Σε μία περίοδο που η ακρίβεια «χτυπά» τα ελληνικά νοικοκυριά από παντού, πληροφορίες  αναφέρουν ότι η ΕΡΤ ήδη έχει εισηγηθεί στην Κυβέρνηση την αύξηση του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουμε για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση με κάθε λογαριασμό ρεύματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση της ΕΡΤ φέρεται να έχει καθορίσει και το ποσό της αύξησης του ανταποδοτικού τέλους κατά 0,50 ευρώ το μήνα, την ώρα που ήδη από το 2022 και βάσει του ισολογισμού της φαίνεται ξεκάθαρα εκτόξευση του κόστους για την παραγωγή του περιεχομένου της, πολλές φορές με αδιαφανείς διαδικασίες όπως έχουν καταγγείλει οι εργαζόμενοι για τη διοίκηση Ζούλα.  Ενδεικτικά, οι δαπάνες του 2021 από 176.888.000 € ανήλθαν σε 193.290.000 € το 2022.

Μια τέτοια προοπτική αύξησης του ανατοποδοτικού τέλους, υπολογίζεται ότι θα εισφέρει στην ΕΡΤ περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ αλλά όπως είναι αναμενόμενο θα προκαλέσει σειρά αντιδράσεων δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας την οποία διατρέχουμε αλλά και τις κατά πολλούς «ατυχείς» επιλογές της διοίκησης του κρατικού καναλιού.

Οι επιλογές αυτές αμφισβητούνται κυρίως για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά το αυξημένο κόστος της παραγωγής τους και ο δεύτερος την ποιότητά τους καθώς πολύ μικρό μέρος αυτών αφορούν ενημερωτικές – επιμορφωτικές εκπομπές που θα έπρεπε να αποτελούν την πλειοψηφία στο πρόγραμμα ενός δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου.