Διορθώσεις στο κείμενο της τροπολογίας για τους μετανάστες εργαζόμενους, ζητάει το ΚΚΕ, το οποίο αν και δεν θεωρεί επαρκή τη νομοθετική παρέμβαση, δεν στέκεται «απέναντι» της, με την έννοια ότι δεν την καταψηφίζει.

Η τροπολογία για τους μετανάστες εργαζόμενους έρχεται να απαντήσει σε μία υπαρκτή ανάγκη, την έλλειψη εργατικών χεριών, την ώρα μάλιστα που έχουμε υψηλή ανεργία, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που κάλεσε ωστόσο την κυβέρνηση να αποσύρει επιμέρους διάταξη της τροπολογίας που ορίζει ότι οι μετανάστες θα χάνουν την άδεια διαμονής αν δεν έχουν εργασία.

«Με την τροπολογία αυτή, δεν σας έπιασε ο πόνος να λύσετε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων. Θέλετε να διασφαλίσετε φθηνό εργατικό δυναμικό για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των εργοδοτών. Και από αυτή την άποψη τους κάνετε και ένα δώρο. Εμείς λέμε να αποσύρετε την διάταξη που αναφέρει ότι αν χάσει την σύμβαση εργασίας, χάνει και την άδεια παραμονής. Αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών, να απειλούν και να εκβιάζουν τον εργαζόμενο ότι θα τους διώξουν από τη δουλειά και ότι θα χάσουν και την άδεια διαμονής αν δεν κάνουν αυτά που θέλουν οι εργοδότες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, χωρίς άδεια παραμονής, ήταν οι αόρατοι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, που διαμόρφωσαν στη Μανωλάδα τις συνθήκες του ‘κόκκινου χρυσού’, το ‘θαύμα της Μανωλάδας’. Είναι εργαζόμενοι με απάνθρωπους όρους εργασίας, χωρίς να τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα τους, να τους κυνηγάνε. Και ζούσαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σημείωσε επίσης ότι οι μετανάστες πρέπει να διεκδικήσουν μαζί με το εργατικό κίνημα αυξήσεις στα μεροκάματα, υπογραφή ΣΣΕ, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης γιατί η ντροπή της Μανωλάδας επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη στάση που θα τηρήσει το ΚΚΕ στη ψηφοφορία, ο κ. Καραθανασόπουλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση φέρνει αυτή την τροπολογία, για να διασφαλίσει φθηνά εργατικά χέρια. Εμείς θέτουμε ζήτημα για τη πρόβλεψη ότι ο εργαζόμενος θα χάνει την άδεια διαμονής αν χάσει την εργασία του. Ζητάμε αυτή η πρόβλεψη να αποσυρθεί και ζητάμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης». Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ δεν στέκεται απέναντι στην τροπολογία, όμως επιμένει ότι πρέπει να γίνουν όμως διορθώσεις.