Ως μια «βδελυρή» πρακτική περιέγραψε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών ο πρόεδρος του Μπουρούντι, Εβαρίστ Νταγισιμίγιε, υποστηρίζοντας πως οι γκέι πρέπει «να λιθοβολούνται» επειδή «επέλεξαν τον διάβολο».

Τις απόψεις αυτές ο Νταγισιμίγιε, ως ηγέτης μιας υπερσυντηρητικής χώρας στην οποία οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών, τις έδωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μου θέσατε ένα ερώτημα για αυτήν την βδελυρή πρακτική, ένας άνδρας να παντρεύεται με έναν άλλον άνδρα και μια γυναίκα με μια άλλη γυναίκα», είπε, για να επικαλεστεί στη συνέχεια την Αγία Γραφή. «Σας λέω αλήθεια, αν θέλετε να ρίξετε κατάρα σε μια χώρα, αφήστε τους ανθρώπους του ίδιου φύλου να παντρεύονται μεταξύ τους. Θυμάστε τι συνέβη στα Σόδομα και τα Γόμορρα; Παρενέβη ο Θεός και είπε πως λυπάμαι που έπλασε τον άνθρωπο».

«Προσωπικά, πιστεύω ότι αν δούμε τέτοιου είδους άτομα στο Μπουρούντι, θα έπρεπε να τα βάλουμε σε ένα γήπεδο και να τα λιθοβολήσουμε. Και δεν θα ήταν αμαρτία για εκείνους που θα το έπρατταν» συνέχισε να λέει ο Αφρικανός πολιτικός, ο οποίος έχει ήδη ζητήσει να «απαγορευτεί» η ομοφυλοφιλία και να αντιμετωπίζονται ως «παρίες» οι ομοφυλόφιλοι.

Παράλληλα, ο Νταγισιμίγιε άσκησε κριτική στις δυτικές χώρες που συχνά καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Στην Ουγκάντα, νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο από το κοινοβούλιο προβλέπει τιμωρία για ομοφυλοφιλικές πρακτικών. Γι’ αυτό κι επιβλήθηκαν κυρώσεις στη χώρα από τη διεθνή κοινότητα.

«Είπατε ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αναγκάσουν τις μικρότερες να υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική, διαφορετικά δεν θα λαμβάνουν καμία βοήθεια. Ας την κρατήσουν τη βοήθειά τους», είπε ο πρόεδρος του Μπουρούντι. «Αυτός που επέλεξε τον διάβολο, να πάει να ζήσει σε αυτές τις χώρες. Πιστεύω άλλωστε ότι αυτοί που αυτοεξορίζονται σε αυτές τις χώρες πηγαίνουν εκεί για να υιοθετήσουν αυτές τις πρακτικές. Και να μην ξαναγυρίσουν», συνέχισε μέσα στο παραλήρημα του.

Ο ποινικός κώδικας στο Μπουρούντι προβλέπει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες μέχρι δύο χρόνια για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Τον Μάρτιο πολίτες κατηγορήθηκαν για ομοφυλοφιλικές πράξεις και υποκίνηση σε ομοφυλοφιλία. Επτά από αυτούς καταδικάστηκαν, οι πέντε σε φυλάκιση δύο ετών και οι άλλοι δύο σε φυλάκιση ενός έτους.