Μαζί με την πολυετή κρίση, η χώρα μας άφησε πίσω της και πολλές από τις αγκυλώσεις που καταδυνάστευαν τις παραγωγικές της δυνάμεις.

Ανοιξε έτσι ένας κύκλος οικονομικής ανάπτυξης, χαρακτηριστικά του οποίου είναι το φιλεπενδυτικό πνεύμα και η σύγχρονη αντίληψη για τον τρόπο που οφείλει να προσαρμόζεται μια οικονομία στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

Πρόκειται για μια αλλαγή υποδείγματος που έχει αναγνωριστεί διεθνώς από πολλούς «παίκτες» και με πολλούς τρόπους. Από την πολύ ουσιαστική ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας των διεθνών οίκων αξιολόγησης έως τον αναμφίβολα τιμητικό τίτλο της «χώρας της χρονιάς» από τον Economist, στην Ελλάδα αναγνωρίζεται πως πέτυχε, σε δυσμενείς από πολλές απόψεις συνθήκες, να προβάλει ως πόλος οικονομικής σταθερότητας αλλά και σαφούς γεωπολιτικού προσανατολισμού.

Πολλά είναι ασφαλώς αυτά που μένει να γίνουν, όπως επιβεβαιώνεται από την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που είδε το φως της δημοσιότητας. Είτε στη φορολογική πολιτική και τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους είτε στη λειτουργία των επιχειρήσεων και την αγορά εργασίας. Και βεβαίως στο ακανθώδες ζήτημα της ακρίβειας που απασχολεί και ανησυχεί παγίως την πλειονότητα των πολιτών.

Η «χώρα της χρονιάς» οφείλει συνεπώς να παραμείνει προσηλωμένη στην οδό των μεταρρυθμίσεων. Ώστε ο κύκλος της οικονομικής ανάπτυξης να συνοδευτεί από έναν κύκλο ουσιαστικής ευημερίας, κυρίως για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και όσους βίωσαν ή βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα του αποκλεισμού.

Σε αυτήν την προσπάθεια θα χρειαστεί η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Που τώρα καλούνται να εγκαταλείψουν και τις τελευταίες τους αγκυλώσεις.