Πριν από λίγο ο  βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος έδωσε μία εκ νέου απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, σχετικά με Συνθήκη της Λωζάνης:

«Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη είδα ότι το παίρνει και ο κ. Κασσελάκης».

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος νωρίτερα  είχε αναφέρει, πως πρόκειται για μία συνθήκη με «παρωχημένες» διατάξεις. Οι περισσότεροι από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, δεν έκριναν θετικά τις δηλώσεις του.

«Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο σήμερα, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων».

Σήμερα, νωρίς το πρωί, δήλωσε για τη Συνθήκη, πως τα λόγια του σκοπίμως παρερμηνεύτηκαν από τους πολιτικούς του αντιπάλους, πετώντας στοχευμένα βέλη προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο σημείωσε, ότι εμμένει στη θέση του, και πως πρόκειται για μία συνθήκη με «παρωχημένες» διατάξεις.

Σε όλα αυτά το δικό του σχόλιο, αλλά παράλληλα και μία πρόειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην προβεί σε εθνικές υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, απευθύνει με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή της.

Στην ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης επισημαίνει:

«Πλάι σε έναν Ερντογάν που προσπαθεί εδώ και καιρό να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήρθε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Συρίγος να υπερθεματίζει ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι παρωχημένη και το 97% της δεν έχει καμία αξία»! Όταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα «δεν εννοούσα αυτό» περιττεύουν. Αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «υποχωρήσεις». Μετά ακολούθησαν οι «υποκλίσεις» και τη 2η μόλις μέρα του 2024, περνάμε σε Συνθήκη χωρίς αξία».

Ακολούθως απευθύνεται προς την κυβέρνηση: «Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους. Και βεβαίως, η Πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».