Ένα χρόνο μετά το τέλος του Μουντιάλ η FIFA και το Netflix συνεργάστηκαν προκειμένου από τις 30 Δεκεμβρίου οι συνδρομητές της πλατφόρμας και φανς του ποδοσφαίρου να έρθουν, μέσα από το «Captains of the World», πιο κοντά σε όσα συνέβησαν από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου του 2022.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενήθηκε στο Κατάρ, για πρώτη φορά δηλαδή σε αραβικό έδαφος, είχε πολλές έντονες στιγμές του, όπως άλλωστε κάθε τέτοια λαμπερή διοργάνωση, και συνδυάστηκε με την ανέλιξη για πρώτη φορά του Λιονέλ Μέσι στον θρόνο του χαλίφη! Με σφραγίδα γνησιότητας και κελεμπία στην απονομή.

Πώς όμως μπορεί να πειστεί ο απαιτητικός θεατής πως η παραγωγή αυτή παρήχθη για να τον κάνει «σοφότερο»; Να τον βάλει στ’ άδυτα των αποδυτηρίων και να μάθει λεπτομέρειες για όσα κανείς δεν θέλει να κυκλοφορήσουν δημοσίως.

Το trailer έμοιαζε περισσότερο μ’ ένα δημιούργημα intro βιντεοπαιχνιδιού που δεν παραπέμπει σ’ εκείνα που αφήνουν αδιάφορο το κοινό. Κυριαρχούν η έλλειψη αισθητικής και η απουσία πρωτοτυπίας, ως εκ τούτου η σύγκριση με ανάλογα εγχειρήματα τείνει να γίνει ανώφελη.

Εκτός κι αν ήταν επίτηδες τόσο «φτωχό« και «ρηχό» για να παραπλανήσει, προτού κάνει την έκπληξη και εξιτάρει κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Τον αποκλεισμό του Ρονάλντο και το κλάμα του Νεϊμάρ τα είδαν όλοι. Τους πανηγυρισμούς των Αργεντίνων για την κατάκτηση του τροπαίου και την απογοήτευση των φιναλίστ Γάλλων επίσης. Τα αφιερώματα που έγιναν στο Μαρόκο για την τρελή πορεία του ως τα ημιτελικά ήταν αμέτρητα. Το τι σημαίνει για κάθε παίκτη η συμμετοχή και μόνο είναι αυταπόδεικτο. Οι αντιδράσεις εντός κι εκτός γηπέδου είχαν πλημμυρίσει ej arx;hw το twitter, οι φωτογραφίες των πρακτορείων αποτύπωναν τα συναισθήματα.

Σ’ αυτήν την περίπτωση η σκηνοθετική προσέγγιση και το χιουμοριστικό φινάλε δύσκολα θα σώσει το τελικό αποτέλεσμα. H FIFA σαν να σκόπευε απλώς να ακολουθήσει το ρεύμα της εποχής και να φτιάξει ένα χριστουγεννιάτικο review της διοργάνωσης.

Θα διαψευστούμε;