Αντιλαϊκό και ταξικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε πως «Ο προϋπολογισμός εκφράζει γνήσια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των λίγων ενάντια στα συμφέροντα των πολλών» για να συμπληρώσει με νόημα πως είναι «αντιλαϊκός και ταξικός». Ο κ. Κουτσούμπας επέκρινε την «επεκτατική δημοσιονομική πολιτική» διότι έχει συμβάλει στη διόγκωση της ακρίβειας για να σχολιάσει «εσείς δεν μας λέγατε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που έπεισε την Ευρώπη να την υιοθετήσει; Ότι έπεισε την Γερμανία και τους άλλους. Εδώ γελάνε με αυτά ακόμα και τα μικρά παιδιά». Παράλληλα, έκανε λόγο «για το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους όλο τον λαό της πατρίδας μας και αφορά άμεσα τα μεγέθη του προϋπολογισμού: αυτό της ακρίβειας».

Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας Κουτσούμπας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τις φοροεπιβαρύνσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλετε να κλείσετε τους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες. Aντλείτε χρήματα από τα γνωστά ισοζύγια μέσω του ΦΠΑ και του φόρου για τα καύσιμα. Ψηφίσατε και το έκτρωμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν στοχεύετε στη φοροδιαφυγή. Να τους κλείσετε θέλετε και να τους αφανίσετε».

«Δωράκια» στους «φίλους»

Αντίθετα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «έχει πολλά δωράκια ο προϋπολογισμός» για τους «φίλους» της κυβέρνησης

Όπως είπε: Τους μειώνετε τον φόρο συγκέντρωσης των κεφαλαίων τους από 0,5% σε 0,2%, μειώνετε κατά 50% του φόρου των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών. Τους καταργείτε τον φόρο τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα».

Ακόμη, ο ίδιος  αναφέρθηκε και στην συζήτηση για την Κλιματική Κρίση λέγοντας «Συζητάνε για τα ορυκτά καύσιμα ή για τις ανανεώσιμες πηγές και τελικά κατέληξαν σε ένα κείμενο μούφα», ενώ στη συνέχεια εμφάνισε φωτογραφία σχολικής αίθουσας με τους σοφάδες του ταβανιού να έχουν καταρρεύσει, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια κύριοι για τον εκσυγχρονισμό σας», ενώ παρέδωσε τη φωτογραφία για τα πρακτικά.

Κριτική σε Κασσελάκη

Από την κριτική του κ. Κουτσούμπα δεν ξέφυγε και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η φράση του «Πού τα βρήκατε αυτά στα φιντάνια» είπε «το τελευταίο του μαργαριτάρι ήταν ότι δεν πρέπει να χωρίζονται οι Έλληνες ταξικά. Τον Κασσελάκη περιμέναμε. Λες και δεν υπάρχουν εργάτες, αγρότες και από την άλλη βιομήχανοι και εφοπλιστές. Μας λέει να μην ασχολούμαστε μαζί του, να τον αφήσουμε να ανθίσει. Εμείς τους λέμε να τον χαίρεστε και να τον προτείνετε για Νόμπελ οικονομίας».

Για την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχολίασε με νόημα, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «ποιες είναι οι επιθετικές ενέργειες από τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται να απέχει; Η Τουρκία θεωρεί αιτία πολέμου το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Επιχειρείται μια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης και στο τραπέζι έχουν τεθεί όλα τα απαράδεκτα αιτήματα της Τουρκίας» για να προσθέσει «το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους εκχώρηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων».