Σε δυσθεώρητα ύψη έχει φτάσει η τιμή του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα, με τους πολίτες να πληρώνουν από 32% έως 213% περισσότερο για την αγορά του σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον περασμένο Νοέμβριο, για τα βρεφικά γάλατα για βρέφη έως 6 μηνών οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Βρεφικό γάλα επώνυμης μάρκας, στην Ελλάδα αποκλίνει από 167% έως 213% από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία.

«Σε κάποιες μάρκες το βρεφικό γάλα έχει αρχίσει και προσεγγίζει τη μέση τιμή της Ευρώπης, αλλά παραμένει ακριβότερο. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε ελέγχους σε ό,τι αφορά το μεικτό κέρδος, για να δούμε αν υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι: «η τιμή του είναι από 30% ως 213% ακριβότερη στην ελληνική αγορά».

«Το βρεφικό γάλα είναι μια δαπάνη ανελαστική για τα νοικοκυριά, θα δούμε τι πρέπει να γίνει ώστε οι τιμές αυτές να αρχίσουν να μειώνονται και να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Αύξηση 20% και στο φρέσκο γάλα

Όμως και στο φρέσκο γάλα, όπως προκύπτει από την έρευνα το πρώτο εξάμηνο του 2023 η τιμή του αγελαδινού γάλακτος διαμορφώθηκε στο 1,57 ευρώ/λίτρο από 1,39 ευρώ/λίτρο το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και 1,34 ευρώ/λίτρο το 2020. Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριου του 2023 η μέση σταθμισμένη τιμή έχει αυξηθεί κατά 20%.

Τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν προκειμένου να εντοπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.