Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί του φορολογικού συστήματος και της οικονομικής πολιτικής γενικότερα ανέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, εξαπολύοντας νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο (16/12) στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» του Alpha με οικοδέσποινα τη Ναταλία Γερμανού, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε την εφαρμογή σταθερής φορολογίας για τα επόμενα δέκα χρόνια και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «αλαζονική συμπεριφορά» που πηγάζει από το 41% στις εθνικές εκλογές.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης

«Έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου από τις λαϊκές συνοικίες, από αγρότες, από ελεύθερους επαγγελματίες που ξυπνάνε μια μέρα και βλέπουν να πέφτει πάνω τους ένα οριζόντιο μέτρο που αλλάζει τη ζωή της. Κι όχι μόνο αλλάζει τη ζωή τους, αλλά τους βάζει να είναι ενάντια στους εργαζόμενούς τους. Επειδή ο κατώτατος μισθός στην επιχείρηση καθορίζει τη φορολογική υποχρέωση που έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας.

Αυτό λέγεται κοινωνικός αυτοματισμός. Είναι κλασική συνταγή. Αντί να λύσεις το πρόβλημα στη ρίζα του, βάζεις τη μία κοινωνική ομάδα να έχει αντιπαλότητα με την άλλη ομάδα.

Αυτές δεν είναι οι αξίες μας.

Θέλουμε να αλλάξουμε τον φορολογικό κώδικα. Να μην υπάρχουν κάθε τρεις μήνες αλλαγές με δυσάρεστες εκπλήξεις. Θέλουμε έναν απλό φορολογικό κώδικα με δύο συντελεστές βάσει κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Όσες έχουν κάτω από 220.000 ευρώ εισόδημα ετησίως πληρώνουν 17%, όσες έχουν παραπάνω πληρώνουν 24%. Και βοηθάει τα οικονομικά του κράτους, και είναι κέρδος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για το ατομικό εισόδημα, πρέπει να τελειώνει αυτό το μπέρδεμα. Πρέπει να υπάρχει μία κλίμακα προοδευτική που να φορολογεί το εισόδημα που έχεις κάθε χρόνο. Έσοδα – έξοδα. Τέλος. Πληρώνεις αυτόν τον φόρο. Σταθερό φορολογικό σύστημα για 10 χρόνια.

Θυμάστε τι είπε ο κ. Μητσοτάκης σε έναν ηλικιωμένο; «Pass δεν πήρες;». Λες και είναι δικά του χρήματα και του κάνει δωρεά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ένα τζάκι πολιτικής οικογένειας. Έτσι μιλάει το τζάκι.

Και εγώ στο Κολλέγιο Αθηνών ήμουν πριν φύγω στο εξωτερικό. Δεν θυμάμαι να μας διδάσκουν τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω πού έμαθαν να σκέφτονται έτσι. Καλά θα κάνουν να σταματήσουν αυτήν την αλαζονεία του «41%» που τους έχει κάνει ανάλγητους.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τα Τέμπη, τα οποία δεν είναι ατύχημα ούτε δυστύχημα, είναι ειδεχθές έγκλημα. Και τι λέει ο κ. Γεωργιάδης; «Δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος σήμερα». Δεν χωράνε εκ των υστέρων διευκρινίσεις σε αυτά. Η καρδιά σου φαίνεται όταν το λες. Η καρδιά σου δε θέλει διευκρίνιση».