Ένα μεγάλο κομμάτι της βορειοδυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζει τις συνέπειες της τελευταίας από μια σειρά καταιγίδων του Ατλαντικού, ενώ ειδικά στη Σουηδία καταγράφονται θερμοκρασίες ρεκόρ.

Συγκεκριμένα στη Γαλλία οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμύρες με αποτέλεσμα να χρειαστεί η βοήθεια των διασωστών για να απομακριθούν από τα σπίτια τους κάτοικοι στην πόλη Αρκ. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που η συγκεκριμένη περιοχή πλημμύρισε, ενώ ήδη στις αρχές έχει σημάνει συναγερμός αφού αναμένεται να πέσει μεγάλη ποσότητα νερού κατά τις βραδινές ώρες.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στις σκανδιναβικές χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέριμποτ με περίπου 900 επιβάτες το οποίο ξεκίνησε από τη Νορβηγία δεν κατάφερε να δέσει στο λιμάνι της Κοπεγχάγη λόγω καταιγίδας και σύμφωνα με τις προβλέψεις που υπάρχουν δεν προβλέπεται να τα καταφέρει μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν οδήγησαν στην απαγόρευση απόπλου σε πολλά λιμάνια της περιοχής, ενώ προκάλεσε πολλές ζημιές τόσο στην Αγγλία, όσο και στην Ουαλία κατά τη διάρκεια της Τρίτης (02/01).

Ρεκόρ ψύχους στη Σουηδία, μία νεκρή σκιέρ στη Λαπωνία

Χαρακτηριστικά των θερμοκρασιών που επικρατούν στην Σουηδία είναι το ρεκόρ που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (03/01). Συγκεκριμένα, καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία εδώ και 25 χρόνια για τον μήνα Ιανουάριο στην επικράτειά της, ήτοι μείον 43,6 βαθμούς Κελσίου στο βορειότερο τμήμα της χώρας.

«… Πρόκειται για τη χαμηλότερη θερμοκρασία τον μήνα Ιανουάριο που η Σουηδία γνώρισε από το 1999», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματίας Λιντ, της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σουηδίας SMHI.

Η θερμοκρασία αυτή καταγράφηκε στον σταθμό Κβίκγιοκ- Ορενγιάρκα, στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας. «Πρόκειται για την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί σε αυτήν την περιοχή από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις» στο σημείο το 1888, συμπλήρωσε.

Το θερμόμετρο σε πολλούς άλλους σταθμούς στη βόρεια Σουηδία, όπως και στη Λαπωνία, έδειξε σήμερα θερμοκρασίες χαμηλότερες από -40 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή στην Λαπωνία, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον γιο της.

Συγκεκριμένα, οι δυο τους παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα ενώ έκαναν σκι. Η μητέρα βρέθηκε νεκρή, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό του γιου της συνεχίζονται από τις αρμόδιες αρχές. Επιπρόσθετα, προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές καταγράφηκαν επίσης στη Φινλανδία, όπου χθες το βράδυ, στο βόρειο τμήμα της περιοχής της Λαπωνίας, ο υδράργυρος έπεσε στο εποχικό ρεκόρ των -38,7 βαθμών Κελσίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ