Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει συχνά ως επιτυχίες της χρονιάς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις επιτυχίες της οικονομίας αλλά και την ημέρα των εκλογών, όπου νίκησε με 41% και με μεγάλη διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια νίκη που δεν σταματά να την χαρακτηρίζει ως «νίκη ευθύνης». Μια φωτογραφία από τα γραφείο της ΝΔ, την ώρα που ανακοινώνεται το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αποτυπώνει τη στιγμή που ο γιος του Κωνσταντίνος δακρύζει από συγκίνηση. Στη φωτογραφία διακρίνονται η Μαρέβα καθώς και Σοφία και Δάφνη.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη η στιγμή του 2023 που παραμένει χαραγμένη στη μνήμη του ήταν, όπως λέει, «βρέθηκα στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ήταν η απώλεια 57 συνανθρώπων μας, ένα γεγονός που με συγκλόνισε».

Για τον Αλέξη Τσίπρα η πιο κρίσιμη στιγμή για εκείνον του 2023 είναι προφανώς όταν έχασε τις εκλογές και παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος. Για τον Στέφανο Κασσελάκη, η απρόσμενη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές και η ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος. Ως αρνητικό σημείο θεωρεί την μαζική αποχώρηση στελεχών από το κόμμα.

Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα μεγάλες στιγμές του 2023 ήταν οι κινητοποιήσεις για τα Τέμπη και για τα νοσοκομεία, που έδειξαν, όπως λέει, τα πραγματικά προβλήματα στο προσκήνιο, καθώς και το ρεύμα της αμφισβήτησης. Αυτό το ρεύμα εκφράστηκε με την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ και στις βουλευτικές και στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές (με τους έξι δήμους που κέρδισε), αλλά και στις αρχαιρεσίες φορέων και σωματείων όπου το ΚΚΕ φαίνεται πως κυριαρχεί.

Για τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα οι κορυφαίες στιγμές του χρόνου που φεύγει ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και ότι η Ελλάδα απέκτησε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, κεντρώα, με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και με πολιτική σταθερότητα. Μια κυβέρνηση, όπως αναφέρει, που κατάφερε να διώξει τον λαϊκισμό ο οποίος ταλαιπωρούσε την χώρα.

***

Πλησιάζει η ώρα (και) των F-35

Η διαδικασία της έκδοσης της LOA (Letter of Offer and Acceptance) για το Πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 βρίσκεται, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο τελικό της στάδιο βάσει των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ (Έγκριση από το State Department και στη συνέχεια έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ). Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτιμούν επίσης ότι σύντομα θα αποσταλεί η LOA, ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να εκκινήσει το πολύ σημαντικό αυτό πρόγραμμα για την ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα διατηρεί πλεονέκτημα στα μαχητικά αεροσκάφη και χωρίς να έχει παραλάβει η Πολεμική Αεροπορία τα F-35, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποτρεπτική της ικανότητα. Έχουν ήδη παραληφθεί και επιχειρούν 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale στη βάση της Τανάγρας και συνεχίζονται οι παραλαβές των υπολοίπων 6 αεροσκαφών. Επίσης είναι σε εξέλιξη αναβάθμιση των μαχητικών F-16 Block 52 στην έκδοση VIPER, η οποία προχωρεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Τέλος, εκτελείται η Σύμβαση Υποστήριξης των αεροσκαφών Mirage 2000-5, για πρώτη φορά μετά το 2012, και αυξάνεται συνεχώς η διαθεσιμότητά τους.

***

Νέος χρόνος, νέες αυξήσεις

Ο νέος χρόνος όμως φέρνει και αυξήσεις. Αυξήσεις στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Η νέα ρύθμιση ορίζει πως από τις αρχές του έτους η αποζημίωση των 7 εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και αναπληρωτών (οι περισσότεροι προέρχονται από το ΠαΣοΚ) θα ισούται με το 90% των αποδοχών του προέδρου Αρείου Πάγου, ήτοι 7.583 ευρώ μεικτά ή 4.416 ευρώ καθαρά (από 3.152 ευρώ), αύξηση 46%. Αντίστοιχα, ο μισθός των 11 εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών θα διαμορφωθεί σε 6.740 ευρώ μεικτά.

Από την πρώτη του νέου έτους οι συνολικές αυξήσεις στο Δημόσιο θα ανεβάσουν αυτομάτως κατά περίπου 8% και τις αποδοχές των γενικών γραμματέων και θα τις εξομοιώσουν με αυτές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Ειδικότερα, η μηνιαία αποζημίωση των γενικών και υπηρεσιακών γραμματέων αυξάνεται από 4.631 ευρώ μεικτά σε 5.121 ευρώ μεικτά.

***

Κασιδιαρικό σόου γιοκ

Μία θλιβερή εικόνα, με ούτε 10 οπαδούς του να τον χειροκροτούν, παρουσίασε στην ορκωμοσία του την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης. Με χειροπέδες μεταφέρθηκε στο Δημαρχείο Αθηνών για να ορκιστεί μόνος του και να επιστρέψει αμέσως μετά στις φυλακές Δομοκού. Οι ίδιες, χαμηλού τόνου, δηλώσεις που έκανε έξω από το Δημαρχείο έδειξαν την τάση του καταδικασμένου για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή να μην ανεβάσει τους τόνους, κάτι που ενδεχομένως σχετίζεται με την αίτηση αποφυλάκισης που θα κάνει σε λίγους μήνες.

Όμως και την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, κατά την ορκωμοσία του υπόλοιπου Δημοτικού συμβουλίου, τα πράγματα ήταν ήρεμα. Λίγοι καφέδες που εκτοξεύθηκαν από τους αριστερούς διαδηλωτές προς τους οπαδούς του Κασιδιάρη, ήταν το μόνο παρατράγουδο της τελετής. Χαρακτηριστικό επίσης ήταν το ότι δεν δόθηκε σε εκπρόσωπο της ακροδεξιάς παράταξης το βήμα για χαιρετισμό. Γεγονός που δείχνει το πως και η νέα Δημοτική αρχή του Χάρη Δούκα, σκοπεύει να απομονώσει τις ακροδεξιές ιδέες στο Δήμο Αθηναίων. Ειδικά δε, με την έκπτωση του ίδιου του Κασιδιάρη από το αξίωμα του συμβούλου, οι υπόλοιποι εκλεγμένοι της παράταξης του δεν θα έχουν ευχέρεια κινήσεων. Σόου γιοκ λοιπόν για την ακροδεξιά στην Αθήνα.

***

Το δέος της υπουργού στα νοσοκομεία Παίδων

Άλλοι προτίμησαν αποδράσεις σε χειμερινούς προορισμούς και άλλοι, όπως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη προτίμησε τις ημέρες των Χριστουγέννων να τις περάσει σε νοσοκομεία εκεί όπου δίνεται η μάχη για την υγεία. Έτσι επισκέφθηκε τις πτέρυγες της Νευροχειρουργικής κλινικής και της Α’ Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους γονείς, να παίξει με τα παιδιά και να τους μοιράσει δώρα και ευχές για τα Χριστούγεννα. Και θέλησε να μοιραστεί κάτι που νιώθει κάθε φορά έντονα: «ειδικά στην υγεία, ειδικά στα παιδιά, σε πιάνει ένα δέος όταν βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους να επιτελούν το έργο τους. Δίνουν τον εαυτό τους για να φροντίσουν τα παιδιά μας. Είναι καθήκον μας να τους στηρίξουμε και αυτό κάνουμε. Όπως είναι καθήκον μας και εσωτερική ανάγκη να είμαστε κοντά στους ανθρώπους με όποιο τρόπο: ηθικά, συναισθηματικά, ουσιαστικά, ανθρώπινα».

***

Νέα ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια

Με μέριμνα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, έφθασε στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια με τελικό προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Το φορτίο, το οποίο προσέφεραν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί του Κόσμου και International Humanitarian Aid Foundation, περιλαμβάνει μία πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υποδοχής και βασικής περίθαλψης ασθενών καθώς και είδη ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Η μεταφορά τους έγινε με πολιτικό αεροσκάφος cargo μέσω Οστάνδης, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αερογέφυρας EU HAB (Humanitarian Air Bridge). Η εν λόγω ανθρωπιστική αρωγή αποτελεί συνέχεια της πρώτης ελληνικής αποστολής φαρμακευτικού και ιατρικού υλικού για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, η οποία μεταφέρθηκε, στις 6 Νοεμβρίου 2023, με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

***

Πέθανε η «Συννεφούλα»

Έφυγε από τη ζωή η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας και συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα για την οποία ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε το τραγούδι «Συννεφούλα» το 1966 στον δίσκο «Φορτηγό». Η Μαριάννα Δήτσα υπήρξε σύζυγος του Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης».