Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2024 θα εξετάσει την αντοχή των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης σε κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά 109 τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της θα υποβληθούν στο σχετικό τεστ.

Στόχος της άσκησης είναι η αξιολόγηση της αντιμετώπισης μιας πιθανής κυβερνοεπίθεσης και το χρόνο που θα χρειαστεί κάθε τράπεζα ώστε να αποκαταστήσει πλήρως την λειτουργίας και όχι να την αποτρέψει.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτής της άσκησης, η κυβερνοεπίθεση θα καταφέρει να διαταράξει τις καθημερινές εργασίες των τραπεζών. Οι τράπεζες θα υποβάλουν σε δοκιμή τα μέτρα που εφαρμόζουν για την αντιμετώπιση κυβερνοεπίθεσης και για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.

Επιπρόσθετα θα ενεργοποιήσουν διαδικασίες κατεπείγοντος και σχέδια έκτακτης ανάγκης και αποκαθιστώντας τις κανονικές συνθήκες εργασίας τους. Οι εποπτικές αρχές θα αξιολογήσουν στη συνέχεια τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα τέτοιο σενάριο.

Από τις συνολικά 109 τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΕΚΤ οι 28 θα υποβληθούν σε ενισχυμένη αξιολόγηση για την οποία θα παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πώς αντιμετώπισαν την κυβερνοεπίθεση.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι του 2024, ενώ αυτά θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) του 2024, η οποία αξιολογεί το προφίλ κινδύνου κάθε τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ