Η «πρώτη προσδοκία» των νέων γυναικών θα πρέπει να είναι να αποκτήσουν παιδιά, δήλωσε την Πέμπτη (28/12) μια γερουσιάστρια του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει ένα -δικαιολογημένο- κύμα οργή στις κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιστροφή του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων και την προώθηση της παραδοσιακής οικογένειας, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ανατροφή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

«Η μητέρα μου μού έλεγε πάντα πως πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι έχεις την ευκαιρία να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η πρώτη σου φιλοδοξία πρέπει να είναι να γίνεις μητέρα», τόνισε η Λαβίνια Μενούνι.

Η Μενούνι, η οποία συμμετείχε μαζί με καθολικό αρχιεπίσκοπο σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού, υποστήριξε ότι θεσμοί της Ιταλίας και του Βατικανού οφείλουν να ενθαρρύνουν τους νέους να παντρεύονται νωρίς και να δημιουργούν οικογένειες. «Υπάρχει ανάγκη, ας την παρομοιάσουμε με αποστολή, γιατί νομίζω ότι είναι όμορφο πράγμα να φέρνουν στον κόσμο παιδιά που θα είναι οι μελλοντικοί πολίτες, οι μελλοντικοί Ιταλοί», συμπλήρωσε ακόμη η 47χρονη που η ίδια είναι μητέρα τριών παιδιών.

Πώς αντέδρασε η αντιπολίτευση

Σε μια εποχή που κάθε γυναίκα παλεύει για το δικαίωμα στην επιλογή, ήταν αναπόφευκτο τα λόγια της γερουσιαστή να γεννήσουν αντιδράσης. Η συνάδελφός της Ραφαέλα Παϊτα από το κεντρώο κόμμα Italia Viva καυτηρίασε τη στάση της Μενούνι λέγοντας πως τέτοια σχόλια δείχνουν «μια ντροπιαστική οπισθοδρόμηση». «Τα λόγια της αντηχούν ιδέες από ένα σκοταδιστικό παρελθόν, ευτυχώς ξεπερασμένο», ισχυρίστηκε.

Η Κιάρα Αππεντίνο, βουλεύτρια του κόμματος των Πέντε Αστέρων, έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X ότι τα Αδέλφια της Ιταλίας υποφέρουν από μια «νοσταλγία του Μεσαίωνα» και τόνισε ότι οι νεαρές γυναίκες πρέπει να διδάσκονται «την ελευθερία να ονειρεύονται και τα μέσα για να επιτύχουν μόνες όσα επιθυμούν».

Την περασμένη εβδομάδα η Μενούνι είχε πυροδοτήσει κριτική μετά την κατάθεση νομοσχεδίου με βάση το οποίο θα καθίστανται υποχρεωτικές οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο προβλέπεται να αποτρέπει μετονομασίες των εορτασμών των Χριστουγέννων σε «χειμερινές γιορτές» και επιβάλλει το υποχρεωτικό στήσιμο φάτνης. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει κυρώσεις για τους διευθυντές σχολείων σε περίπτωση που δεν ακολουθούν τους κανόνες.