Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μέγαρο Vahdettin στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προτού αναχωρήσει για το νησί της Κρήτης όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, η οποία διήρκεσε δύο ώρες.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τα μαχητικά F-16 που ζητάει η Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, όπου ‘Αγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία.

Επί τάπητος τίθενται, επίσης, περιφερειακά θέματα και οι διμερείς σχέσεις.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Σήμερα Σάββατο το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.