Περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από επιθέσεων ομάδες ενόπλων που άρχισαν το Σάββατο (23/12) και συνεχίστηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων (15/12) σε πολλά χωριά της πολιτείας Πλατό, στην κεντρική Νιγηρία, όπως ενημέρωσαν οι τοπικές Αρχές.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου του Μπόκος, μιας περιοχής που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο θρησκευτικών και εθνοτικών εντάσεων, είπε επίσης πως άλλοι 300 είναι οι τραυματίες που νοσηλεύονται νοσοκομεία του Μπόκος, του Τζος και του Μπάρκιν Λάντι.

Οι ένοπλοι, τους οποίους οι ντόπιοι αποκαλούν «ληστές», επιτέθηκαν σε «τουλάχιστον είκοσι χωριά» και οι επιθέσεις αυτές ήταν «καλά συντονισμένες», όπως περιγράφηκε.

Οι επιθέσεις άρχισαν από το Μπόκος και συνεχίστηκαν στο Μπάρκιν Λάντι, όπου έχουν βρεθεί τουλάχιστον πενήντ πτώματα, σύμφωνα με τον Νταντζούμα Ντακίλ, τον πρόεδρο της περιοχής αυτής.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας Πλατό, ο Κάλεμπ Μουτφουάνγκ, χαρακτήρισε «βάρβαρη, βάναυση και αδικαιολόγητη» την επίθεση. Ένας εκπρόσωπός του υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν προληπτικά μέτρα για να σταματήσουν οι επιθέσεις «εναντίον αθώων πολιτών».

Οι κάτοικοι της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας ζουν με τον φόβο των επιθέσεων από τζιχαντιστικές οργανώσεις και εγκληματικές ομάδες που λεηλατούν τα χωριά και σκοτώνουν ή παίρνουν ομήρους τους κατοίκους τους.