Την σφοδρή επίθεση του προέδρου του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε η αιφνιδιαστική τροπολογία που ανατρέπει άρδην την σύνθεση της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. θέτοντας εκτός του Δήμο Αθηναίων και τον εκάστοτε δήμαρχο που οριζόταν επικεφαλής, εν προκειμένω τον Χάρη Δούκα.

Οι αντιδράσεις που έχουν εγερθεί είναι πολλές ενώ η παρέμβαση του κ. Ανδρουλάκη κατέδειξε την μεγάλη ενόχληση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταφέρεται κατά της κυβέρνησης καταλογίζοντάς της ότι «τώρα που ηττήθηκε ο εκλεκτός σας και ανιψιός του Πρωθυπουργού», βάζει χέρι στην εταιρεία.

«Τι φοβάται και τρεις μέρες πριν την ορκωμοσία του νέου δημάρχου παίρνει τον δήμο από το ΔΣ;», διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, επικαλούμενος την εξαγγελία Δούκα ότι θα διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στην Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. για τα έργα που έχουν γίνει. Και κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσύρει αυτή την ντροπή και προσβολή για την αυτοδιοίκηση, τον νέο δήμαρχο και την λαϊκή ετυμηγορία για αλλαγή σελίδας».

Κόντρα Ανδρουλάκη – Βορίδη

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απαντώντας στις επικρίσεις, είπε ότι «ουσιαστικά αλλάζει η μορφή διοίκησης της εταιρείας». «Μας λέτε ότι γίνεται σκοπίμως για να μην ασκήσει τα καθήκοντά του ο νέος δήμαρχος τον οποίο εκδικούμαστε. Θα είχε βάση αν ταυτοχρόνως δεν άλλαζε το πεδίο αρμοδιότητας, που έγινε σε ανύποπτο χρόνο», είπε αναφέροντας ότι οι σχετικές αλλαγές είχαν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο του Μαρτίου 2022 και αφορούν τα σχέδια αναπλάσεων σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στην Αθήνα.

Ο κ. Ανδρουλάκης αντέδρασε λέγοντάς του ότι «θέλετε να περιφρονήσετε την αυτοδιοίκηση» όταν μάλιστα τα 45 εκ. ευρώ είναι έργα ανάπλασης της Αθήνας και ότι η νυχτερινή τροπολογία έρχεται «ενώ έχει εξαγγείλει ο κ. Δούκας έρευνα για τον Μεγάλο Περίπατο, τρέχετε να αλλάξετε την διοίκηση και μας λέτε ότι άλλαξε ο σκοπός». «Άλλαξε αλλά τα μέσα τα παρακρατικά και πελατειακά παραμένουν με το όνομα της ΝΔ», συμπλήρωσε, με τον κ. Βορίδη να αφήνει ανοιχτό το θέμα της εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης στο ΔΣ.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα την αξιολογήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί». «Άλλο ζήτημα να μας λέτε ότι αυτό γίνεται για να μην είναι ο Δούκας πρόεδρος. Ε, δεν είναι αυτό», υποστήριξε ο κ. Βορίδης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σχολιάζει: «Μας λέτε ότι θα σας κάνουμε μια παραχώρηση σε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες της Αθήνας. Καταλαβαίνω ότι καλείστε να βγάλετε τα κάστανα από την φωτιά».

«Γιατί δεν τους βάλατε τους αυτοδιοικητικούς, δεν περιμένατε να συγκροτηθεί η ΚΕΔΕ και μετά να έρθετε με ρύθμιση;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «Τώρα που έπαψε να είναι δήμαρχος ο ανιψιός, όλα περνούν στην κυβέρνηση γιατί ενοχλείστε που είπε ότι θα ελέγξουμε όλα τα έργα όπως ο Μεγάλος Περίπατος που τον έστειλε στον Μεγάλο Περίπατο της ήττας».