Αν πάνε όλα καλά, σύμφωνα δηλαδή μα τον προγραμματισμό, ανήμερα των Θεοφανίων θα έχουμε κεντροαριστερή σύναξη στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη στη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας των αγιασμό των υδάτων στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Έτσι Ανδρουλάκης και Κασσελάκης θα βρεθούν στο ίδιο μέρος (στην ίδια Πόλη) και στο ίδιο τραπέζι, αφού είθισται μετά τη Θεία Λειτουργία να παρατίθεται γεύμα. Θα έχει ενδιαφέρον η συνάντησή τους με τον με τον Πατριάρχη και θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο εκπρόσωποι της κεντροαριστεράς θα βρεθούν μαζί σε γιορτή της Ορθοδοξίας. Να μη ξεχάσω, ο κ. Κασσελάκης, όπως μου λένε οι συνεργάτες του, θα πάει κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά θα έρθει στην Αθήνα.

Ο Πρωθυπουργός τελικά δεν πάει στην Αρίστη Ζαγορίου, όπως άφηναν να διαρρέει όλο αυτό το διάστημα, στελέχη της ΝΔ για την γιορτή των Θεοφανίων. Θα πάει στην Κρήτη, όπως πήγε και πέρυσι. Πέρυσι, θυμίζω πως είχε πάει στην ακριτική Γαύδο, εφέτος όμως κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται στα Χανιά. Αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται τα Θεοφάνια στην Κρήτη, μόνον που θα είναι στο Ρέθυμνο.

***

Ευχές Κασσελάκη δια… αντιπροσώπου

Ίσως να ήταν η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά, που με τις καθιερωμένες ευχές πολιτικών αρχηγών προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν της έδωσαν κατευθείαν αλλά δια… αντιπροσώπου. Και εξηγούμαι: Επειδή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κάνει τις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες διακοπές του στις ΗΠΑ και θα αργήσει λίγο να επιστρέψει στην Αθήνα, αφού θα μεταβεί και για τα Θεοφάνια στον αγιασμό των υδάτων από τον Πατριάρχη, τον εκπροσώπησε η γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη. Όταν συνάντησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων του Προεδρικού για τις ευχές γνώριζε ότι είχε ελάχιστα δευτερόλεπτα συνομιλίας μαζί της. Έτσι με το «χρόνια πολλά», διαβίβασε και το μήνυμά του Προέδρου Κασσελάκη ότι ελπίζει το 2024 να παίξει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ θετικό ρόλο στον τόπο μας.

Για την ιστορία σας αναφέρω ότι και ο Νίκος Ανδρουλάκης, Πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο για τις καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικες ευχές. Τον εκπροσώπησε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ενώ για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς προσήλθε για ευχές στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Χαρίτσης.

***

Τα «πηγαδάκια» στο Προεδρικό που δεν έδειξε η τηλεόραση

Εκείνο όμως δεν έδειξε η τηλεόραση από τις πρωτοχρονιάτικες ευχές ήταν τα πηγαδάκια που στήθηκαν στο Προεδρικό. Ήταν χωρισμένα στα δύο, στο πρώτο οι πολιτικοί και στο δεύτερο (που είχε περισσότερο ενδιαφέρον) οι δικαστικοί, οι διπλωμάτες, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, οι ακαδημαϊκοί, οι πρυτάνεις, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών δογμάτων και η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου.

Πρόσεξα την θερμή χειραψία που είχε η κυρία Αγγελοπούλου με την Πρόεδρο. Ειδικά για την κυρία Αγγελοπούλου πρόσεξα επίσης τις θερμότατες ευχές που της έδωσε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Άλλωστε δεν είναι λίγα αυτά που έχει προσφέρει το ζεύγος Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου στις Ένοπλες Δυνάμεις, από αυτοκίνητα στον Έβρο (από χρήματα που περίσσεψαν από τις επιτυχημένες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση) έως και ξενώνες για τους αξιωματικούς. Ακόμα, όπως άκουσα εκείνη την ημέρα στο Προεδρικό και ένα σκάφος του Λιμενικού στην Λήμνο, δώρισε το ζεύγος Αγγελόπουλου, με τον αρχηγό του Λιμενικού να ευχαριστεί.

***

Το φλουρί των Ευζώνων

Να ξέρετε τώρα ότι αρχίζει η μακρά περίοδος της… βασιλόπιτας των πολιτικών. Αναμένεται ότι θα διαρκέσει έως το Πάσχα, καθότι έρχονται οι ευρωεκλογές. Πάντως την πρώτη πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία πολιτικού κόπηκε στην Προεδρική Φρουρά. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πήγε μαζί με τα παιδιά των παιδικών χωριών SOS, στην Προεδρική Φρουρά. Οι Εύζωνες έκοψαν την πίτα τους και το φλουρί έπεσε στα παιδιά. Η χαρά ήταν μεγάλη και έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν το κάθε παιδί απέκτησε από τον διοικητή της Προεδρικής Φρουράς συνταγματάρχη Ηλία Καρμίρη από μία κούπα με τα σήματα των ευζώνων.

***

Ποιοι άλλοι δάνεισαν τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι εξακολουθούν να είναι μέλη (ή πρώην μέλη) του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο εσωτερικός δανεισμός προκειμένου να πληρωθούν εργαζόμενοι στα κομματικά έντυπα, δεν έγινε τούτες τις ημέρες για πρώτη φορά που έκανε άνω- κάτω το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και πριν από τρία χρόνια επί προεδρίας Αλέξη Τσίπρα, αλλά τότε ουδείς ξεσηκώθηκε, ουδείς ζήτησε εξηγήσεις, ουδείς αρθρογράφησε και ουδείς βεβαίως το αποκάλυψε.

Για τον πρόσφατο εσωτερικό δανεισμό από τον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη θα πρέπει να ξέρετε και τούτα: Πρώτον όχι μόνον ο Στέφανος, αλλά και άλλα μέλη (πρωτοκλασάτα) του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν τον οβολό τους στο δάνειο, λόγω της καταστατικής απέχθειας που έχουν στην Κουμουνδούρου προς τις τράπεζες. Μια απέχθεια που προφανώς υιοθέτησε και ο Κασσελάκης. Με δυο λόγια εκτός του Προέδρου και βουλευτές δάνεισαν στο κόμμα χρήματα. Για παράδειγμα θα σας πω ένα όνομα, αυτό του Νίκου Παππά, δεν ξέρω ακριβώς πόσα λεφτά δάνεισε αλλά δάνεισε. Και δεύτερον οι δανειακές συμβάσεις έχουν συναφθεί με εταιρίες με τις οποίες ανήκουν τυπικά τα συριζαϊκά μέσα.

***

Η πρωτοχρονιά του Στουρνάρα στην Βιέννη

Ίσως να ήταν η πιο εντυπωσιακή πρωτοχρονιάτικη πρόσκληση, αυτή που έδωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας Robert Holzman στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Τον προσκάλεσε μαζί με τη σύζυγό του Λίνα πρωτοχρονιά στην Βιέννη για να παρακολουθήσουν μαζί την γιορτινή συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας της Βιέννης. Και ποιος δεν θα ήθελε να παρακολουθήσει μια τέτοια πρωτοχρονιάτικη συναυλία από τη ξακουστή αυτή συμφωνική ορχήστρα.

***

Γιατί έφυγε το θηριώδες Ford από τη Σούδα.

Όπως ενθυμείστε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Γάζα, τα ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια, σε Σούδα και σε Ελευσίνα, γέμισαν με μεταγωγικά αεροσκάφη πολλών χωρών. Ο λόγος που ζήτησαν άδεια προσγείωσης και παραμονής στην Ελλάδα ήταν εάν χρειαζόταν να απομακρύνουν υπηκόους τους από το Ισραήλ. Μαζί με τα μεταγωγικά αεροσκάφη ήρθαν στην χώρα μας και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Τζέραλντ Φορντ. Είχε δέσει μάλιστα στη Σούδα (στο Κρηπίδωμα 14) και παρέμεινε εκεί κατά τις εορτές των Χριστουγέννων, αλλά προχθές έφυγε. Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρισκόταν δυτικά της Σικελίας. Ωστόσο τα μεταγωγικά αεροσκάφη ξένων χωρών άρχισαν να αναχωρούν από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα δύο KC-135 γιαπωνέζικα, ενώ δύο επίσης KC-135 αυστραλιανά που ζήτησαν άδεια προσγείωσης και παραμονής στην Ελευσίνα δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Στα δύο αυτά αεροδρόμια παραμένουν αμερικανικά μεταγωγικά (άλλα έρχονται και άλλα φεύγουν), αλλά η αεροπορική κίνηση από τότε που έχει ξεκινήσει ο πόλεμος έχει μειωθεί εντυπωσιακά. Συνεπώς λέτε να υπάρξουν εξελίξεις;

***

To 16o Viper που έκανε ποδαρικό στο 2024

Ποδαρικό στα εξοπλιστικά προγράμματα, με το που μπήκε το 2024 έκαναν τα F-16 Viper. Το 16ο Viper, παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία και ήδη βρίσκεται στην «φωλιά» του στην 340 Μοίρα στην Κρήτη. Τα Vipers είναι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη, ήδη μετέχουν σε ασκήσεις και βεβαίως σε ασκήσεις αεραμύνης με εντυπωσιακά αποτελέσματα δείχνοντας, μαζί με τα Rafale την υπεροχή της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην περιοχή. Άλλωστε το 2024 θα είναι επίσης το έτος της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού αναμένονται να παραδοθούν άλλα έξι Rafale και άλλα Vipers. Θα παραληφθούν επίσης οι «φονιάδες των υποβρυχίων», δηλαδή τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, θα δημιουργηθούν καινούργιες εγκαταστάσεις και μηχανισμοί στήριξης για τα Rafele και βεβαίως θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μόλις φθάσει η LOA για την αγορά των F-35.

***

Οι ξεχωριστές ευχές σε σκίτσο

Και κλείνω με ένα διαφορετικό θέμα αλλά εξόχως εορταστικό και συνάμα συγκινητικό. Συγκινητικό γιατί πρόκειται για σκίτσο της συναδέλφου στο Βήμα Εφης Ξένου που μαζί με την αγάπη της και τις ευχές της για ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά έκανε αυτό το σκίτσο για τα χριστουγεννιάτικα βιβλία του «Βήματος»