Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν-Πρόεδρος της Κομισιόν

Πολιτικός, επιστήμονας, μαμά, γιαγιά. Ο τελευταίος ρόλος για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήρθε -και μάλιστα εις τριπλούν- ενώ βρισκόταν στο τιμόνι της Κομισιόν. Ορισμένοι αμφισβήτησαν τις ικανότητές της, φάνηκε όμως να διαψεύδονται όταν η ΕΕ κλήθηκε να αντιμετωπίσει άνευ προηγουμένου παγκόσμιες κρίσεις, την πανδημία του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση. Κατηγορήθηκε για καθυστερήσεις σε σχέση με τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της COVID19 και λάθος χειρισμούς. Κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ψυχρή και απόμακρη.

Ωστόσο, πόσο… Μεσογειακό ταπεραμέντο και μπρίο θα μπορούσε να κρύβει μία Γερμανίδα; Από την άλλη στηλιτεύτηκε ο τρόπος που χειρίστηκε την κατάσταση μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ένας πόλεμος που μέχρι και σήμερα κρατά διχασμένα τα 27 κράτη-μέλη με τις διαφορές να παραμένουν βαθιές.

Αν μη τι άλλο όμως, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ηγήθηκε και ηγείται μιας Ευρώπης που κατάφερε επί της δικής της προεδρίας στην Επιτροπή να δείξει αποφασιστικότητα και ενότητα παρά τις δυσκολίες που ακόμη δεν έχουν τελειώσει και ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να ακολουθήσει. Η ίδια πάντως ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το εάν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Αν το κάνει, οι μέχρι τώρα πιθανότητες φαίνεται ότι είναι με το μέρος της.

Μαργκρέτε Βεστάγκερ- Eκτελεστική Αντιπρόεδρος Κομισιόν

Η σιδηρά Επίτροπος, η ψηλόλυγνη Δανή, Μαργκρέτε Βεστάγκερ που έκανε τους κολοσσούς να ανησυχούν στο άκουσμα του ονόματός της λύγισε. Η δικαίωση της Amazon από το δικαστήριο της ΕΕ, τράβηξε λίγο ακόμη το χαλί κάτω από τα πόδια της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου , η οποία προσπάθησε να ανοίξει νέους δρόμους για την επόμενη ημέρα με την υποψηφιότητά της για την ηγεσία της ΕΤΕπ. Όμως, σκόνταψε στο εμπόδιο της Νάντια Καλβίνιο που κάθε φορά έφτανε στην πηγή χωρίς να πίνει νερό καταφέρνοντας πια να ξεδιψάσει λίγο πριν από τη λήξη της ισπανικής προεδρίας κερδίζοντας τη θέση. Όσο για την Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επέστρεψε στα καθήκοντά της, αναζητώντας τον επόμενο της ρόλο.

Σοφί Ιντ’Βελτ-Ευρωβουλευτής

Μάχιμη, διεκδικητική και πολυσυζητημένη. Αγωνίζεται μέχρι τελικής πτώσεως για τους φακέλους που έχει αναλάβει βάζοντας την ίδια ώρα τρικλοποδιές στον εαυτό της. Παθιασμένη ή όπως λένε φωνές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, «εμμονική» με την Ελλάδα, είναι σαν να κοιμάται και να ξυπνάει με το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Σαν να καραδοκεί πάνω από τον λογαριασμό της στην πλατφόρμα «Χ» περιμένοντας κάποιο ελληνικό «τιτίβισμα» (με παλαιότερο όρο) , το οποίο βλέπει σε χρόνο ρεκόρ και απαντά με ταχύτητες Flash Gordon έχοντας προλάβει να μεταφράσει, να επιβεβαιώσει και να εκραγεί σε κλάσματα δευτερολέπτου, χάνοντας ενίοτε ακόμη και το όποιο δίκιο μπορεί να έχει.

Οάνα Λουντζέσκου-Πρώην εκπρόσωπος τύπου ΝΑΤΟ

H γεννημένη στη Ρουμανία, Οάνα Λουντζέσκου ήταν η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ με πολλές πρωτιές για τα δεδομένα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη δημοσιογράφος που κατέλαβε τη θέση το 2010 και τη διατήρησε μέχρι το 2023. Έχοντας εργαστεί για το BBC και όχι μόνο είχε καλύψει σημαντικά γεγονότα, ενώ είχε αφήσει το αποτύπωμά της και ως ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στην ΕΡΤ το 2021 για το ρόλο της ως γυναίκα εκπρόσωπος τύπου και τις προκλήσεις, η Οάνα Λουντζέσκου είχε σημειώσει ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός για όλους και είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες».

Ντάνα Σπίναντ-Γενική Διευθύντρια Κομισιόν-Διεύθυνση Επικοινωνίας

Από τη Ρουμανία ορμώμενη και από τον χώρο της δημοσιογραφίας επίσης ήταν εκείνη που ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, κλήθηκε μαζί με τον Επικεφαλής Ερίκ Μαμέρ να διαχειριστούν καταστάσεις και να δώσουν απαντήσεις ακόμη και όταν δεν υπήρχαν και σε περιόδους που οι πολυκρίσεις ήταν σε εξέλιξη και κάθε λέξη μπορεί να παρερμηνευόταν. Γνωρίζοντας το press room και από τις δύο πλευρές και όχι μόνο από την πλευρά του πόντιουμ ήταν και παραμένει από τα οικεία στους δημοσιογράφους πρόσωπα γνωρίζοντας ταυτόχρονα πώς να «σπινάρει» τη δουλειά που κάνει η Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι πια ανέλαβε επισήμως Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας συνεχίζει να συνοδεύει σε αρκετά ταξίδια της την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ σε ορισμένες συζητήσεις ακούγεται το όνομά της ως πιθανής υποψηφιότητας της Ρουμανίας για την επόμενη Επιτροπή.