Στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, η οποία αποτελεί μέλος το ΝΑΤΟ, εισήλθε την Παρασκευή (29/12) ρωσικός πύραυλος, όπως ανέφερε σχετικά στρατηγός ύστερα από τον εντοπισμό ενός αγνώστου ταυτότητας εναέριου αντικειμένου τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Ουκρανία που είχε αρχίσει νωρίτερα.

Ο Μασιέι Κλιστς, επιχειρησιακός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, υποστήριξε πως μάλλον το αντικείμενο αποχώρησε από τον πολωνικό εναέριο χώρο μετά από περίπου τρία λεπτά παραμονής και εισήλθε στην Ουκρανία.

«Η πορεία στο εσωτερικό πάνω από την πολωνική επικράτεια ήταν υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο Κλιστς στους Πολωνούς ρεπόρτερ.

Γι’ αυτό και ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας για εξηγήσεις. Ο Βλαντισλάβ Τεοφίλ Μπαρτοσέφσκι παρέδωσε μια νότα διαμαρτυρίας, ζητώντας διευκρινίσεις κι απαίτησε να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους ενέργειες.

Τα 158 drones και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία είχε επιτεθεί στην Ουκρανία με 158 drones και πυραύλους, στοχεύοντας κρίσιμης σημασίας υποδομές  και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως ανέφερε ο ουκρανικός στρατός.

Δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης, το ΝΑΤΟ παρακολουθεί την κατάσταση στην Πολωνία. «Συνομίλησα με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για το περιστατικό με πυραύλους. Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τον πολύτιμο σύμμαχό μας, παρακολουθεί την κατάσταση και θα παραμείνουμε σε επαφή ενόσω γίνεται διασταύρωση των γεγονότων. Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο. Τον Νοέμβριο του 2022 ένας ανεξέλεγκτος ουκρανικός πύραυλος είχε πλήξει το χωριό Πρζεβόντοου στη νότια Πολωνία. Επίσης τον περασμένο Απρίλιο, ένα στρατιωτικό αντικείμενο είχε εντοπιστεί σ’ ένα δάσος κοντά στο χωριό Ζαμόσκ κοντά στην βόρεια πόλη Μπίνγκοστς κι εκ των υστέρων σημειώθηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.

Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Republika μετέδωσε σήμερα ότι μια έρευνα για το αντικείμενο έγινε κοντά στην πόλη Χρουμπιέστσοου στην νότια Πολωνία. «Είχαμε την πληροφορία ότι ένα αντικείμενο εμφανίσθηκε στα ραντάρ κοντά στο Χρουμπιέστσοου» έγραψε ο κυβερνήτης της επαρχίας  Λούμπλιν, Κριστόφ Κομόρσκι. «Δεν έχουμε επιβεβαίωση ότι έπεσε εντός της περιοχής μας».

Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και μονάδων εθελοντών του στρατού, ερεύνησαν την περιοχή αλλά δεν ήταν σαφές εάν το αντικείμενο έπεσε σε πολωνικό έδαφος. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες.

Ο στρατηγός Κλιστς είπε επίσης ότι ο πύραυλος πέταξε εντός της Πολωνίας διανύοντας μια απόσταση 40 χιλιομέτρων και ότι δεν ελήφθη καμία δράση εναντίον του.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλτν Τουσκ συναντήθηκε με την στρατιωτική ηγεσία και την ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών περίπου το μεσημέρι τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν το συμβάν.