Δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και άρχισαν οι ετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η είδηση έρχεται από την Άγκυρα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ζεκί Ακτούρ να αναφέρει ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών, οι οποίες είχαν ανασταλεί για περισσότερα από 2 χρόνια, ξεκίνησαν και πάλι με αυτές τις συναντήσεις. Έχουν αρχίσει ήδη να συγκροτούνται τα σχέδια για την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Οι συναντήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν αποσκοπούν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά στη διατήρηση θετικής ατμόσφαιρας και στην αύξηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά την τελευταία συνάντηση επιτεύχθηκαν θετικές εξελίξεις».

***

Καρφιά Κασσελάκη σε Τσίπρα

Πώς το έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε μια παλαιά ελληνική ταινία; «Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» και ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να το ενισχύσει αυτό. Πως; Προ ημερών, έριξε τα πυρά του στον Αλέξη Τσίπρα μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση  ξεσηκώνοντας όπως μου είπαν μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το κρεβάτι για την κυβέρνηση της ΝΔ» λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, για να συμπληρώσει πως «προφανώς και έκανε λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά», προσθέτοντας ότι «το 41% από τη δική μας αποχή βγήκε».  Η τοποθέτηση αυτή μου είπαν πως προκάλεσε την ενόχληση του Αλ. Τσίπρα αν και ο πρώην Πρωθυπουργός επιλέγει να μην μιλά και βλέπει το δρόμο προς τις ευρωεκλογές και δίνει μεγάλη έμφαση στο δημοκρατικό μέτωπο έναντι της ακροδεξιάς και βέβαια κατά των πολιτικών λιτότητας.

***

Για ΚΕΔΕ ο Δούκας

Πλώρη για υποψήφιος με το ΠαΣοΚ, για την προεδρία της ΚΕΔΕ έβαλε ο Χάρης Δούκας. Μάλιστα, το θέμα το συζήτησε με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Και όπως μου είπαν ο Χ. Δούκας μπορεί ως επικεφαλής του συνδυασμού αυτού να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις. Και επί τη ευκαιρία να σας πω ότι είδα πολλά ενδιαφέροντα ονόματα που ανέλαβαν θέσεις αντιδημάρχων και θα τρέξουν τα θέματα του Δήμου, αλλά έμαθα ότι στο στενό επιτελείο του Χ. Δούκα είναι και ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαππας που είναι εκ των στενών, αφανών, συνεργατών του.

***

Οι υποψηφιότητες για την Ευρωβουλή

Η αλήθεια είναι ότι άρχισαν κάπως νωρίς  τα τηλεφωνήματα στα κόμματα για τις υποψηφιότητες στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Στο ΠαΣοΚ, για παράδειγμα, όπως μου λένε, υπήρξε βολιδοσκόπηση στον Φίλιππο Σαχινίδη (για να  είναι υποψήφιος μαζί με τους Αντρέα Σπυρόπουλο και ο Νίκο Παπανδρέου). Στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε ήδη  πρόταση στον Νίκο Φαραντούρη (σύμβουλο του Στέφανου Κασσελάκη) και στη ΝΔ είναι πολλοί οι υποψήφιοι (ακόμα και από νυν βουλευτές) για το ευρωψηφοδέλτιο.  Από τους παλιούς ευρωβουλευτές ακούγονται τα ονόματα ότι παραμένουν του Βαγγέλη Μείμαράκη και της  Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, πιθανότατα και του Στέλιου Κυμπουρόπουλου ενώ ακούγεται και το όνομα του Πύρρου Δήμα (ώστε και στις ευρωεκλογές η ΝΔ να συνεχίσει την… διεύρυνση).

***

Πώς ο Πόρος θα μετατραπεί σε πράσινο νησί

Η μετατροπή του Πόρου στο επόμενο GR-eco Island, δηλαδή σε πράσινο και βιώσιμο νησί, θα κινηθεί σε 4 άξονες που αφορούν στο το πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο νησί, καθώς και των μεταφορών που γίνονται πάνω σε αυτό, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο βασικότερος όμως άξονας είναι το πρασίνισμα της θαλάσσιας διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, φιλοδοξώντας η σύνδεση με τον κοντινό Γαλατά να γίνει η πρώτη πορθμειακή γραμμή μηδενικών ρύπων στη χώρα μας, χάρη σε ένα εντελώς καινούριο ηλεκτρικό ferryboat αλλά και στα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη που θα μετατραπούν σε ηλεκτρικά.
Η συνδεσιμότητα 170 κατοικημένων νησιών στην Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 15% του πληθυσμού της χώρας, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα πολύπλοκο ακτοπλοϊκό δίκτυο. Στόχος της Eλληνικής Kυβέρνησης είναι να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων που σχετίζονται με την ακτοπλοΐα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την προσβασιμότητα των νησιωτικών αυτών περιοχών, με τον Πόρο να αποτελεί ιδανική περίπτωση για να ξεκινήσει η εφαρμογή του πλάνου αυτού λόγω της κοντινής του απόστασης από την ηπειρωτική χώρα αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό, με χιλιάδες σκάφη να τον επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι.

***

 Η Αγιά Σοφιά, οι αγνοούμενοι και τα παιδιά από την Ουκρανία

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά σημαντικά πράγματα συμβαίνουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης που άμεσα ενδιαφέρουν την χώρα μας. Για παράδειγμα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 4-5 Δεκεμβρίου, συζητήθηκε η επιδεινούμενη κατάσταση του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής με τον Διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε επόμενη συνεδρίαση το 2024, ώστε να εξεταστούν πολιτικές που θα συμβάλουν στην διαφύλαξη του μνημείου.
·Ο κ. Ρουσόπουλος ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 8 Δεκεμβρίου – για τελευταία φορά μετά από δύο ομόφωνες συνεχείς επανεκλογές – ανέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας των κρατών-μελών με στόχο αφενός την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και αφετέρου την διαφύλαξη των ζωών των μεταναστών. Τέλος, συζητήσαμε ζητήματα όπως, οι αγνοούμενοι πρόσφυγες, οι εργαζόμενοι μετανάστες – ένα θέμα που θα απασχολεί όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια – και εξετάσαμε τρόπους που η Επιτροπή μπορεί να συμβάλει στην βέλτιστη διαχείριση αυτών. Στην ‘‘Ad hoc Επιτροπή του ΣτΕ για τα παιδιά της Ουκρανίας που έχουν μεταφερθεί παράνομα στην Ρωσία’’ στις 15 Δεκεμβρίου, δηλώθηκε η ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά, να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα. Επεσήμανα πως η πρακτική του παιδομαζώματος – καταδικασμένη στις δέλτους της Ιστορίας – δεν έχει χώρο στον 21ο αιώνα και δη στον πολιτισμένο κόσμο.

***

Το φυντάνι, ο Μάο και η υψηλή πολιτική

Αυτή η ιστορία με το… φυντάνι έχει και συνέχεια. Όταν λοιπόν ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε εκτενώς τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας: «Έψαχναν πολύ καιρό να βρουν αυτό το φυντάνι;», υπήρξε και… απάντηση Κασσελάκη: «Κατ’ αρχήν εύχομαι να έχει αναρρώσει και ακολούθως θέλω να τον συναντήσω. Γι’ αυτό που είπε, θα του θύμιζα τις λέξεις του Μάο, αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν».

***

 Η ανοιχτή επιστολή του ΚΚΕ για την ψήφο με επιστολή!

Είναι αλήθεια πως ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε όταν ανακοίνωνε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και μάλιστα από τις προσεχείς ευρωεκλογές. Για τα σχετικά της νέας ρύθμισης η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέλαβε να ενημερώσει σχετικά τα κόμματα.
Τέτοια συνάντηση όμως δεν θα έχει με το ΚΚΕ, το οποίο προτίμησε να δημοσιεύσει ανοικτή επιστολή του “προς την κυβέρνηση, τα κόμματα και τον ελληνικό λαό” ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συναντήσεις και διαβουλεύσεις “για τους όρους εφαρμογής ενός αντιδραστικού και επικίνδυνου μέτρου”, το οποίο “δε διασφαλίζει τη μυστικότητα και αμεσότητα της ψήφου, δημιουργώντας μεγάλες αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογών”!
Στον Περισσό -όπως ενημερώνομαι- έχουν πάρει το θέμα πολύ σοβαρά, καθώς θεωρούν πως “τίποτα άλλο, εκτός από την αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα που διαθέτουν παραβάν, σφραγισμένες κάλπες, εφορευτικές επιτροπές, δικαστικούς και εκλογικούς αντιπροσώπους δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο κάθε ψηφοφόρος θα είναι -τουλάχιστον τη στιγμή της ψηφοφορίας- μόνος του και απαλλαγμένος από άμεσες πιέσεις και εκβιασμούς, που ούτως ή άλλως υφίστανται”.
Επικαλούνται μάλιστα παραδείγματα άλλων χωρών, όπιου έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί παρατυπίες. Όπως καταλάβατε το ΚΚΕ όχι μόνο δεν θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών, αλλά την ενημερώνει ότι η μόνη πρόταση που έχει να καταθέσει είναι αυτή της απόσυρσης του σχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου.