Οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί σε συγκεκριμένα σημεία στα χωριά και πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν σε συνδυασμό με πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα τους επόμενους μήνες ανησυχούν τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας, Σπύρο Αγναντή σε αποκλειστική του συνέντευξη στο cityhub των ΝΕΩΝ. Σχεδόν 4 μήνες μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ που έπληξε την ευρύτερη περιοχή στην Θεσσαλία ο δήμαρχος χαρακτηρίζει ως «υγειονομική βόμβα» την κατάσταση αυτή και τρέμει με την ιδέα ότι στο υπόλοιπο του χειμώνα μπορεί να υπάρξει άλλη νεροποντή που θα ξεχειλίσει τα ποτάμια με συνέπεια τα νερά να ξαναμπούν στα χωριά και τα σπίτια που μόλις πριν λίγο καιρό καθαρίστηκαν. Πολλά από αυτά τα σπίτια μάλιστα δεν μπορούν ακόμη να κατοικηθούν εξαιτίας της υγρασίας που έχει ποτίσει τους τοίχους. Για αυτό ακόμη και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι δεν κοιμούνται μέσα στα σπίτια τους, αλλά φιλοξενούνται σε δομές και σε άλλα σπίτια.  

 «Έχουν μαζευτεί χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στα χωριά μας» δηλώνει στο cityhub ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής και προσθέτει πως «πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες αποκομιδής τους προκειμένου να μην δημιουργηθεί ένα ανεπανάληπτο πρόβλημα για την περιοχή μας.  Τα σκουπίδια είναι συγκεντρωμένα σε κάθε σχεδόν χωριό. Ευτυχώς που είναι χειμώνας και δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία. Αν όμως ζεστάνει ο καιρός και τα απορρίμματα παραμείνουν στα χωριά τότε κανείς δεν ξέρει τι κίνδυνοι θα δημιουργηθούν για την υγεία των κατοίκων. Πιστεύω πως μετά από 2-3 μήνες θα μαζευτούν. Η καταστροφή που συντελέστηκε στη περιοχή μας δεν ήταν κάτι απλό. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Υπάρχει και μεγάλη οικονομική καταστροφή. Ολική καταστροφή. Πρέπει κάποια στιγμή η γραφειοκρατία να σταματήσει σε κάποιες περιπτώσεις. Να υπάρχει φυσικά έλεγχος, εννοείται πως πρέπει, ωστόσο σε περιπτώσεις σαν την δική μας θα ήταν ευχής έργων να περιορίζονταν ο χρόνος υλοποιήσεις κάποιων εργασιών αναγκαίων στον απολύτως απαραίτητο. Ο νέος Περιφερειάρχης, γνωρίζει τα προβλήματα. Το υπουργείο Υποδομών γνωρίζει. Γίνονται κάποιες αποκαταστάσεις στα αναχώματα που υπάρχουν στα χωριά».  

 

«Τρέμω στην ιδέα νέας βροχόπτωσης» 

Τι θα γίνει αν βρέξει ξανά ρωτήσαμε τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας ο οποίος μας είπε: « Και λιγότερο νερό να ρίξει σε σχέση με όσο έπεσε, τα ποτάμια μας μπορεί να υπερχειλίσουν και το νερό να μπει και πάλι μέσα στα χωριά μας». Αναφορικά με έργα αντιπλημμυρικά που έχουν γίνει στην περιοχή και αν έχουν γίνει κάποια ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας δήλωσε: «Δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά. Πρόχειρες λύσεις δίνουμε για την αντιπλημμυρική θωράκιση μας. Οι ουσιαστικές υποδομές που έχουμε είναι τα αναχώματα. Παλαιότερα δεν γνωρίζω τι έχει και αν έχει γίνει κάτι. Εγώ στα 3 χρόνια που είμαι δήμαρχος και τώρα που επανεξελέγη νομίζω πως η κατάσταση παραμένει έτσι εδώ και χρόνια. Τα τελευταία 25 χρόνια που ζω στην Ελλάδα νομίζω πως δεν έχουν γίνει σε εμάς έργα αντιπλημμυρικά.   

 Ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Αγναντής δήλωσε ακόμη στα ΝΕΑ: «Θα έχουμε μια συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς το προσεχές διάστημα στην Αθήνα. Επί της ουσίας όμως η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Έχουν εγκριθεί κάποια χρήματα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο. Είναι ένα ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου εκατό πενήντα χιλιάδων ευρώ. Τα 150 χιλιάδες είναι για τη σίτιση του κόσμου και το ένα εκατομμύριο αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων. Των σκουπιδιών. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά μας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Σχεδόν σε όλα τα χωριά υπάρχουν προβλήματα πέρα των σκουπιδιών. Αγροτικές καλλιέργειες, αγροτικές οδοποιίες κα.  

Υπάρχει ακόμη κόσμος που ακόμη δεν κοιμάται σπίτια τους. Μιλάμε για περίπου 170 άτομα που φιλοξενούνται στις δομές. Και ακόμη άλλα τόσα που φιλοξενούνται και άλλα που ζούνε σε άλλα σπίτια με επιδότηση ενοικίου. Τα χωριά και τα σπίτια έχουν καθαριστεί από τα νερά, ωστόσο υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους ποτισμένους τοίχους από την υγρασία. Αναφορικά με τους δρόμους να πούμε πως δεν υπάρχουν κλειστοί δρόμοι.  

 

Γιώργος Σακελλαρίου: Κάποιοι εργολάβοι έχουν σταματήσει τις εργασίες διότι δεν έχουν πληρωθεί 

Στον Δήμο Παλαμά που επλήγη με σφοδρότητα από το καιρικό φαινόμενο Daniel ο Δήμαρχος Γιώργος Σακελλαρίου που έκλεισε την θητεία του στις 31 Δεκεμβρίου αφού δεν επανεξελέγει, μίλησε στο cityhub για τα προβλήματα που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την περιοχή. 

«Δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη τα αναχώματα σε διάφορα σημεία που είχαν κοπεί με συνέπεια αν υπάρξει νέα ισχυρή βροχόπτωση τα νερά να μην μπορούν να συγκρατηθούν και να θα ξαναμπούν στα χωριά. Επίσης, άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η απομάκρυνση των ογκοδών αντικειμένων, επειδή κάποιοι στους οποίους είχαν ανατεθεί οι εργασίες αυτές περιμένουν να πληρωθούν. Στα χαρτιά μας έχουν δοθεί χρήματα από το Κράτος όμως αυτά δεν έχουν μπει στα ταμεία μας. Με συνέπεια κάποιες αναθέσεις που κάναμε ακόμη δεν έχουν πληρωθεί και σταμάτησαν κάποιες εργασίες. Πέσαμε και στο κλείσιμο της χρονιάς. Ελπίζω ως το Φεβρουάριο να έχουν λυθεί τα προβλήματα αυτά. Το θετικό είναι πως τα μεγάλα ογκώδη απορρίμματα έχουν συγκεντρωθεί περιμετρικά των χωριών μας», είπε στο cityhub ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου.  

*Αναδημοσίευση από το ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ