Υπάρχουν αρκετές ελληνικές εταιρείες που διακρίνονται για τις καινοτόμες πρακτικές που ακολουθούν, καθώς είναι αυτές που τους εξασφαλίζουν έναν υψηλό, διαρκή ρυθμό ανάπτυξης, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Μία τέτοια περίπτωση είναι και η ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε, μία εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο της.

Η ΜΕΓΑ διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες παραγωγικές μονάδες προσωπικής φροντίδας στην Ευρώπη, έχοντας επενδύσει σε έναν εξοπλισμό υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Πρόκειται για μία 100% ελληνική εταιρεία που τοποθετεί την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, ενώ μέσα στο 2023 κατάφερε να επιτύχει για μία ακόμη χρονιά άνοδο στον τζίρο της, της τάξης του 10%.

Πώς καταφέρνει η ΜΕΓΑ να παραμένει ένας ισχυρός leader στην κατηγορία της; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα υπόδειγμα για το ελληνικό επιχειρείν; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουμε, μέσα από το κείμενο που ακολουθεί.

Μία μονάδα παραγωγής που ακολουθεί τα διεθνή standard ποιότητας και ασφάλειας

Μία περιήγηση στις παραγωγικές μονάδες της ΜΕΓΑ που βρίσκονται εντός Αττικής και έχουν συνολική έκταση 231.800τ.μ ιδιόκτητης γης, αποκαλύπτει πως πρόκειται για μία εταιρεία με απίστευτη τεχνολογία, όπου η Άριστη ποιότητα και η Ασφάλεια του καταναλωτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Αυτό οφείλεται σε ένα εξαιρετικά μεγάλο πλάνο επενδύσεων συνολικής αξίας άνω των 254 εκ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται σταδιακά από το 2000 και αφορά σε έναν προηγμένο, υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς και σε εξελιγμένα συστήματα ποιοτικού ελέγχου, μηχανήματα στην αιχμή της τεχνολογίας, τα οποία της επιτρέπουν να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας με αξεπέραστη ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, μόνο την τελευταία διετία η ΜΕΓΑ προχώρησε στη διεύρυνση των αποθηκών της, εγκαινίασε επιπλέον γραμμές παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων αλλά και νέες γραμμές παραγωγής απορροφητικών προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Οι νέες γραμμές παραγωγής είναι ευρωπαϊκής προέλευσης, συμβαδίζουν με τα υψηλότερα διεθνή standard ποιότητας και ασφάλειας, οπότε διασφαλίζουν μία ανέπαφη παραγωγή σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, έως και τη στιγμή της συσκευασίας των προϊόντων.

Πρόσφατα η ΜΕΓΑ διακρίθηκε με το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Βραβείο Προϊοντικής Ασφάλειας για τα προϊόντα EveryDay από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το βραβείο το οποίο απονεμήθηκε στη ΜΕΓΑ για δεύτερη φορά από την Κομισιόν αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση, καθώς την τοποθετεί, εκτός από την ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, και στη θέση των εταιρειών που αποδεδειγμένα ξεχωρίζουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε συστήματα και διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας. Εταιρείες που μεριμνούν για την ασφάλεια καταναλωτή με σταθερότητα και υψηλές επενδύσεις, απαιτώντας από την ίδια τη δουλειά τους πολλά παραπάνω από τα νομικά επιβαλλόμενα για τον τομέα τους.

Στο πλαίσιο της τελετής βράβευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβραβεύτηκαν καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και έρευνες που ενισχύουν την ασφάλεια των καταναλωτών πέρα από τις νομικές απαιτήσεις, αυξάνοντας έτσι το επίπεδο προστασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μία ισχυρή εξαγωγική δύναμη με πετυχημένη στρατηγική και διεθνή παρουσία

Η περίπτωση της ΜΕΓΑ αποδεικνύει πως παρά τις συνεχόμενες κρίσεις, την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο επιχειρείν, η ελληνική καινοτομία μπορεί να έχει ελληνική ταυτότητα και διεθνές «διαβατήριο». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα Babylino Sensitive, οι ελληνικές πάνες-leader στην κατηγορία τους, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 56 πιο εξαγώγιμα, εγχώρια προϊόντα.

Βέβαια, αυτό προκύπτει από την εξωστρεφή στρατηγική και στόχευση της ΜΕΓΑ στις νέες αγορές, ένα «ταξίδι» το οποίο ξεκίνησε δειλά το 1990 και σήμερα της έχει εξασφαλίσει μία πολύ ισχυρή παρουσία στον απαιτητικό διεθνή στίβο. Μάλιστα, οι επιχειρηματικές της κινήσεις έχουν συμβάλλει στο να επιτύχει έναν δεκαπλασιασμό των εξαγωγών της από το 2010 έως και το 2022.

Με «πυξίδα» τη βιωσιμότητα και την προσοχή στραμμένη στο Αύριο

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ΜΕΓΑ δεν έχει προβλέψει μόνο το επενδυτικό της πλάνο, αλλά έχει δημιουργήσει μία υπεύθυνη και απαιτητική στρατηγική για τη βιωσιμότητα, η οποία υλοποιείται μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες για τους πυλώνες ESG, με εξειδικευμένα σχέδια δράσης και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, καθώς και μέσα από το πρόγραμμα βιωσιμότητας Act Green, το οποίο συμπληρώνει και εντείνει τις περιβαλλοντικές της πρωτοβουλίες.

Ενδεικτικά, αξιοσημείωτο είναι ένα από τα έργα αυτοπαραγωγής ενέργειας το οποίο υλοποίησε στην Ελλάδα, μία εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων συνολικής ισχύος 3MWp, σε 25.000 τ.μ. οροφής των κτηριακών της εγκαταστάσεων στις Αχαρνές. Μιλώντας με αριθμούς, το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να αποφέρει ετησίως, 4.436MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία ισοδυναμεί με αντιστάθμιση 2.537 τόνων CO2 ανά έτος.

Στη μεγάλη προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο μέλλον η ΜΕΓΑ συνεργάζεται με αξιόλογους περιβαλλοντικούς φορείς και οργανισμούς, οι οποίοι με το έργο τους συνεισφέρουν στο να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Ένας από τους «συμμάχους» της είναι η Εναλεία με την οποία πραγματοποιεί για 3η χρονιά το πρόγραμμα «Καθαρό Αιγαίου», μέσω του οποίου έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 13 τόνους πλαστικών απορριμμάτων από τον βυθό της θάλασσας.

Επίσης, η 100% ελληνική εταιρεία – ηγέτης στον τομέα της δημιούργησε το πρόγραμμα Babytree, φυτεύοντας ένα δέντρο για κάθε παιδί που γεννιέται και με την αρωγή της We4all σκοπεύει να προχωρήσει στη δεντροφύτευση  85.346 δέντρων, τόσα όσες και οι γεννήσεις που προέκυψαν στη χώρα μας το 2021, μία χρονιά που «σφραγίστηκε» από ανεξέλεγκτες περιβαλλοντικές καταστροφές. Τέλος, μέσω του βραβευμένου περιβαλλοντικού προγράμματος «Δάσος=Ζωή», η ΜΕΓΑ για 4η χρονιά παρείχε εξοπλισμό πυροπροστασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, θέλοντας να συμμετέχει στην προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας.

Εκτός από τις δράσεις που αφορούν στη βιωσιμότητα, η ΜΕΓΑ παραμένει εδώ και πολλά χρόνια στο πλευρό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πραγματοποιώντας συνεργασίες με σπουδαίους κοινωνικούς φορείς. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Σωματείο Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος προχώρησε για 9η χρονιά σε προσφορά δωρεάν ιατρικού εξοπλισμού σε παιδιατρικές κλινικές της χώρας, ενώ υπολογίζεται πως όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει περισσότερα από 60.090 παιδιά.

Αν επιβεβαιώνουν κάτι όλα τα παραπάνω, αυτό είναι πως η ΜΕΓΑ, ενώ συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία, ακολουθώντας σταθερά μία συνεπή στρατηγική οργανικής ανάπτυξης και ελληνικής καινοτομίας, δεν παύει να παραμένει πιστή στις διαχρονικές αξίες που διέπουν τη φιλοσοφία της. Διότι από την αρχή, ο σεβασμός, η υπευθυνότητα και η ακεραιότητα, είναι οι πυλώνες που την εμπνέουν να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας, να αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας δίνοντας λύσεις, να βελτιώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, επιδιώκοντας ένα καλύτερο αύριο.