμά της δεν έχει καμία ποινική ευθύνη.

Η τυχαία αποκάλυψη της υπόθεσης

Η «υπόθεση του Κολωνού» όπως έχει καταγραφεί στα ποινικά χρονικά αποκαλύφθηκε από μία τυχαία συγκυρία τον Αύγουστο του 2022. Η θεία του παιδιού που το φιλοξενούσε στη Λευκάδα εντόπισε σε ένα από τα δύο κινητά του χυδαία μηνύματα που αντάλλασσε μαζί της ένας άνδρας. Λίγες ώρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο αποστολέας ήταν ο Ηλίας Μίχος, στο μαγαζί του οποίου εργαζόταν κάποιες φορές το κορίτσι για ένα μεροκάματο της τάξεως των 10 ευρώ!

Κατά τη διάρκεια της δίκης που ξεκινά σε λίγες ώρες η ανήλικη θα είναι εκεί μέσα από τις καταθέσεις της, μέσα από τις περιγραφές και διά των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας , οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ζητούν την τιμωρία των υπευθύνων για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχει υποστεί το παιδί, αλλά και την παρουσία της Πολιτείας που όλο αυτό τον καιρό είναι επί της ουσίας απούσα, ώστε όταν οι προβολείς της δημοσιότητας σβήσουν το παιδί να έχει την αναγκαία στήριξη σε όλα τα επίπεδα, ως ελάχιστο δείγμα μίας ευνομούμενης κοινωνίας που δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια σε μία τέτοια υπόθεση κακοποίησης.

Το «κατηγορώ» της 12χρονης, οι δικηγόροι που την εκπροσωπούν θα ζητήσουν να διατυπωθεί μέσα από την ανάγνωση των καταθέσεών της, ώστε να αποφευχθεί η συνέυρέσή της σε μία δικαστική αίθουσα με τους κατηγορούμενους -θύτες, που θα είναι μία ακόμα σκληρή δοκιμασία για την ανήλικη.

Αγώνας δρόμου για το τέλος της δίκης

Στο δρόμο αυτό μέχρι την τιμωρία και την κάθαρση, οι δικαστές γνωρίζουν καλά πως χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης, σεβόμενοι τα δικαιώματα όλων των πλευρών , πως πρέπει να συνυπολογίσουν ότι ήδη η «κλεψύδρα» για την αποφυλάκιση του βασικού κατηγορουμένου έχει γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος μετρά αντίστροφα , καθώς τον Απρίλιο του 2024 συμπληρώνεται το 18μηνο , ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης. Σε περίπτωση λοιπόν, που η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε οι δικαστές έχουν το δικαίωμα , όπως έχει συμβεί και σε άλλες ποινικές υποθέσεις, να διατάξουν τον κατ΄οίκον περιορισμό του για να διασφαλίσουν την παρουσία του στη δίκη. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένα δίκη δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων, μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, από τις δίκες που δεν έχουν ξεκινήσει.

Όσο για την ετυμηγορία δεν την αναμένουν μόνο οι κατηγορούμενοι, που θα δώσουν τη δική τους «μάχη». Δεν την περιμένει μόνο το παιδί, που είναι το θύμα της της ιστορίας, αλλά την περιμένει και ολόκληρη η κοινωνία. Όλοι εξάλλου γνωρίζουν πως αυτή δεν η μόνη δικογραφία για την ίδια υπόθεση. Τα πρόσωπα των θυτών αλλάζουν ,ενώ το θύμα παραμένει ίδιο και στη δεύτερη δικογραφία ,η οποία σχηματίστηκε μετά από τις νέες καταθέσεις του κοριτσιού που οδήγησαν τις αρχές σε νέο κύκλο συλλήψεων.