Βγήκε σήμερα 5/1 από τη φυλακή ο Νοτιοαφρικανός πρώην παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, σε ένα έγκλημα που συγκλόνισε.

Ο Πιστόριους, που έχει το παρατσούκλι Blade Runner για τα προσθετικά του πόδια από ανθρακονήματα, πυροβόλησε 4 φορές το 29χρονο μοντέλο πίσω από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, λέγοντας  επανειλημμένα ότι την είχε περάσει για διαρρήκτη.

Ο 37χρονος σήμερα Πιστόριους πέρασε περίπου 8,5 χρόνια στη φυλακή και επτά μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό, πριν καταδικαστεί για φόνο. Μια επιτροπή αναστολών τον Νοέμβριο αποφάσισε ότι θα μπορούσε να αφεθεί ελεύθερος αφού είχε ολοκληρώσει περισσότερο από το μισό της ποινής του, όπως αναφέρει το Reuters.

Η μητέρα του δολοφονημένου μοντέλου δήλωσε μέσω του δικηγόρου της: «Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει δικαιοσύνη αν το αγαπημένο σου πρόσωπο δεν επιστρέφει ποτέ, και κανένας χρόνος που θα εκτίσει δεν θα φέρει πίσω τη Reeva. Εμείς, που μένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης» είπε η Τζουν Στέενκαμπ.

Τι δεν θα μπορεί να κάνει ο Πιστόριους

Ο Πιστόριους θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του Τμήματος Σωφρονιστικών Υπηρεσιών (DCS) της Νότιας Αφρικής και θα υπόκειται σε όρους αναστολής μέχρι να λήξει η ποινή του τον Δεκέμβριο του 2029.

Ένας υπάλληλος θα τον παρακολουθεί, ο οποίος θα πρέπει να είναι πάντα ενήμερος όταν ο Πιστόριους ψάχνει δουλειά ή μετακομίζει. Ο πρώην Ολυμπιονίκης θα πρέπει επίσης να βρίσκεται στο σπίτι του συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Ο Πιστόριους θα συνεχίσει να παρακολουθεί προγράμματα που αφορούν την έμφυλη βία και θα συνεχίσει τις συνεδρίες για τη διαχείριση του θυμού, δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Στέενκαμπ λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

Ως μέρος των όρων δεν θα επιτρέπεται να καταναλώνει αλκοόλ και άλλες απαγορευμένες ουσίες και δεν θα μπορεί να δίνει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, δήλωσε το DCS.