Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου 6/1 και θα συνεχιστεί μέχρι και σήμερα το βράδυ, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Το μπουρίνι που έπεσε χθες στην Αττική προκάλεσε πτώσεις δέντρων και μάλιστα στην περιοχή της Φιλοθέης έπεσε και το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και κάδους απορριμμάτων. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 115 κλήσεις, τόσο για πτώσεις δέντρων όσο και αντλήσεις υδάτων.

Σε ισχύ είναι από χθες το βράδυ το απαγορευτικό απόπλου για τα πρωινά δρομολόγια από το λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Απαγόρευση απόπλου ισχύει επίσης για τα ανοιχτού τύπου πλοία από το λιμάνι της Κέρκυρας και το λιμάνι της Λευκίμμης. Ακόμη κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά και πορθμειακές γραμμές Ζακύνθου – Κυλλήνης και Κεφαλονιάς Κυλλήνης.

Προβλήματα στην Πάτρα

Οι άνεμοι που έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 7 μποφόρ προκάλεσαν προβλήματα στις συγκοινωνίες στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος της περιοχής Μετόχι της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών, κατόπιν βροχόπτωσης.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου-Δερβενίου-Μαμουσιάς, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών και πετρών εξ αιτίας της βροχόπτωσης. Με δυσχέρεια διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων ανάμεσα στις κοινότητες Δάφνες και Παρασκευή του Δήμου Αιγιαλείας, λόγω κατολίσθησης.

Επίσης ξεριζώθηκαν δέντρα στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου και αναποδογύρισε φορτηγό από τους ισχυρούς ανέμους κ.α. Διακοπές ρεύματος προκλήθηκαν λόγω των δυνατών ανέμων σε Πάτρα, περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Κέρκυρας κ.α.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε 82 κλήσεις και πυροσβέστες προχώρησαν σε 41 κοπές δέντρων και πέντε αφαιρέσεις αντικειμένων.

Μπουρίνι σάρωσε τον Πύργο

Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί από το μπουρίνι που σάρωσε την πόλη του Πύργου περίπου στις 22:00. Η οδός Αλφειού θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο και αρκετά σπίτια αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα.

Ζημιές έχουν προκληθεί και σε επιχειρήσεις της περιοχής όπως χαρακτηριστικά σε ένα εργαστήριο μαρμάρου όπου οι ισχυροί άνεμοι κατάφεραν να μετακινήσουν ακόμη και τις βαριές πλάκες, αλλά και σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, όπου η τζαμαρία της επιχείρησης δεν άντεξε την σφοδρότητα των ανέμων και κατέρρευσε σύμφωνα με το ilialive.

Επί ποδός βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Μήνυμα από το 112

Χθες στάλθηκε μήνυμα 112 σε κατοίκους των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας και άλλων περιοχών της Δυτικής Ελλάδος

«Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 06/01/2024 ως απόγευμα Κυριακής 07/01/2024 στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε το μήνυμα.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Κυριακή

Ο καιρός θα είναι άστατος μέχρι και το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι.

Πιο αναλυτικά:

  • Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο) και τη νότια Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Από νωρίς το πρωί, ισχυρές κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη και έως τις μεσημβρινές ώρες 8 με 9 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και κατά τόπους στο Αιγαίο.