Η διεθνοποίηση της MYTILINEOS καταγράφεται με ειδήσεις και τίτλους σε κάθε γωνιά του κόσμου. Μέσα στο 2023, η σημαντικότερη εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τη διείσδυση της εταιρείας στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των ΑΠΕ. Ξεκίνησε στον Καναδά με τη συνεργασία του μετόχου της Fairfax και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου 5 φωτοβολταϊκών έργων από την τοπική Westbridge. Πρόκειται για ένα project με αναμενόμενη συνολική ισχύ 1,4 GW, κατά την εμπορική του λειτουργία, αλλά πολύ «μέλλον» καθώς η ζήτηση στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή θεωρείται «απεριόριστη». Και η MYTILINEOS, έχοντας διαμορφώσει ήδη το «προγεφύρωμα», σκοπεύει να το αξιοποιήσει.

Ήδη, η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος developer έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (όπου ανέλαβε το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο solar park) και η Αυστραλία, με μακροχρόνια παρουσία και υψηλού επιπέδου συνεργασίες. Συνεχίζει, δε, να αναλαμβάνει μεγάλα, σύνθετα και απαιτητικά ενεργειακά έργα για μεγάλους πελάτες όπως η Vitol, με το OCGT στο Immingham στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια στιγμή, τα δίκτυα των ΑΠΕ συνεχίζουν να βρίσκονται στον επίκεντρο της στρατηγικής της MYTILINEOS με επιτυχημένα έργα στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία, στην Αλβανία και στην Γεωργία. Η εταιρεία αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη και επέκταση δικτύων ως κρίσιμο παράγοντα για την ενεργειακή μετάβαση και την εύρυθμη λειτουργία των ΑΠΕ.

Η MYTILINEOS Energy & Metals σε κοινοπραξία με την GE Vernova ανέλαβαν την κατασκευή της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταφοράς πράσινης ανανεώσιμης ενέργειας, στο Ηνωμένο Βασίλειο για την National Grid Electricity Transmission και την SP Transmission. Η σύμβαση είναι ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών και η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025.

Καθώς οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες στοχεύουν στο πρασίνισμα των δραστηριοτήτων τους, επιλέγουν να συνάψουν συμφωνίες πώλησης ενέργειας με τη MYTILINEOS, αξιοποιώντας το μεγάλο διεθνές χαρτοφυλάκιό της και την εμπειρία και τεχνογνωσία στην ανάπτυξη έργων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι αξιόπιστος εταίρος ενέργειας για σημαντικούς συνεργάτες ανά τον κόσμο, όπως η Vodafone, η Statkraft, η Saint Gobain και η  EDPR.

Επί ελληνικού εδάφους, οι επενδύσεις στην παραγωγή στον κλάδο της ενέργειας, είχαν επίκεντρο για τη χρονιά τη λειτουργία της νέας μονάδας ισχύος 826 MW στο συγκρότημα του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας. Αυτή διαμορφώνει πλέον, ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της χώρας –τη μεγαλύτερη ιδιωτικά- με την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου και εκπομπών ρύπων.

Παράλληλα,  η MYTILINEOS  κινείται δραστήρια, ώστε να καταστεί ένας ολοκληρωμένος πάροχος υπηρεσιών. Οι εξαγορές που έγιναν, ενισχύουν τον ενεργειακό πυλώνα της και πλέον στην εγχώρια αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας το μερίδιο της εταιρείας πλέον προσεγγίζει το 13%, με περισσοτέρους από 520.000 πελάτες.

Όλη αυτή η ανάπτυξη και τα αποτελέσματα στρατηγικής ετών, οδήγησαν σε ιστορικά υψηλές οικονομικές επιδόσεις. Ιδιαίτερα, μετά το εννεάμηνο του 2023, η MYTILINEOS βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του φιλόδοξου στόχου της για EBITDA της τάξης του 1 δις. ευρώ. Κάτι που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από τους αναλυτές διεθνών οίκων οι οποίοι καταγράφουν ότι οι επιδόσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τους. Διόλου τυχαίο, καθώς σε επίπεδο κερδοφορίας, η ΜYTILINEOS, στο Γ’ τρίμηνο του 2023, είχε την ιστορικά υψηλότερή επίδοση τριμήνου της. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η εδραίωση στα ιστορικά υψηλά κερδοφορίας, δεν ήταν συγκυριακή, αλλά σταθερή.

Στο περιβάλλον αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ομολογιακή έκδοση της MYTILINEOS, για την άντληση κεφαλαίων ύψους 500 εκατ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε κατά 2,01 φορές. Η πορεία του ομολόγου επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που συγκεντρώνει η εταιρεία τόσο από τους απλούς, όσο και τους θεσμικούς επενδυτές που τοποθέτησαν τα κεφάλαιά τους σε μια εγγυημένη επένδυση.

Ως αποτέλεσμα, και μετά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της MYTILINEOS από τις FITCH και S&P, η MYTILINEOS βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της επίτευξης του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τα ισχυρά αποτελέσματά και οι προοπτικές της εταιρείας, συνδυάζονται με την προσήλωσή της στους όρους εφαρμογής της Βιωσιμότητας. Για το 2023, κορυφαίο επίτευγμα υπήρξε η ένταξη της στους ESG Leaders του δείκτη MSCI, με την κορυφαία αξιολόγηση “AA”. Η MYTILINEOS  είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που αξιολογείται στον δείκτη της Morgan Stanley, και με την εξέλιξη αυτή εισέρχεται στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Το 2023 η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής για ένα ακόμη λόγο, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθεια της να απεξαρτηθεί από την Κίνα στην παραγωγή κρίσιμων μετάλλων. Πρόκειται για ένα θέμα που προέκυψε προ μηνών, μετά την απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές Γαλλίου και Γερμανίου προς την Ευρώπη, μιας και από αυτά κατασκευάζονται οι ημιαγωγοί: η πρώτη ύλη σχεδόν για κάθε παραγωγή υψηλής τεχνολογίας, από τα microchips έως τις οπτικές ίνες για τις τηλεπικοινωνίες. Εξ ου και ο συναγερμός στην Ε.Ε. η οποία πρόσφατα κάλεσε πρόσφατα σε συνάντηση πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, ιδιαίτερα δε, αυτή του Γαλλίου που είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε η MYTILINEOS, η οποία ενημέρωσε τις αρχές της Κομισιόν και ενημέρωσε ότι διαθέτει ένα πιλοτικό έργο για την αξιολόγηση του πιο αποδοτικού τρόπου εξόρυξης Γαλλίου, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ άμεσα. Αυτό θα μπορούσε να παράξει 40-45 μετρικούς τόνους του μετάλλου ετησίως, μια παραγωγή που αντιστοιχεί περίπου στην τρέχουσα ζήτηση της Ε.Ε. Και στο πλαίσιο αυτό, η E.E. ζήτησε από την ελληνική εταιρεία να παράγει Γάλλιο στη μονάδα της στον Άγιο Νικόλαο που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, το βασικό συστατικό του αλουμινίου.

Η εξέλιξη διαμορφώνει μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική ευκαιρία για τη MYTILINEOS, δεδομένου ότι η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι σήμερα η μοναδική μονάδα που παράγει αλουμίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι διαμορφώνει μία μεγάλη ευκαιρία για την εθνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την εταιρεία στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.