Κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της, η CocaCola Τρία Έψιλον αναλαμβάνει και υλοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνίας σε κάθε ευκαιρία, καθώς και τη διαρκή βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέσα από την ορθολογική διαχείριση του νερού, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και τη διαρκή μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Ορθολογική διαχείριση του νερού 

Το νερό βρίσκεται στην καρδιά της δραστηριότητας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, καθώς αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη των προϊόντων της, σημαντικό στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και ξεχωριστή κατηγορία προϊόντος του χαρτοφυλακίου της. Με στόχο να συμβάλλει στην προστασία του νερού, η εταιρεία έχει δεσμευτεί για την υπεύθυνη διαχείρισή του σε όλη την αλυσίδα αξίας της και τη διασφάλιση της επιστροφής του στο περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση:

  • υλοποιεί σειρά επενδύσεων σε τεχνολογίες και διαδικασίες επιτυγχάνοντας την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγική τη διαδικασίας σε όλες τις μονάδες της.
  • πραγματοποιεί σταθερά ελέγχους και κάνει καταμέτρηση των καταναλώσεων νερού στις παραγωγικές της μονάδες, προκειμένου να εντοπίσει και να διορθώσει πιθανές διαρροές ή άσκοπες καταναλώσεις.
  • υιοθετεί πρακτικές εξοικονόμησης νερού στις παραγωγικές της μονάδες.

Η επιτυχία των πρωτοβουλιών της εταιρείας που συνδέονται με την ολιστική προσέγγισή της  για τη μείωση χρήσης και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, επιβεβαιώνεται με την ανώτατη πιστοποίηση από την Alliance for Water Stewardship (AWS). Ειδικότερα, το Σχηματάρι Mega-Plant, η μονάδα παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο και το εργοστάσιο στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι τα μόνα εργοστάσια στους κλάδους αναψυκτικών και νερού που φέρουν από το 2021 την πιστοποίηση AWS Platinum.

Επιπλέον, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών για την ορθολογική χρήση του νερού και να συμβάλλει στην ενίσχυση της υδατικής τους επάρκειας, η Coca-Cola στην Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα «Zero Drop». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation και σε συνεργασία με το διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med). Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2023, το Zero Drop «ταξίδεψε» στο Ηράκλειο Κρήτης αναβαθμίζοντας το αρδευτικό δίκτυο των κοινοτήτων του Προφήτη Ηλία και Βουτών. Στη συνέχεια, το Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος στο Σχηματάρι, όπου η εταιρεία μετέφερε βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης υδάτων που εφαρμόζει στις παραγωγικές της μονάδες στο δημόσιο τομέα. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων πόσιμου νερού ετησίως για το Δήμο Τανάγρας.

Net Zero 2040

Με προτεραιότητα να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει δεσμευτεί για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του έως το 2040.

Αποδεικνύοντας στην πράξη τις προσπάθειές της για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, τον Απρίλιο του 2023 η εταιρεία ανακοίνωσε το στόχο της να καταστεί το Εργοστάσιο παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ κλιματικά ουδέτερο μέχρι το 2025. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της δέσμευσής της για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.

Στην ίδια κατεύθυνση, η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε όλες τις παραγωγικές της μονάδες, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, ενώ το 62% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιεί προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές.

Παράλληλα, στοχεύοντας στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών, το 49% των ψυγείων που διαθέτει η Coca-Cola Τρία Έψιλον στην αγορά είναι ενεργειακά αποδοτικά. Ταυτόχρονα, υλοποιεί το πρόγραμμα του «Πράσινου Στόλου», που αφορά στην αντικατάσταση των οχημάτων του στόλου της με οχήματα τεχνολογίας Hybrid, Plug-in Hybrid και Full Electric, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 53% μέχρι το 2030.

Ανακύκλωση & Κυκλική Οικονομία

Mε όραμα «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίµµατα», η Coca-Cola Τρία Έψιλον επενδύει στο σχεδιασμό πιο βιώσιμων συσκευασιών, τη μείωση των υλικών συσκευασίας και συσκευασιών από πρωτογενή υλικά, καθώς και την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων συσκευασιών.

Μια από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες της εταιρείας προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αντικατάσταση της πλαστικής μεμβράνης στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου με τη νέα συσκευασία KeelClip™. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους €4 εκατ., η οποία οδηγεί στη μείωση χρήσης πλαστικού κατά 540 τόνους και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 κατά 480 τόνους ετησίως. Η δράση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τον πρωταρχικό στόχο της εταιρείας για την επίτευξη της συλλογής και ανακύκλωσης του ισοδύναμου κάθε συσκευασίας που κυκλοφορεί στην αγορά μέχρι το 2030.

Παράλληλα, η εταιρεία, με στόχο να στηρίξει περαιτέρω την εθνική προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων, διαθέτει στην αγορά νέες συσκευασίες μπουκαλιών με μη αποσπώμενα καπάκια στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ροφήματα. Οι νέες συσκευασίες έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την ανακύκλωση, καθώς τα καπάκια παραμένουν προσαρτημένα στο μπουκάλι, με αποτέλεσμα 256 εκατομμύρια καπάκια πλαστικών μπουκαλιών να παραμένουν ανακυκλώσιμα.

Ενίσχυση της κοινωνίας

Η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνεισφέρει ουσιαστικά στις ανάγκες τόσο της κοινωνίας όσο και των τοπικών κοινωνιών όπου έχει παρουσία, με πρωτοβουλίες που δημιουργούν αξία και ένα θετικό αποτύπωμα. Χαρακτηριστικό είναι το κοινωνικό πρόγραμμα Empowered, η νούμερο ένα ολιστική πλατφόρμα ενίσχυσης απασχόλησης που στόχο έχει να προσφέρει στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για να κάνουν με επιτυχία το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα. Το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) στην ενδυνάμωση της νέας γενιάς (Youth Empowered), β) στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας (Women Empowered), και γ) στο upskilling & reskilling των επαγγελματιών του κλάδου HoReCa (HoReCa Empowered). Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα Empowered έχει στηρίξει περισσότερους από 40.000 χιλιάδες συμμετέχοντες και στοχεύει, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ψηφιακές εκπαιδεύσεις και δια ζώσης workshops, να ενδυναμώσει 15.000 επιπλέον επωφελούμενους μέχρι το 2025.

Ταυτόχρονα, η Coca-Cola Τρία Έψιλον ενισχύει το έργο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προσφέροντας προϊόντα και εθελοντική εργασία, ενώ παράλληλα είναι ουσιαστικά και υπεύθυνα παρών κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για έκτακτη βοήθεια.

Μέσα από την ολιστική της προσέγγιση στη βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη και διακυβέρνηση, η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνεχίζει να αναπτύσσεται και να ανοίγει νέες προοπτικές για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.