Θα αρχίσω με μια είδηση της τελευταίας στιγμής με εξαιρετικό όμως ενδιαφέρον που αφορά την πολύπαθη υπόθεση, την εθνική υπόθεση για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Σε παράθεση επιχειρημάτων υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα εξελίχθηκε συζήτηση στη βρετανική Βουλή των Λόρδων το απόγευμα της Πέμπτης, παρά το ότι ο εισηγητής ήταν αρνητικός έναντι μιας τέτοιας προοπτικής.

Να σκεφτείτε ότι από τους συνολικά έντεκα ομιλητές πλην του υφυπουργού που πήραν το λόγο, μόνο ακόμα δύο υπερασπίστηκαν τη διατήρηση των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο, οι υπόλοιποι ζήτησαν να επιστραφούν. Τι λέει η Αθήνα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μου είπε ότι με εξαίρεση των μελών της κυβέρνησης Σούνακ (σ.σ. είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός που αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη) όλοι οι άλλοι είναι υπέρ της επιστροφής στη Βουλή των Λόρδων.

Και κάτι ακόμα, επειδή ακούστηκαν από ορισμένους στο Λονδίνο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια διευθέτηση για δανεισμό των γλυπτών, αλλά μόνον όταν η Αθήνα παραιτηθεί από την κυριότητα τους, η κυρία Μενδώνη ήταν σαφής: «Ποτέ μα ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την κυριότητα των γλυπτών». That’s it.

***
Και ξαφνικά γεμίσαμε με… κόκκινα τηλέφωνα

Στην αρχή, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου (επί Ρήγκαν και Μπρένζιεφ), ονόμαζαν την απευθείας τηλεφωνική σύνδεση Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου «κόκκινο τηλέφωνο». Δεν ξέρω εάν όντως τα τηλέφωνα αυτά των δύο υπερδυνάμεων ήταν κόκκινα, αλλά κάποια στιγμή ήρθαν τα κινητά, όλοι απέκτησαν αυτά, αλλά η ονομασία «κόκκινο τηλέφωνο» όταν πρόκειται για απευθείας συνεννόηση μεταξύ δύο ηγετών, έμεινε.

«Κόκκινα τηλέφωνα» υπήρξαν κατά καιρούς ανάμεσα στην Αθήνα- Άγκυρα, αλλά δεν λειτούργησαν, ούτε καν για την αποφυγή κρίσεων. Να πάρτε για παράδειγμα της κρίση του Oruc Reis, υπήρξε αυτή η ευκαιρία για απευθείας συνεννόηση πλην όμως όχι μόνον δεν λειτούργησε, αλλά οι Τοιύρκοι με απόλυτη μυστικότητα έστελναν το ερευνητικό τους σκάφος με μυστικότητα κοντά στο Καστελλόριζο. Τώρα όμως μετά την εξάωρη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τα λεγόμενα «κόκκινα τηλέφωνα» πλήθυναν και αυξήθηκαν. Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι και λογαριάστε:

Απευθείας τηλεφωνική σύνδεση έχουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης – Ταγίπ Ερντογάν, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι υπουργοί Αμύνης Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης και Αλί Γερλίκαγια (με Whatsapp), οι Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγοί Κωνσταντίνος Φλώρος και Μετίν Γκιουράκ, οι αντιναύαρχοι αρχηγοί του Λιμενικού (ή Ακτοφυλακής) Γεώργιος Αλεξανδράκης και Αχμέτ Κεντίρ, αλλά κι οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών Θεμιστοκλής Δεμίρης και Ιμπραχίμ Καλίν.

Μπορεί ο Καλίν να μην είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με τον Ερντογάν, αλλά οι δύο αρχηγοί της ΕΥΠ και της ΜΙΤ έχουν συνεχή συνεννόηση μεταξύ τους, συνεργάζονται, όπως αποκαλύφθηκε στις συζητήσεις που είχαν οι δύο ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου την 7η Δεκεμβρίου.

Επιπλέον ανταλλαγές «κόκκινων τηλεφώνων» για απευθείας τηλεφωνική σύνδεση είχαν (και μάλιστα όταν βρέθηκαν στην… Ουάσιγκτον) οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών για το ΝΑΤΟ Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

***
Πλάτη -πλάτη Κασσελάκης- Στουρνάρας

Βρέθηκαν μαζί σε μια δεξίωση οι Στέφανος Κασσελάκης και Γιάννης Στουρνάρας και δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα. Καλά θα πείτε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κασσελάκης δεν θα ήθελε να συναντηθεί με τον κεντρικό τραπεζίτη, έστω για να ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομία ή την νομισματική πολιτική;

Να θυμίσω ότι ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της θητείας του κυνήγησε τον κεντρικό τραπεζίτη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε για την σκευωρία Νοβάρτις, η τότε Πρόεδρος της Βουλής ήθελε τη σύλληψή του, αλλά προς το τέλος ο Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ τα βρήκαν με τον κ. Στουρνάρα και είχαν συναντηθεί. Μάλιστα ο ένας από τους οικονομικούς συμβούλους του κ. Τσίπρα ο Γιώργος Χουλιαράκης έγινε σύμβουλος του κ. Στουρνάρα.

Απλώς Κασσελάκης και Στουρνάρας κάθισαν στην δεξίωση σε ένα τραπέζι πλάτη- πλάτη και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πως δεν τον γνωρίζει. Όπως δεν αντάλλαξε κουβέντα και με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά που βρισκόταν και αυτός στην ίδια δεξίωση.

***
Το σημάδι στα χείλη του Κασσελάκη, έμοιαζε με έρπη

Με ένα σημάδι στα χείλη που ορισμένοι αποφάνθηκαν ότι μοιάζει πολύ με αυτό του έρπητα, εμφανίστηκε σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Πρόκειται για ένα σημάδι που τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στα χείλη μετά από περίοδο με μεγάλο στρες. Ωστόσο ουδείς ακόμα μπορεί αν διαβεβαιώσει αν όντως πρόκειται για έρπη ή αν η πληγή αποτελεί τραύμα από κάποιο άλλο χτύπημα, αλλά οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη λένε ότι το προηγούμενο διάστημα ο Πρόεδρος πέρασε μεγάλο στρες, κυρίως με την αποχώρηση των 11 στελεχών.

Άλλοι όμως θυμήθηκαν το αντίστοιχο πρόβλημα που αντιμετώπιζε συχνά ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Απλώς θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε βγάλει επιχείλιο έρπητα τόσο μετά τη 17ωρη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, όσο και μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015.

***
Οι Έλληνες της Γαλλίας και η επιστολική ψήφος

Πάμε τώρα σε μια άλλη δεξίωση, στην πρεσβεία μας στο Παρίσι, όπου η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως «περικυκλώθηκε» από Έλληνες που ζον στην Γαλλία και της ζητούσαν αφενός πληροφορίες για την επιστολική ψήφο και αφετέρου εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, αφού περιορίζει αισθητά την αποχή.

Αλλά δεν είναι μόνον οι ομογενείς στη Γαλλία που ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την επιστολική ψήφο, είναι και Γαλλίδα ομόλογος της κυρίας Κεραμέως, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ζήτησε και αυτή λεπτομέρειες.

***
Επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με κορωνοϊό

Θετικός στον κορωνοϊό ( με ελαφρά συμπτώματα) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Υποχρεώθηκε να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα του και να κάνει χρήση της μάσκας του..

***
«Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω»

Μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνει το ΚΚΕ μαζί με την ΚΝΕ την Κυριακή το απόγευμα στον Περισσό. Ξεχωριστή στιγμή της φετινής γιορτής θα είναι η μουσικοθεατρική παράσταση, με μουσική και τραγούδια του αξέχαστου Θάνου Μικρούτσικου και κείμενο της Μαρίας Παπαγιάννη. Τίτλος της παράστασης: «Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω».

Στην παράσταση θα ακουστούν τραγούδια, πολλά και διαφορετικά, που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος για παιδιά, σε μια ιστορία που εξελίσσεται κάποια Χριστούγεννα πάνω και κάτω από τη Γη, με ήρωα ένα καλικατζαράκι. Τραγούδια του Θάνου, που πάντα πίστευε πως η καλή τέχνη για παιδιά δεν χωράει εκπτώσεις. Το παραμύθι θα είναι για τη διαφορετικότητα και για τη χαρά να μοιραζόμαστε ιστορίες, στιγμές, περιπέτειες, ταξίδια και… Χριστούγεννα.

Όπως διαβάζω στο φουαγιέ του αίθουσας εκδηλώσεων θα υπάρχει και γωνιά αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο όπου τα παιδιά θα εμπνευστούν από στίχους που είχε μελοποιήσει ο μουσικοσυνθέτης και θα φτιάξουν τις δικές τους ζωγραφιές. Σκοπός θα είναι να συνθέσουν όλα μαζί, με τις ζωγραφιές τους, ένα χριστουγεννιάτικο πειρατικό καράβι που θα γεμίσει με μοναδικές ευχές για να σαλπάρει μακριά, για να στείλει παντού το μήνυμα της αλληλεγγύης, της φιλίας και της τόλμης!

***
Με την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία κινδυνεύουν ζωές στο Μαρούσι

Από μια βιαστική ( και συνεπώς λανθασμένη) μονοδρόμηση, στο Πολύδροσο Αμαρουσίου (διασταύρωση των οδών Ευζώνων και Κ. Καραμανλή), σημειώνονται καθημερινώς τροχαία ατυχήματα και κινδυνεύουν ζωές.

Το περίεργο είναι ότι για το σοβαρό αυτό ζήτημα έχουν ενημερωθεί οι πάντες (περιφέρεια, δήμος Αμαρουσίου, υπουργός Προστασίας Πολίτη, τροχαία) και όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα, τη στιγμή που καθημερινώς περνούν από εκεί τα σχολικά αυτοκίνητα. Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι η μία υπηρεσία ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη, πλήρης αδιαφορία και ακόμα έχει υπάρξει ένα χαρτομάνι άνευ αντικειμένου, χωρίς κανείς να παίρνει την ευθύνη, είτε να τοποθετήσει ένα φανάρι, είτε να αλλάξει την μονοδρόμηση.

Θέλετε και άλλο περιστατικό ακόμα πιο εξωφρενικό της αθάνατης ελληνικής δημόσιας διοίκησης; Ο επικεφαλής μιας από τις υπηρεσίες αυτής είναι… τσακωμένος με τον επικεφαλής της άλλης υπηρεσίας και δεν θέλουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Το ζήτημα είναι αρκετό σοβαρό, ήδη οι κάτοικοι της περιοχής απευθύνονται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας όχι μόνον να παρέμβει, αλλά να διατάξει και έρευνα για το ποιος ευθύνεται για αυτό το χάλι, με το οποίο οι οδηγοί (Ι.Χ. σχολικών, μοτοσυκλετών, πούλμαν ) παίζουν καθημερινά τη ζωής τους κορώνα γράμματα.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο δήμαρχος έχει τοποθετήσει καθρέπτες (νομίζοντας ότι έτσι απλά θα λύσει το πρόβλημα), οι οποίοι με την πρώτη βροχή (για να μην πω συννεφιά) θολώνουν και η ορατότητα γίνεται…μηδέν.