Από τις πρώτες μέρες του 2024 χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν πάρει «μολύβι και χαρτί», είτε είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες προκειμένου να δουν αν το 2024 θα είναι ένα έτος που θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η φορολογία τους, εν μέσω κρίσης ακρίβειας και υψηλών επιτοκίων δανεισμού.

Οι τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία από το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση είναι σημαντικές και καθοριστικές για τις επιβαρύνσεις ή τις ελαφρύνσεις που θα προκύψουν κατά το τρέχον έτος για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παράλληλα, από την αρχή του νέου έτους έχουν τεθεί σε ισχύ μία σειρά από μέτρα που αλλάζουν τον τρόπο που έχουν συνηθίσει οι πολίτες να πληρώνουν σε περίπτερα, ταξί, λαϊκές αγορές κτλ., καθώς πλέον το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες τους να εξοφλούν το τίμημα της συναλλαγής και με κάρτα, όχι μόνο με μετρητά.

Την ίδια στιγμή, το 2024 θα αυξηθεί η φορολογία σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, θα μειωθεί κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος και θα πραγματοποιηθούν σαρωτικοί φορολογικοί έλεγχοι με νέα ηλεκτρονικά συστήματα και εκτεταμένες διασταυρώσεις.

Αύξηση αφορολόγητου

Η θεσμοθετημένη αύξηση του αφορολόγητου για τα παιδιά κατά 1.000 ευρώ δίνει οικονομική ανάσα μέσω φορολογικής ελάφρυνσης σε εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους από 90 έως 220 ευρώ σε ετήσια βάση αναφέρει το δημοσίευμα του ot.gr. Μάλιστα, λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, θα φανεί η εν λόγω φορολογική ελάφρυνση από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Η αύξηση του αφορολόγητου αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εντός του 2024.

Κατά συνέπεια με εξαίρεση τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δουν αύξηση του μισθού λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου, οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι για παράδειγμα οι επαγγελματίες, θα πρέπει να περιμένουν το 2025 με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης για να δουν την έκπτωση φόρου των 90 έως 220 ευρώ ανάλογα των αριθμό των τέκνων που προστατεύουν.

Μείωση τέλους επιτηδεύματος

Σημαντικά ανάσα θα λάβουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς με την υποβολή της εφετινής φορολογικής δήλωσης θα διαπιστώσουν μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% (στα 325 ευρώ από 650 ευρώ) ασχέτως αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα ή χαμηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

Κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος και για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων, (στα 300 ευρώ από 600 ευρώ που ίσχυε πέρυσι), ενώ από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος αναμένεται να καταργηθεί.

Φορολογία ελεύθερων επαγγελματιών

Το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών λαμβάνει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο. Δηλαδή τα ποσά που υποχρεωτικά θα δηλώσουν εφέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες έως καθαρά κέρδη του 2023 δεν μπορεί να υπολείπονται των 10.920 ευρώ.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν πάνω από το τεκμαρτό εισόδημα, θα έχουν ή μηδενική επίπτωση ή θα δουν μέχρι και μείωση των φορολογικών τους βαρών λόγω της σταδιακής κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα από συντάξεις, όπως και από μισθωτή εργασία, αλλά και από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου, ενώ προβλέπονται απαλλαγές, μειώσεις αλλά και εξαιρέσεις από το νέο τρόπο φορολογίας. Το ύψος του ελάχιστου εισοδήματος προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης με ανώτατο ποσό τις 50.000 ευρώ.

Αυστηρότερο καθεστώς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Από 1.1.2024 τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν 3 ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο). Παράλληλα, επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων, ενώ επιβάλλεται νέο τέλος 1,5 ευρώ/ημέρα.

Τέλος, τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Το όριο των 60 ημερών αφορά στη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

Φορο-εκπτώσεις για ανακαινίσεις κατοικιών

Σημαντικές φορο-εκπτώσεις θα έχουν όσοι προχωρούν σε ανακαίνιση ή επισκευή του ακινήτου τους, καθώς πλέον θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο το κόστος εργασίας αλλά και των υλικών. Όμως, η δαπάνη για τα υλικά που θα λαμβάνεται υπόψη για την φορο-έκπτωση θα περιορίζεται στο 1/3 της δαπάνης των εργασιών.

Η συνολική έκπτωση φόρου μπορεί να ανέλθει σε 16.000 ευρώ και κατανέμεται σε πέντε έτη. Έτσι, για δαπάνη 13.000 ευρώ, όπου 4.500 ευρώ αφορούν υπηρεσίες και 8.500 ευρώ υλικά, η φορο-έκπτωση για τα υλικά περιορίζεται στα 1.500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 της δαπάνης υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, η συνολική φορο-έκπτωση φθάνει στο παραπάνω παράδειγμα στις 6.000 ευρώ ή 1.200 ευρώ τον χρόνο για τα επόμενο πέντε έτη.

Το φορολογικό «ταμείο» του 2024

Ωφελημένοι

1ον. Οικογένειες με παιδιά:

  • Αύξηση αφορολόγητου: 1.000 €
  • Αύξηση μισθού ή σύνταξης: Μειωμένη παρακράτηση φόρου
  • Όφελος: 90 € έως 220 € ετησίως

2ον. Ελ. Επαγγελματίες:

  • Μείωση τέλους επιτηδεύματος: 50%

3ον. Ιδιοκτήτες ακινήτων:

  • Μείωση ΕΝΦΙΑ 10%: Με ασφάλιση ακινήτου
  • Γενναία έκπτωση φόρου: Εργασίες ανακαίνισης κατοικιών

Ζημιωμένοι

1ον. Ελ. Επαγγελματίες: Με χαμηλά εισοδήματα

  • Επιβάλλεται: Νέο ελάχιστο εισόδημα 10.920
  • Εφαρμόζονται: Εξαιρέσεις αλλά και προσαυξήσεις

2ον. Ιδιοκτήτες ακινήτων AirBNB: Με 3 ακίνητα και πάνω

3ον. Όσοι συναλλάσσονται με μετρητά:

  • Πρόστιμο: Διπλάσιο αξίας συναλλαγής
  • Αφορά: Πληρωμές με μετρητά άνω 500 €