Υπήρξε, όπως εξηγούν οι λοιμωξιολόγοι, μέσα στις αργίες των Χριστουγέννων μια τριπλή επίθεση, Covid-19, γρίπης και RSV εναντίον του πληθυσμού, κάτι που πολύς κόσμος το έχει αντιληφθεί. Αποτέλεσμα; Αυξήθηκαν κατά 40% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι θάλαμοι με covid έχουν σχεδόν γεμίσει από ασθενείς και ακόμα σημειώθηκαν μεγάλες αναμονές στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων και ουρές για τεστ στα φαρμακεία.

Να σημειώσω ακόμα ότι η πίεση αυτή έχει επεκταθεί ήδη και στα ιατρεία των παιδιάτρων. Πρόκειται για πραγματική επίθεση ιών που χρήζει άμεσης προσοχής και που έκανε τους λοιμωξιολόγους σε έκτακτη χθες συνεδρίασή τους να αποφασίσουν την επαναφορά του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα νοσοκομεία και στις μονάδες φιλοξενίας.

Μου λένε ωστόσο πως δεν υπάρχει απόφαση για καθολική επαναφορά της μάσκας στις δομές υγείας, παρά μόνο ισχυρή σύσταση για χρήση της.

Υπάρχει, λένε οι ειδικοί, αυξητική τάση της Covid-19, η οποία αποτυπώνεται και στους δείκτες των νέων νοσηλειών, αλλά και στη θετικότητα των τεστ. Τουλάχιστον έως τώρα δεν βλέπουμε αύξηση στις διασωληνώσεις ασθενών με Covid-19. Αλλά χρειάζεται να υπάρξει προσοχή (και κυρίως στα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς).

***

Γιατί ο Μητσοτάκης προτιμά τα βουνά για κρίσιμες αποφάσεις

«Στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις» παραδεχόταν ο ίδιος τέτοιες μέρες πέρυσι. Εχοντας πλέον συμπληρώσει ένα εξάμηνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του και απέχοντας άλλους έξι μήνες από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της τετραετίας, ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται για νέες αποφάσεις «του βουνού» – της… Πίνδου για την ακρίβεια, όπου εκτός απροόπτου θα μεταβεί μετά την Πρωτοχρονιά. Ποιες λοιπόν θα είναι αυτές οι αποφάσεις;

Ο νόμος για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές και ο νέος ποινικός κώδικας είναι τα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά θέματα των επόμενων εβδομάδων. Εκεί που ίσως βοηθήσει η πρωθυπουργική «απομόνωση» στο Ζαγόρι είναι το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος θα προκρίνει για την ισότητα στον γάμο – ένα «δύσκολο» νομοθέτημα για τη ΝΔ αλλά όχι μόνο, με πολιτικές, κοινωνικές και νομικές προεκτάσεις.

***

Οι συγκινητικές στιγμές για τον χαμένο επισμηναγό του Τ-2

Θα αποδοθούν τιμές σήμερα στον επισμηναγό (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα που έχασε τη ζωή στο αεροπορικό δυστύχημα έξω από το αεροδρόμιο της Καλαμάτα; Όπως συνέβη και με τους δύο πιλότους του Canadair που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος, τον περασμένο Ιούλιο κοντά στην Κάρυστο, έτσι και τώρα για τον χαμένο επισμηναγό να πραγματοποιηθεί επίσημη έπαρση μεσίστιας σημαίας και αμέσως μετά τρισάγιο στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παντάνασσας του Πενταγώνου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλο το προσωπικό που υπηρετεί στο στρατόπεδο Παπάγου θα αποτίσει φόρο τιμής από τα μπαλκόνια των κτιρίων. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μεγάλη Μαντινεία Μεσσηνίας.

***

Σε δημόσια διαβούλευση η επιστολική ψήφος

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Επιστολική Ψήφος – Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», με το οποίο καθιερώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας η επιστολική ψήφος. Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, επιστολική ψήφος – διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

***

Τα Χριστούγεννα του Κασσελάκη στο Τέξας

Σας έχω νέα για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στο Τέξας. Ήταν, όπως μαθαίνω οικογενειακές στιγμές στο σπίτι του αδελφού του Στέλιου μαζί με τα παιδιά του, τον πατέρα τους Θοδωρή και βεβαίως με τον Τάιλερ.

Οι Κασσελάκης και Τάιλερ μετακομίσουν τώρα στο Μισισιπή, όπου θα περάσουν την πρωτοχρονιά μαζί με την οικογένεια του Τάιλερ και εν συνεχεία θα πάνε στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις με ομογενείς.

Εκείνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι σχεδιάζει να μείνει μια ή δύο μέρες παραπάνω στη Νέα Υόρκη. Τι σημαίνει αυτό; Αλλάζει όλο το πρόγραμμα; Ενδέχεται λοιπόν να πάει κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη στο Φανάρι για τα Θεοφάνια. Και κάτι ακόμα όλο αυτό το διάστημα και παρά την διαφορά ώρας βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την Κουμουνδούρου για να εκδίδει ανακοινώσεις στην επικαιρότητα, ωσάν να βρισκόταν στην Ελλάδα.

***

Ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται ποτέ να μετάσχει σε Δημοτικό Συμβούλιο

Η ορκωμοσία Κασιδιάρη θα γίνει (εκτός απροόπτου) σήμερα από τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Δεν ξέρω εάν το προφίλ του δημάρχου θα χρεωθεί θετικά η ορκωμοσία ενός ακροδεξιού, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι μετά την ορκωμοσία του, ο έγκλειστος στις φυλακές Δομοκού καταδικασθείς για εγκληματικές ενέργειες  θα κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του. Όπως μάλιστα μου είπε και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Κασιδιάρης δεν πρόκειται ποτέ να μετάσχει στο δημοτικό συμβούλιο.

***

Τετραμελής καλλιτεχνική επιτροπή σε… προξενείο

Υπάρχει ένα προξενείο (καλύτερα να μην το ονομάσω), μου λένε από το ΥΠΕΞ, ότι έχει δημιουργήσει (άκουσον- άκουσον) τετραμελή καλλιτεχνική επιτροπή (παντελώς αγνώστων καλλιτεχνών), η οποία έχει καταρτίσει ένα εικαστικό πρόγραμμα εκθέσεων στο προξενείο για όλον τον χρόνο. Με δυο λόγια το προξενείο επρόκειτο να μετατραπεί σε… γκαλερί, αφού θα εκθέτει διάφορα «έργα τέχνης», εν αγνοία όμως της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται σφόδρα ενοχλημένο από την όλη συμπεριφορά του συγκεκριμένου προξένου. Και γιατί δεν τον ανακαλεί, θα πείτε; Ίσως για να μην εκτεθεί η χώρα μας, αλλά η συμπεριφορά του σίγουρα θα φανεί στις επερχόμενες κρίσεις διπλωματών και υπενθυμίζει ότι οι πρέσβεις που υπηρετούν στην χώρα μας για να κρεμάσουν φωτογραφίες ή πίνακες στις πρεσβείες τους (ακόμα και στα σπίτια τους) ζητούν την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τους.

***

Κάλαντα στα Αραβικά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα ακούσει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα το Σάββατο 30/12, στις 10.00 π.μ. από την παιδική χορωδία της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος. Οι παιδικές φωνούλες των Παλαιστινίων θα πουν τα κάλαντα στα ελληνικά και στα αραβικά, με μικρές παραλλαγές από τα παραδοσιακά κάλαντα, όπως «στη γη της Παλαιστίνης να έρθει τώρα το θείο φως να φέρει την ειρήνη».