Σε καθεστώς εκκαθάρισης θέτει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της Πολωνίας, τα οποία θεωρούνται «όργανα» της προηγούμενης κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Μπαρτολομέι Σινκίεβιτς.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι έλαβε την απόφαση προκειμένου «να διασφαλίσει τη λειτουργία και την αναδιοργάνωση» της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του ειδησεογραφικού πρακτορείου PAP.

Επισημαίνεται πως ο συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων που ανέλαβε τη διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ντόναλντ Τουσκ, ξεκίνησε μια αναδιοργάνωση των δημόσιων ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζει ότι μετατράπηκαν σε προπαγανδιστικά όργανα κατά την οκταετή διακυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Οι αλλαγές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του PiS, το οποίο λέει ότι η κυβέρνηση παρέκαμψε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει στον σχεδιασμό της. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, που είναι σύμμαχος του PiS, αποφάσισε να ασκήσει βέτο στην κυβερνητική πρόταση για τη χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, η ηγετική ομάδα των οποίων έχει ήδη αντικατασταθεί από την κυβέρνηση Τουσκ.

«Λόγω της απόφασης του προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας να αναστείλει τη χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, αποφάσισα να θέσω σε εκκαθάριση τις εταιρείες Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA και Polska Agencja Prasowa SA», ανέφερε ο υπουργός στην ανάρτησή του.

«Υπό την παρούσα κατάσταση, η ενέργεια αυτή θα διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία των εταιρειών αυτών, τη συνέχιση της αναγκαίας αναδιοργάνωσης και θα αποτραπούν οι απολύσεις εργαζομένων στις προαναφερόμενες εταιρείες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, το καθεστώς εκκαθάρισης μπορεί να αναιρεθεί ανά πάσα στιγμή από το κράτος. Η βουλευτής του PiS, Γιοάνα Λιτσόσκα, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η κυβέρνηση του Τουσκ καταστρέφει τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης» και ότι η απόφαση αυτή «πλήττει το κράτος».

Υπενθυμίζεται πως σε έκθεσή τους για την ελευθερία του Τύπου το 2020, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι «η κομματική ρητορική και η υποκίνηση μίσους παραμένουν ο κανόνας στα (πολωνικά) δημόσια μέσα ενημέρωσης τα οποία έχουν μετατραπεί σε φερέφωνο της κυβερνητικής προπαγάνδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ