Την ανάγκη για περισσότερα χρήματα στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες,  όπως  ομοίως έκανε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η σύνοδος κορυφής καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Πρώτο ζήτημα στην ατζέντα μας θα είναι το θέμα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση

«Η Ελλάδα στηρίζει τις προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και ελπίζω και εύχομαι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες αντιδράσεις ώστε ομόφωνα το ευρωπαϊκό συμβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το μέλλον της Ουκρανίας είναι εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Και εξακολούθησε λέγοντας : «Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε και την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούνε οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Είναι δεδομένο ότι όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στα πλαίσια του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, των αποφάσεων που πήραμε πριν από τρία χρόνια, δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Από την στιγμή λοιπόν που η ΕΕ σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούνε πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούνε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους, περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τηςκλιματικής κρίσης».

Για Ισραήλ και Γάζα

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Τέλος θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα τα οποία να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της ΕΕ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να μπορέσει να διατυπώσει μία ενιαία θέση για ένα ζήτημα το οποίο εξάλλου αφορά την άμεση γειτονιά μας, αφορά τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Από τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλειψε και η απόφαση της COP28: «Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Ντουμπάι στα πλαίσια της COP28. Η διατύπωση η οποία επιτεύχθηκε για μία μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αυξάνοντας σημαντικά τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και χαιρόμαστε που καταφέραμε έστω και την τελευταία στιγμή η παγκόσμια κοινότητα να πετύχει μια πολύ σημαντική συμφωνία για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη μας».

Χριστοδουλίδης: «Υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας»

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για ένα δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνοντας ότι «η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου είναι εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει των συζητήσεων. Ελπίζουμε να υπάρξει κατάληξη. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα. Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σημαντικό να υπάρξουν περισσότερα χρήματα στο θέμα της μετανάστευσης».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρχουν αποφάσεις «προς την κατεύθυνση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» σημειώνοντας ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει και ένταξη στην ΕΕ. Όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης «είναι μια μακρά διαδικασία που βοηθά τις υποψήφιες χώρες να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σημείωσε, επίσης, την ανάγκη να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να υπάρχουν συμπεράσματα για την Μέση Ανατολή λέγοντας ότι «υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, ένας πόλεμος στη γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν σήμερα δεν συζητήσουμε ουσιαστικά και διεξοδικά αυτό το θέμα κι αν δεν υπάρξουν συμπεράσματα από το σημερινό Συμβούλιο, τότε στέλνουμε ένα λανθασμένο μήνυμα ως ΕΕ».

Όσον αφορά το δημοσίευμα για πρόσκλησή του από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να βρεθεί στην Τουρκία ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που βρισκόμαστε, η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται σοβαρότητα και σίγουρα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς και εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων. Φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν, θα τον επισκεφτώ».

«Φυσικά και θα το επιδιώξω και θα σας πω ότι μετέφερα αυτή την ετοιμότητα μου και στον ίδιο αλλά και μέσω τρίτων. Εάν υπήρχε και ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση, σίγουρα όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση. Η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και δεν προσφέρεται, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, 50 χρόνια μετά και τα τετελεσμένα να ενισχύονται συνεχώς. Δεν προσφέρεται για την εξυπηρέτηση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων» συμπλήρωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ