«Ο πήχης είναι να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Αν δεν το πετύχω θα το εκλάβω ως κοινωνική ήττα». Η δήλωση αυτή έγινε το βράδυ της Πέμπτης και ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.

Τι μας λέει με λίγα λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι αν στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτος τότε δεν θα έχει ηττηθεί ο ίδιος αλλά η κοινωνία. Δηλαδή, δεν θα έχει χάσει ο ίδιος αλλά το εκλογικό σώμα. Δηλαδή οι πολίτες. Από τους οποίους, από ότι φαίνεται, θα ζητήσει και τα ρέστα. Έχασα και φταίτε εσείς που δεν με ψηφίσατε. Πρωτάκουστα πράγματα.

Επί της ουσίας τώρα.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και στις τάξεις όσων, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κασσελάκης, σπεύδουν να γίνουν μέλη του, που να στοιχηματίζει έστω και ένα ευρώ στο ενδεχόμενο να είναι ο νικητής των Ευρωεκλογών. Αμφιβάλλω, βάσιμα, και για το πόσοι πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει το ΠαΣοΚ και τον Ανδρουλάκη.

Σε καμία αναμέτρηση, πόσο μάλλον στις Ευρωεκλογές όπου η ψήφος είναι χαλαρή δεν μπορεί να τίθεται από ένα αρχηγό κόμματος το δίλλημα « ή εγώ ή κοινωνική ήττα». Δηλαδή ή με ψηφίζετε ή θα χάσει η κοινωνία. Όχι γιατί φαντάζει αλαζονικό. Αλλά γιατί η πολιτική ζωή της χώρας θα συνεχιστεί κανονικά ακόμα και αν ο κ. Κασσελάκης έλθει τρίτος ή ακόμα και τέταρτος.

Καμία κοινωνική αναταραχή δεν θα υπάρξει ακόμα και αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλειώδης. Λίγοι θα είναι αυτοί που θα κλάψουν. Και σίγουρα κανείς δεν θα κλάψει ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε στην Χαριλάου Τρικούπη, ούτε στον Περισσό. Θα κλάψουν, και πάλι άγνωστο πόσοι, μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να είναι και περισσότεροι όσοι ανοίξουν σαμπάνιες.

Είναι εμφανές ότι ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί, από τώρα, να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα του στις Ευρωεκλογές. Και το κάνει με ένα τρόπο άγαρμπο. Με ένα τρόπο που δείχνει ηγετικό έλλειμα. Γιατί ο ηγέτης δεν μεταθέτει τις ευθύνες του. Στην προηγούμενη ηγεσία, στους υπονομευτές, στους διασπαστές, στην κοινωνία την άτιμη.

Ο ηγέτης αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αναρωτάται τι δεν έκανε καλά, γιατί δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει για να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Και σε αυτό ο κ. Κασσελάκης δείχνει να έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία.

Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.