Σε ηλικία 100 χρονών απεβίωσε την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες η Γκλίνις Τζονς, Ουαλικών ριζών ηθοποιός γεννημένη στη Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Η Τζονς έπαιξε σε περισσότερες από 80 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές αλλά έγινε διάσημη σε όλο τον πλανήτη το 1964 όταν υποδύθηκε την κυρία Γουίνιφρεντ Μπανκς μητέρα του Μάικλ και της Τζέιν Μπανκς στο κλασικό φιλμ φαντασίας «Μαίρη Πόππινς» με την Τζούλι Αντριους. Ο ρόλος αυτός σημάδεψε και συνόδευσε την Τζονς σε όλη της την ζωή παρότι είχε προηγηθεί μια υποψηφιότητά της για το Οσκαρ Β’ ρόλου στην ταινία «Αυτοί που δεν ριζώνουν πουθενά» (1961) του Φρεντ Τσίνεμαν.

Κόρη καλλιτεχνών, η Τζονς γεννήθηκε ενώ οι γονείς της βρίσκονταν σε περιοδεία. Η μητέρα της ήταν πιανίστρια και ο πατέρας της ο ηθοποιός Μέρβιν Τζονς που είχε παίξει χαρακτηριστικούς Β’ ρόλους σε δεκάδες ταινίες όπως οι «Μάντεψε ποιον θα σκοτώσουν απόψε» (1945), «Το πνεύμα των Χριστουγέννων» (1951) και «Δραπέτες του πράσινου τρόμου» (1963).

Εκπαιδευμένη στο μιούζικαλ χάρη στην πολύ καλή φωνή της, η Τζονς έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το 1938 (!) παίζοντας στην ταινία «South Riding» του Βίκτορ Σάβιλ. Ανάμεσα στις γνωστές ταινίες της ήταν οι «Κατάσκοποι των Βαλκανίων» (1943), «Μιράντα» (1948), «Επιχείρηση Βένους» (1951), «Διακοπές στο Μόντε Κάρλο» (1946), «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» (1956) και «Under Milkwood» (1971). Γνωστές σειρές στις οποίες εμφανίστηκε είναι ο «Δρ. Κιλντέρ», «Μπάτμαν» και «Το πλοίο της αγάπης».

Η Τζονς παντρεύτηκε και χώρισε τέσσερις φορές. Ο πρώτος της σύζυγος Aντονι Φόργουντ ήταν ο πατέρας του μοναδικού παιδιού της, Γκάρετ. Ο δεύτερος σύζυγός της, Ντέιβιντ Ράμσεϊ Φόστερ, ήταν ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έγινε πρόεδρος της Colgate Palmolive International. Ο γάμος με τον τρίτο σύζυγό της, Σέσιλ Πίτερ Λ. Χέντερσον έληξε μετά από ένα χρόνο και ο τέταρτος σύζυγός της ήταν ο συγγραφέας Έλιοτ Άρνολντ τον οποίο παντρεύτηκε την χρονιά της «Μαίρη Πόππινς» και από τον οποίο χώρισε το 1973.