Την απόφασή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το δήμο της Κωνσταντινούπολη κατέθεσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Στόχος του φυσικά δεν είναι άλλος από την ανανέωση της θητείας του στις 31 Μαρτίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ιμάμογλου είχε εκλεγεί το 2019 στην πιο πολυπληθή πόλη της Τουρκίας και η νίκη του είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος από το 1994 έως το 1998.

Η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και έφεση που εκκρεμεί

Φυσικά, το γεγονός ότι έθεσε την υποψηφιότητά του δεν σημαίνει δεδομένα ότι ο Ιμάμογλου θα καταφέρει να φτάσει και μέχρι τις κάλπες. Το 2022 είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο και πλέον ετών καθώς και σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Τότε είχε κριθεί ένοχος για «προσβολή» των μελών της Εκλογικής Επιτροπής, τα οποία χαρακτήρισε «ηλίθιους» επειδή ακύρωσαν τη νίκη του στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Οι εκλογές επαναλήφθηκαν τρεις μήνες αργότερα και αναδείχθηκε ξανά νικητής, με σημαντική διαφορά έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Η ποινή αποτελεί αντικείμενο έφεσης και αν η καταδίκη του επιβεβαιωθεί, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Θεωρείται ότι έχει πολιτικά κίνητρα με σκοπό τον αποκλεισμό του από την πολιτική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ